Eşin Saklı Payı Sağ kalan eş murisin anne ve babası ile birlikte mirasçı olmuş ise saklı pay miktarı yasal miras payının tamamı (%100) kadardır. Ancak, yalnızca sağ kalan eş mirasçı olmuş ise saklı pay hakkı yasal miras payının ¾ ü kadar olmaktadır.
Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır. Sağ kalan eş anne ve baba ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır. Sağ kalan eş tek başına veya büyük anne ve büyük babalar ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının 3/4'ü saklı payıdır.
Saklı Pay Hangi Durumlarda Alınamaz? Murisin altsoyu, eşi, ana ve babası haricindeki hısımları saklı pay hakkına sahip değildir.
Saklı Pay Miktarının Hesaplanması
Altsoyun saklı pay oranı yasal miras hakkının yarısı yani tüm mirasın 3/8'idir. Sağ kalan eş içinse saklı pay oranı yasal miras hakkının tamamı yani 1/4'tür. Mirasbırakan bu 3/8'lik ve 1/4'lük saklı pay oranlarına dokunmamak kaydıyla miras üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabilir.
Ölüm anında evliliğin var olması halinde eş, yasal mirasçıdır. Sağ kalan eşin birlikte mirasçı olduğu diğer kişilere göre eşin miras payı değişkenlik gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Sağ kalan eş yasal mirasın 1/4'üne sahiptir. Geri kalan 3/4'ü çocuklar aralarında eşit olarak bölüşürler. Eğer çocuklardan biri babadan önce ölmüşse ve onun da kendi çocukları varsa, ölen çocuğun miras payı kendi çocuklarına geçer.
Bir başka deyişle eşin ölümü halinde geride çocukları ile eşi bulunuyorsa mirasın dörtte üçü çocukların, dörtte biri ise sağ kalan eşe ait olacaktır.
Saklı pay sahibi mirasçı, miras bırakanın yaptığı tasarruflara karşı miras payları belirli oranlarda korunan mirasçılardır. Yani, miras bırakanın hiçbir şekilde müdahale edemeyeceği, üzerinde tasarruf edemeyeceği şekilde bir miras hakkına sahip olan mirasçılara “saklı pay sahibi mirasçı” denilmektedir.
Tenkis davası, saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, saklı payını ihlal eden kazandırma işleminin yapıldığı kişiye karşı açılır. Saklı payı ihlal edilen birden fazla mirasçı olsa da, her saklı paylı mirasçı tek başına dava açabilir.
Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir çünkü 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarılmışlardır.
Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.
Mirasta saklı payın alınabilmesi için iki şartın mevcudiyeti aranmaktadır. Buna göre ölüme bağlı tasarrufları veya sağlar arası bağışlamaları ile miras bırakanın tasarruf oranını aşmış olması gerekmektedir. Diğer yandan mirasçının saklı pay hakkının da ihlal edilmiş olması gereklidir.
Miras bırakanın alt soyu, eşi ve ana babası dışındaki hısımları yasal olarak mirasçı olsalar dahi saklı pay hakları bulunmamaktadır. Miras bırakan; saklı paylı mirasçılar dışındaki mirasçılara düşecek olan miras payını satabilir, bağışlayabilir ya da bir başkasına vasiyet edebilir.
Hayır. Hukukumuzda önceden kardeşlerin yasal miras paylarının sekizde biri [1/8] oranında saklı payları bulunduğu kabul edilmekteydi. Ancak 2007 yılında Medeni Kanun'da yapılan değişiklik ile hukukumuzda artık kardeşlerin saklı payı bulunmamaktadır.
Mal Ayrılığı Rejiminde Ölüm Halinde Miras
Sağ kalan eş, ölen eşin terekesi üzerinde hak sahibi olacaktır. Yani ölüm halinde sağ kalan eş diğerinin mirasçısı olacaktır.
Miras bırakanın sağlararası tasarrufun denkleştirmeye tabi olmadığını emretmesi, açıkça belirtmiş olması halinde bu tasarruflar da tenkise tabi olacaktır. Altsoya yapılan mal devri, borçtan kurtarma, kuruluş sermayesi ve alışılmışın dışındaki çeyiz vb. gibi kazandırmalar bu kapsamdadır.
Tenkis davası sonucunda verilen karar; yenilik doğuran bir karar olduğundan, karar davacılar lehine olursa mahkemece, hem saklı payların ihlalini ortadan kaldıracak miktarda mal veya meblağ belirlenir hem de bu dava aynı zamanda bir eda davası olduğu için bunların saklı paylı mirasçılara verilmesi de hüküm altına ...
Saklı pay davasında zamanaşımı süresi, mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olduğunu öğrendiği tarihten itibaren başlar ve 1 yıllık süreye tabidir. Saklı payının ihlal edildiğinden haberinin olmaması durumunda ise mirasçının 10 yıllık hak düşürücü süresi vardır.
Saklı paylı mirasçılar her halükarda (istisna :reddi miras) terekeden belli oranda pay alacaklardır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesiyle taahhüt edilen malvarlığının bakım alacaklısına devriyle saklı paylı mirasçıların haklarına tecavüz edilmesi mümkündür.
Mirasçılıktan çıkarma işlemi, ölüme bağlı tasarruflar olan “miras sözleşmesi” veya “vasiyetname” yolu ile yapılabilmektedir. Miras bırakanın yaptığı bu ölüme bağlı tasarrufta muhakkak çıkarma sebebini belirtmesi gerekmektedir.
Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir. Kısacası toplamda 4 grup yasal mirasçı bulunmaktadır. Altsoy vefat eden kimsenin kanuni olarak tanımlanmış yasal mirasçısıdır.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Uygulamada pek bilinmese dahi Sağ kalan eş ölen eşin diğer yasal mirasçılarına karşı bu davayı açabileceği gibi , katılma alacağını talep hakkı ölen eşin mirasçıları için de mümkündür. Ancak mirasçıların talep hakkı sınırsız ve süresiz değildir.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.
Ölen anne veya baba boşanmışsa eski eşinin miras hakkı yoktur. Ölen anne veya baba öldüğü anda evliyse, eşi mirasın dörtte birini, ilk evlilikten veya ikinci evlilikten olan çocuğu mirasın dörtte üçünü alır. Ancak çocuk anne-babasının sonradan evlendiği kişilerin yasal mirasçısı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri