Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Yoğurdu Buzdolabında Saklayın
Yoğurt, buzdolabının 4 ila 7 derece arasındaki sıcaklığında saklanmalıdır. Yoğurdun taze kalması için, kapalı bir kapta saklanması önerilir. Yoğurt, açıldıktan sonra buzdolabında 3 ila 5 gün arasında taze kalabilir.
Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Market yoğurtlarının içinde koruyucu madde olduğu için kullanım süresi daha uzundur. Buzdolabında veya buzdolabına koyamıyorsanız yoğurdu, güneş görmeyen serin ortamlarda saklamalısınız. Plastik ambalajından çıkarıp cam kavanozlara koyarsanız, yoğurdunuzun ömrünü de uzatmış olursunuz.
Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
Dokusu değişiyor: Yoğurt
Yoğurdu derin dondurucuya koymak onun dokusunu tamamen değiştirecektir. Zira buzluktan çıkarılan yoğurda baktığınızda parça parça olduğunu görürsünüz. Eğer yoğurdu yemek istiyorsanız derin dondurucuda değil buzdolabında saklamaya gayret edin.
Yoğurt, serin ve soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Doğru ortam ve koşullarda muhafaza edilmemesi yoğurdun bozulmasına en büyük etkenlerden birisidir. Bütün süt ürünleri gibi yoğurt da oda sıcaklığında, daha sıcak ortamlarda ve doğrudan ışık alan ortamlarda uzun süre tutulmamalıdır. Aksi takdirde bozulur.
-Küfler genellikle anında değil uzun vadede özellikle karaciğere zarar verir. -Bir defa küf yemekten birşey olmaz sürekli peyniri, yoğurdu, ekmeği, küflenince yiyorsak tehlikelidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yoğurt dolapta ağzı kapatılır mı? Plastik kap asla kullanmayın zira bu ısıyı tutmadığından yoğurdunuzun oluşumunu etkileyecektir. *Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir.
Uzun süre dayanması için süzme yoğurdu cam kaplarda veya kavanozlarda buzdolabında saklamanız şarttır. Süzme yoğurdu sakladığınız kapların ağızlarını sıkıca kapatmalısınız. Aksi takdirde yoğurt bozulacaktır. Plastik kapları süzme yoğurdu saklamak için kullanmamalısınız.
Yoğurdu dondurmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Hatta dondurmak yoğurdun içindeki sağlıklı kültürlere de zarar vermez. Ancak donup erimiş yoğurt kıvamını kaybeder, pütür pütür bir dokusu olur.
Yoğurt mayaladıktan ne kadar sonra yenir? Yoğurt tüm mayalanma işlemleri dahil 6 saatte tamamlanır fakat en lezzetli haliyle yemek için bir gece beklemenizi tavsiye ederiz.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Tarihi geçmiş olsa bile yenilebilir ancak yoğurt soğuk isteyen yiyecek olduğu için eğer yoğurt açık ve sıcak ortamda kalmışsa ekşir ve yenmez, ancak ekşi yoğurt olanları genellikle hamur işlerinde daha etkisizdir ve zarar vermez.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır: Mide rahatsızlıklarını önler.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Yoğurt tüm mayalanma işlemleri dahil 6 saatte tamamlanır fakat en lezzetli haliyle yemek için bir gece beklemenizi tavsiye ederiz.
''Yoğurt neden ekşir?'' Bu sorunun ilk cevabı kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmayışında saklı. Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşir. Hatta mayanız çok ekşimiş ise yoğurdunuz ekşi bir şekilde mayalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri