Göz bozuklukları: Çocuklarda göz bozuklukları, gözde enfeksiyon, alerji, göz tansiyonu, göz yaralanması, göz kapağı iltihabı, göz siniri iltihabı gibi durumlar baş ağrısının göze vurması olarak meydana gelebilir. Sinüzit: Sinüzit, burun ve alın bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
Bu tip baş ağrıları zaman zaman göz bölgesine de vurabilir. Sinüzit: Sinüzit, sinüslerin iltihaplanmasına neden olan bir durumdur. Sinüzit baş ağrısı genellikle alın, yanaklar ve gözlerde hissedilir. Göze vuran ağrı, sinüzit nedeniyle sinüslerin şişmesinden kaynaklanabilir.
Sağ Göz Ağrısı
Yabancı bir cismin kaçması dahil olmak üzere göz tansiyonu, görme bozuklukları, alerji, migren gibi sağlık sorunları ağrıya neden olabilir. Ayrıca konjonktivit, üveit gibi sağlık sorunları da ağrıya neden olabilir.
Şakak bölgesindeki ağrı sinir sistemi, kaslar, damarlar ve diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hormonal değişiklikler ve göz problemleri gibi nedenler bölgede ağrıya sebep olabilir.
Baş ağrısı varlığında kişinin bol miktarda su içmesi ve duş alması önerilebilir. Baş bölgesine ıslak bez ile kompres yapılabilir. Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması da baş ağrısı şikayetini hafifletmeye yardımcı olabilir. Baş ağrısı olan kişilerin sigara ve alkol kullanmaması gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Dolayısıyla baş ağrısı tedavisi nöroloji doktoru tarafından düzenlenir.
Soğuk veya Sıcak Uygulamalar: Soğuk veya sıcak uygulamalar, göz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Soğuk uygulamalar, şişmiş veya iltihaplı gözler için etkili olabilirken, sıcak uygulamalar göz kaslarını rahatlatma da yardımcı olabilir. Dinlenme ve Göz Hijyeni: Gözleri dinlendirmek ve temiz tutmak önemlidir.
Migren ağrıları zaman zaman tek taraflı olarak gözlere yayılabilir. Gözde zonklama şeklinde ağrı yakınması olabilir.
Göz arkasında hissedilen ağrı sinüzit belirtisi olabilir
Nörolojik baş ağrıları; gerilim kaynaklı ve hipertansiyona bağlı baş ağrıları, migren, çok nadiren de beyinde tümör veya diğer vasküler hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Sinüzit de baş ağrısının en önemli sebeplerinden biridir.
Şakak ağrısı genellikle gerilim tipi baş ağrısı sonucu kafatasının sağ ve sol yanında bulunan temporal kemikte ağrı oluşmasıyla meydana gelir. Baş ağrısının yanı sıra migren, stres, uykusuzluk, göz hastalıkları ve hormonal değişimler de şakak ağrısı oluşumuna yol açabilir.
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Göz migreni gözün şiddetli bir biçimde ağrımasına denmektedir. Esasında migren çeşitleri arasında göz migreni gibi bir alt tür yoktur ama genelde hastalar göz ağrısını göz migreni olarak tanımlamaktadır. Tek taraflı migren, gözü ve şakak kısmını da etkilemektedir. Göz migreninde gözde kızarma, sulanma, şişme de olur.
Göz arkası ağrısı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Göz arkası ağrısı enfeksiyon nedeniyle olabileceği gibi stres nedeniyle gergin olmak, migren, göz tansiyonu hastalığı (glokom) ve sinüzit hastalığı etkisiyle de görülebilir.
Optik nevrit. Optik nevrit veya optik sinir iltihabı, göz ağrısı veya gözün arkasındaki baş ağrısı, bulanık görme, renkli görme kaybı, uçuşan noktalarla, bulantı ve görme kaybı ile ilişkilidir.
Ağrıyı sol gözünün içinde ve özellikle sol göz kapağının altında nazal tarafta daha yoğun hissediyor. Aşağı ve yukarı bakış ile ağrı şiddetleniyor. Gözde kızarıklık, gözyaşında artış, o bölgede terleme değişikliği, görme keskinliğinde azalma veya çift görme tariflemiyor.
Bu ağrı bazen tek taraflı hissedilebileceği gibi bazen iki gözde de hissedilir. Migren: Göz ağrısı, migren tipi baş ağrılarının sık görülen bir yan etkisidir. Bu hastalık da, sinüzit gibi tek taraflı ağrılara yol açabilir. İritis: Nadir gözlenen bu durum, irisin iltihaplanması sonucunda gözde ağrıya neden olur.
Migren ve küme tipi baş ağrıları, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve bu nedenle tedavisi önemlidir. Herhangi bir baş ağrısı varlığında, bir nöroloji uzmanına danışmak önemlidir.
Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Migren atağının belirtileri arasında ışığa, sese ve kokulara karşı artan hassasiyet, mide bulantısı, kusma, tek gözde görme kaybı, konuşma güçlüğü ve başın bir tarafında baskın olan yoğun ağrı vardır. Kadınların yaklaşık %20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migren hastası olduğu bilinir.
Hastanın bir ağrı atağı sırasında yanıp sönen, parlayan ışıklar, zikzaklı çizgiler veya yıldızlar görmesi beklenen durumlar arasında yer alır. Hatta bazı hastalarda görüş alanının kısıtlanması ve kör noktaların oluşması da beklenebilir. Göz migreni atağı, hastanın günlük rutinlerini yapmasına engel olabilir.
Tekrarlayan göz ağrıları varsa, gözümüzde bunun yanında kızarıklık, yanma, batma, görme bulanıklığı, çapaklanma gibi belirtilerde eşlik ediyorsa herhangi bir tedavi başlamadan önce muhakkak göz doktoruna muayene olmak gereklidir. Bu muayenenin sonucunda görme kaybı yaratabilecek ciddi hastalıklara ekarte edilmektedir.
Gözlerde ve çevresindeki ağrı çoğu zaman basit göz yorgunluğuna bağlı ortaya çıkabilirken, bazen de ciddi sorunların belirtisi olabiliyor. Göz ağrısına; kızarıklık, kanlanma, kaşıntı, yanma, batma ve şişlik eşlik ediyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurmak gerekiyor.
Bulanık görme, çift görme, göz ağrısı, kızarıklık, kaşıntı, yanma, gözde kuruluk, ışığa duyarlılık gibi hiçbir şikâyet yokken bile kişide görme kaybı yaşanabilir. Böyle bir durumda Santral Seröz Koryoretinopati (SSR) hastalığından söz edilebilir.
Ense ve baş ağrısı genellikle boyun kaslarında gerilim, stres, kötü postür, migren, sinüzit veya diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Kas spazmları, boyun omurlarındaki sorunlar, zorlu aktiviteler veya uzun süreli bilgisayar kullanımı gibi faktörler ense ve baş ağrılarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri