Ayrı yazılması gereken bu ikileme bazen bitişik yazılabilmektedir. Bu kelime genellikle sağlıksıhhat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağlık sıhhat şeklinde olmalıdır.
Sıhhat kelimesi, dilimizde sağlıklı olmak anlamında sıkça kullanılır. Çünkü sıhhat, sağlık, esenlik anlamına gelir. "Sıhhatler olsun" deyimi de buradan gelir. Aynı zamanda sıhhat kelimesi ile sağlık kelimesi eş anlamlıdır.
2- Sağlığı sıhhati yerinde: Bazı deyimlerde aynı anlama gelen kelimeler ikileme olarak kullanılır. Bunun nedeni anlatılmak istenen şeyin vurgulanmasıdır. Sağlığı sıhhati yerinde deyimi bedenen ve zihnen sağlıklı olmak demektir.
SIHHAT KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Sıhhati yerinde imiş, bir çocuğu daha olmuş.
SAĞOL NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sağ ol mu, sağol mu? olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sağ ol şeklinde olmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır. Hoş çakalın anlamı ise "veda etmek" olarak ifade edilebilir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Fıkıh usulünde sıhhat, bir ibadet veya hukukî işlemin unsurlarını ve temel gereklerini taşıması sebebiyle geçerli olmasını ifade eder; bu durumdaki ibadet veya hukukî işlem için sahîh terimi kullanılır.
Sözlükte, "sıhhat ve selâmette olma, musibet, belâ ve felâketten uzak kalma" ve özellikle "vücut sağlığı" mânalarına gelmektedir. Hadislere göre Allah'ın insana verdiği nimetlerin en hayırlısı âfiyettir (bk. Tirmizî, "Daʿavât", 106).
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sıhhatler olsun kelimesi nezaket sözü demektir. Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür.
Sağlıkla İlgili Özdeyişler
İyi bir sağlık varlıklı olmaktan değerlidir. Hasta olmayan, sağlığın kıymetini bilmez. Sağlıklı bir köylü olmak, hasta bir imparator olmaktan iyidir. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
Sıhhat, sağlık anlamındadır ve sağlık kelimesi sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır. Sağlık kelimesinin yanı sıra afiyet ve esenlik kelimeleri de sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden sağlık kelimesi için eş anlamlı olarak, 'sıhhat' sözcüğü ele alınmaktadır. Her iki kelime de anlam açısından aynı ifadeyi taşıyor.
Sağlıkçı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Sağlık işleriyle görevli kimse.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sıhhi kelimesi, sıhhat sözcüğünden türetilmiştir. Sıhhat sağlık anlamına gelirken, sıhhi, sağlığa faydalı demektir.
Peygamberimizin sabah akşam okuyup Allah'tan sağlık, afiyet ve iyilik dilediği dua. Peygamber Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem- sabah akşam şu duayı okuyarak Allah'tan sağlık, afiyet ve iyilik istemiştir: “Allâhumme innî es'elüke'l-afve ve'l âfiyete fi'd-dünyâ ve'l-âhırah.”
sıhhat - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣḥḥ kökünden gelen ṣiḥḥa(t) صحّة “sağ olma, sağlıklı olma, sağlık” sözcüğünden alıntıdır.
Sağlık, afiyet, esen olma durumu "esenlik" olarak bilinir.
Sıhhat, TDK sözlükteki anlamına göre sağlık, esenlik ya da doğruluk demektir. Sıhhat kelimesi genelde sağlık anlamında kullanılsa da diğer anlamlarında da sıklıkla kullanılır.
Arapça ṣḥḥ kökünden gelen ṣiḥḥat صحّة "sağlıklı olma, doğru olma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ṣaḥḥa صحّ "sağlıklı idi" fiilinin ismi merresidir.
Köken. Arapça صحت, o da Arapça صِحَّة (ṣiḥḥa) kelimesinden gelmektedir.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri