Sağ kasık ağrısının nedenleri, sol kasık ağrısına benzer şekilde sıklıkla sağ taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, apandisitin sağ tarafta olması nedeniyle sağ kasık ağrılarında mutlaka apandisit ihtimali detaylı bir şekilde genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır.
Kasığın herhangi bir bölgesine baskı uygulandığında, ağrı hissinin artması genellikle kadınlarda oluşan yumurtalık kistleri gibi iç organlara ilişkin sorunları işaret eder. Sol kasıkta ağrı sol yumurtalığa, sağ kasıkta ağrı oluşumu sağ yumurtalığa veya bu bölgede yer alan diğer organların hastalıklarını gösterebilir.
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
"Kadınlarda sağ kasık ağrısına sebep olan durum genelde üreme sistemine ilişkin bir durum olur. Vajinal enfeksiyon, yumurtalık kisti ya da idrar yolu enfeksiyonu da kasık ağrısına sebep olabilir. Genelde tek bir neden sonucu oluşmadığından kasık ağrısının tümör, travma ya da fıtık sebebi ile de çıkması mümkündür.
İlgili 39 soru bulundu
Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Genel olarak sol kasık ağrısı kadınlarda hamilelik bulgusu şeklinde düşünülebilir. Fakat yalnızca sol kasıkta ağrı oluşması gebelik olduğu anlamına gelmemektedir. Adet gecikmesi ile beraber kasıkta bir ağrı söz konusu olursa mutlaka olarak uzman bir doktora başvurup, hamilelik olup olmadığı test edilmelidir.
Hamileliğin en önemli ve erken belirtisi adet gecikmesidir. Adet gecikmesi yaşayan bir kadında mutlaka gebelik varlığı araştırılmalıdır. Kasık ağrısı bir gebelik belirtisidir. Erken gebelik döneminde adet sancısına benzer bir şekilde görülebilir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazı kadınlarda bazı belirtiler olabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı olabilir. Hamileliğin ilk haftası belirtisi ilk olarak yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları olabilmektedir.
Sağ kasık ağrısının nedenleri, sol kasık ağrısına benzer şekilde sıklıkla sağ taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, apandisitin sağ tarafta olması nedeniyle sağ kasık ağrılarında mutlaka apandisit ihtimali detaylı bir şekilde genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Kasık ve bel ağrısı da hamilelik belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler her zaman hamilelik yüzünden oluşmaz. Ancak kadının gebe kaldığından şüphe etmesi, cinsel ilişkinin korunmasız olması gibi etkenlerin üzerine ortaya çıkan kasık ve bel ağrısı hamilelik belirtisi olarak görülebilir.
Kadın ya da erkek için kasıkta ağrı yaşandığı vakit Genel Cerrahi bölümü süreç içinde devreye girer. Hastanede genel cerrahi poliklinik dene başvurmak suretiyle ilgili tedavi alternatifleri öne çıkar Ayrıca eğer Genel Cerrahi bölümü gerek görür ise o vakit üroloji bölümüne yönlendirme yapılabilir.
Vajina kaslarının kasılması ağrıya neden olabilir. Fiziksel nedenler arasında vajina girişindeki enfeksiyon, mantar ağrı nedenidir. Rahim ağzı yaraları , vajinitler, endometrit, pelvik enflamatuar hastalıklar ilişki sonrası ağrı nedenidir. İlişki sırasında vajinanın kuru olması kasık ağrısı nedenidir.
hamilelikte kasık ağrısı, genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanabileceği gibi gebeliğin son 3 aylık döneminde de meydana gelebilir. Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir.
Yetişkin bireylerde kasık ağrısının en yaygın nedeni bir kas gerilmesi olsa da, böbrek taşı, kasık fıtığı, kalça ekleminde veya çevresinde belirli sinirlerle ilgili sorunlar dahil olmak üzere çok çeşitli başka durumlardan dolayı da kaynaklanabilir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Hamilelikte kasık ağrısı sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Kasık ağrısı sol veya sağda görülebilir. Ancak baş ağrısı, mide bulantısı ve bağırsak sorunları ile beraber görünüyorsa mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne Kadar Sürer?
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Bu durum her gebelikte gözlemlenen bir durum değildir. Ancak yaşam şartları ve beslenme dengelerinin de etkilediği pek çok etken nedeniyle hamilelikte adet olacakmış gibi sancılar belirebilir. Düşük belirtileri ve adet sancısıyla benzer belirtiler gösteren bu ağrılar anne adaylarında korkuya neden olabilir.
Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz. Bazı kadınlarda adet sancısına benzeyen hafif ağrılar görüldüğü de bilinmektedir. Yerleşme kanamasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar kısa sürelidir.
Nedenleri. Enfeksiyonlar, spiral kullanımı, polip hastalığı, kistler, aktif mesane, fıtık, kabızlık, dış gebelik, düşük ya da depresyon gibi çok sayıda nedeni olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri