Tarihinde buraya iz bırakanlar arasında; Luviler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Selçuklular bulunmaktadır. Tarihinde birkaç büyük deprem felaketi de yaşayan kent en son Sagalassos kalesinin, Selçuklular tarafından yıkılması sonrası bir müddet unutulur.
Sagalassoslular M.Ö. 3. bin yılın sonlarında Batı ve Güney Anadolu'da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halklarındandır.
Sagalassos, Pisidia Bölgesi'nin Roma İmparatorluk Dönemi'nin en önemli şehridir. Şehirde bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma Dönemi'ne aittir. Sagalassos'un ilk tespiti 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından yapılmıştır.
Keramolojik araştırmalar, arkeometri yöntemlerin yardımı ile Sagalassos'un İmparatorluk döneminde önemli bir çömlek üretim merkezi olduğunu belirlemiştir ve cam üretimi ile metajurjiye kadar uzanan yerel zanaat üretimini ayrıntılı olarak kavramamızı sağlamıştır.
Roma İmparatoru Hadrian'ın (MS 117-138), Sagalassos'a Pisidya eyaletinin (bugün Göller Bölgesi) birinci kenti ünvanını vermesiyle, en büyük anıtları inşa edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Çok yükseklerde bir dağın eteklerinde çok güzel bir medeniyet kurulmuş zamanında, Sagalassos… Adını Hititlerin bir kolu olan Luwilerden aldığı varsayılır. Bu güzel antik kent ulaşımının zor olması ve sık kullanılan yollar üzerinde yer almamasından dolayı geç keşfedilmiş.
Sagalassos kelimesinin anlamı, buradaki yazıtlarda ismi geçen ve Agalassoslu diye bahsedilen bir rahipten geliyor. Antik şehrin adının ise bilinen bir anlamı yok. “Aşkların ve İmparatorların Şehri” olarak bilinen Sagalassos Antik Kenti'nin tarihi günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar uzanıyor.
Sagalassos`taki agoraya çıkan ziyaretçiler, suyu içildiğinde aşık olunduğuna inanılan ve "Aşıklar Çeşmesi" olarak da bilinen Antoninler Çeşmesi`ni, etrafındaki onursal sütunları, tiyatroyu, kütüphaneyi ve zafer takını gezebilecek.
Sagalassos Antik Kenti (Burdur)
Burdur'un Ağlasun ilçesinde "aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen, 1750 rakımdaki 5 bin yıllık Sagalassos Antik Kenti, senenin ilk 6 ayında 27 bin 740 ziyaretçi ağırladı.
Sagalassos Antik Kenti'nde gezme tercihinize göre üç farklı güzergâh var. En kısa güzergâh (sarı rota) yaklaşık 1,5 km ve 1 saat sürüyor. İkinci güzergâh (sarı+kırmızı rota) yaklaşık 2,5 km ve 2 saatte geziliyor. En uzun güzergâh (sarı+kırmızı+mavi rota) 4 km ve 4 saatte geziliyor.
Ağlasun'a 7 km. uzaklıkta bulunan kent; güvenlik ve su kaynaklarının bol olması nedeniyle, 1450 ve 1600 metre yüksekliğe kurulmuştur. 1706 da Fransız gezgin Paul Lucas tarafından bulunan kentte kazı çalışmaları, Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında 1989 yılında başlamıştır.
Sagalassos Örenyeri. Burdur İli, Ağlasun İlçesi sınırlarında, Burdur Antalya karayolunun 14. Km' sinden ayrılan bir yol ile 20 km sonra Torosların 1500 - 1700 metre yüksekliğinde yer alır.
Sagalassos Antik Kenti Salda gölü arası kaç km? İki yer arası 115,6 kilometre olup, birbirlerine 1 saat 49 dakikalık bir mesafeye sahipler.
Antoninler Çeşmesi
Çeşme, MS 161 – 180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yaptırılmış.
Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1998 yılında girmiştir. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Çanakkale il sınırları içinde yer almaktadır.
Antoninler Çeşmesi'nden 1800 yıldır 'aşk' akıyor.
Jeroen Poblome, kazı başkanı; Dr. Ebru Torun, Sagalassos projesi başkan yardımcısı), Prof.Dr. Münir Ekonomi ile 2013 yılında tanıştırmıştır. Yapılan ilk toplantıda Türkiye'de Sagalassos Vakfı'nın kurulması kararlaştırılmıştır.
Derin vadilere hakim tepenin yamacında, deniz seviyesinden 1750 metre yükseklikte kurulu Sagalassos, Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerini barındırıyor.
Onlarda “Büyük Komutanımız İskender Sagalassos'u aldı. Fakat savaş sırasında en sevdiği cesur komutanlarını kaybettiğinden ağlamaktadır” derler. Bunun üzerine annesi “Oğlum Sagalassos'u aldıysa bırakın ağlarsa ağlasın” der. Bunun üzerine İlçemizin ismi Ağlarsın-Ağlasın-Ağlasun şeklinde kaldığı söylenir.
Açılış Saati: 08. 30 Kapanış Saati: 17. 30 Her gün açık.
Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir.
Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.
Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Milet (Klasik Yunanca: Μίλητος, Milētos ve Latince Miletus Hititçe: Millawanda) Anadolu'nun batısında, Ege bölgesinde (klasik adı Meander olan) Büyük Menderes Nehrinin hemen ağzına yakın deniz kıyısında bir antik liman şehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri