1 milyon hadis bu ölçüye göre 320 cildin üzerinde bir rakamdır. Ortalama bu kadar kitap üst üste konulduğunda 10 metre yüksekliği bulur. İmam Buhari 17 yaşındayken 70 bin hadis ezberlemişti. Daha sonraları ise 500 bin civarında hadis ezberlemiştir.
Resulullah efendimizin her sözü hadis-i şerifti. Ne söylemişse hepsini rivayet ettiler. 60 dakikada birkaç hadis-i şerif söylenmez diyen çıkmaz. Çıkarsa insaf sahibi olmadığı anlaşılır. En meşhur hadis kitabı olan Buhari'de, mükerrer olanlar dâhil 7275 tane hadis vardır.
Kendisinden nakledilen haberlerden anlaşıldığına göre “el-Camiu's-Sahih”i, toplamış olduğu 600.000 hadis içerisinden titizlikle seçip ayırdığı sahih hadislerden meydana getirmiştir.
Diyanet, 100 uzmanın katıldığı 'Hadis Külliyatı' çalışmasıyla 204 bin hadisi ayıkladı.
Ahmed b. Hanbel'in 904 sahâbîden, 280 kadar hocası vasıtasıyla naklettiği Müsned, mükerrerleri ve zevâidi ile birlikte (Ahmed Muhammed Şâkir'in başlattığı Hamza ez-Zeyn'in devam ettirdiği tahricli ve şerhli baskısına göre) 27.519 hadis ihtiva etmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Bediüzzaman'ın 1.250.000 hadisi ezberlediği ve bu konuda Ahmet Bin Hanbel'i geçtiği iddiasının doğrulu nedir? Üstad'ın hadis ilminde zayıf olduğu ve muhaddis olmadığı da iddia ediliyor.
Müsned hadis (veya Muttasıl hadis), İslam peygamberi Muhammed'e ulaşıncaya kadar yer alan tüm râvilerin belirtildiği hadis türüne verilen isimdir. Kısacası rivâyet zincirinde herhangi bir atlama yoktur.
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
Kur'ân'ın aksine hadisler, İslâm Peygamberi'nin hayatı sırasında veya ölümünden hemen sonra yazılmamıştır.
- İlk Kur'an Peygamber Efendimizin ölümünden 18 yıl, peygamberimizin ilk biyografisi onun ölümünden 150, ilk hadis kitabı ise 240 yıl sonra yazılmıştır?
Büyük bir hadis imamı olarak şöhret bulan Buhari aynı zamanda bir fakihtir. Hayatı ve ilmi şahsiyetinden bahseden tabakat kitaplarında kendisinin "fakihlerin efendisi", "bu ümmetin fakihi" ve "Allah'ın yarattığı kullar içerisinde en fakih olanı" diye nitelendirildiği nakledilir.
Hadis âlimleri, çok yüksek insanlardır. Ravileri ile beraber, yüz bin hadis-i şerifi ezbere bilene hâfız denir. Kur'an-ı kerimi ezberleyene hâfız denmez kâri denir.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
''Ümmetimin din işlerinde faydalı kırk hadis ezberleyen, âlimlerle haşr olur.'' (TABERANİ) buyrulmaktadır.
Peygamber'in hadisleri, ahlâk alanında da kaynaklık teşkil etmiştir. İmam Nevevî'nin Kırk Hadis seçkisi, aynı zamanda birçok ahlâkî değeri ihtiva etmesi açısından dikkat çekici bir eserdir.
İlgili Rivayet ve Sıhhati
Sonuç olarak Kur'an'da dünyanın yaşı ile ilgili malumat verilmemiştir. Bu hususta vârid olan 7000 sene rivayetinin de aslı bulunmamaktadır.
Hadislerin yazılmasının yasaklanması nesh edilmiştir. Çünkü Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem- İslam'ın ilk yıllarında bunu yasaklamıştır. Çünkü hadisler çoğalıyor ve ondan bazılarının ezberlenmesi kaçıyordu. Bu yüzden yazılmasına izin verdi.
Sünneti/sahih hadisleri prensip olarak inkâr eden dinden çıkar. Mütevatir bir hadis yakin ifade ettiği için ona iman etmek şart olup inkârı küfrü gerektirir. - Sahih hadislere yakın olan bir diğer hadis ise Hasen hadistir.
Bununla beraber, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm)'in hayatı ve Kur'an'ın canlı tefisiri demek olan hadisler ve sünnet, onun ashabı başta olmak üzere Ümmeti tarafından korunmuştur.
İsmâil. Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap kabul edilen el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınmış büyük muhaddis. Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Hadis kitaplarının sıhhatçe en kuvvetli olan altısı "Kütüb-ü Sitte" adı altında toplanmıştır. Bunlara "sıhah-i sitte" veya "usul-ü sitte" de denir. Bu altı kitaptan ilk beşi Buhari ve Müslim'in sahihleri, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi'nin sünenleridir.
Hadisler, Ömer döneminde çoğalmıştı. Ömer halktan beraberlerinde bulunan hadis sayfalarını getirmelerini istedi. Sonra bunların yakılmasını emrederek şunu söyledi: “Kitap Ehli'nin Mişnası gibi Müslümanların Mişnasıdır bunlar.”
Hanbel'in (ö. 241/855) dört büyük Sünnî fıkıh mezheplerinden biri olan Hanbelîlik mezhebinin imamı olması, onun hayat hikâyesi ve fikri yapısı ve nihayet ortaya koymuş olduğu eserleri, özellikle de Müsned adlı eseri etrafında gelişmiş ve günümüze kadar da güncelliğinden bir şey kaybetme- miştir.
Hayatı Nusret Gökçe, 9 Ağustos 1983'te Erzurum'da Kürt kökenli bir ailede, madenci bir babanın ve ev hanımı bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. 4 kardeşi vardır. İki yaşındayken ailesiyle birlikte Darıca'ya taşındı ve okula orada başladı.
Müsnedü Firdevsi'l-ahbâr (Firdevsü'l-ahbâr bi-mesûri'l-hitâb) adını verdiği bu çalışma babasının kitabından daha fazla rağbet görmüştür. Firdevsü'l-ahbâr'da bulunan hadislerin bir kısmı sahih, bir kısmı ferd ve garîb, çoğu zayıf, bir kısmı da asılsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri