SGK'lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ,ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabilir. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor.
Yarım çalışma süresi;
-Birinci doğumda 60 gün, -İkinci doğumda 120 gün, -Sonraki doğumlarda ise 180 gündür.
Kadın işçi haftalık çalışma süresinin yarısı kadar (22,5 saat) çalışır ve bu sürenin ücretini işvereninden alır, işveren bu sürenin primini de öder. Geri kalan sürede işçi ücretsiz izinli sayılır ve bu süre için yarım çalışma ödeneği İŞKUR tarafından ödenir. Yarım çalışma ödeneği 2022 yılı için günlük net 165,5 TL'dir.
Yarım gün izin talebi, doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün iznin kullanımı memurun dilekçe vererek talepte bulunmasına bağlıdır. Söz konusu talep, çocuğun hayatta olması kaydıyla kurumca yerine getirilir.
Yarım zamanlı çalışma hakkı, aşağıdaki kişilere verilmektedir: Doğum yapan memurlar. Eşi doğum yapan memurlar. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar.
İlgili 29 soru bulundu
Sonuç olarak kanuni açıdan herhangi bir kısıtlama olmaması dolayısıyla işçilerin veya işverenin talebi ve karşı tarafın da kabulü doğrultusunda yarım günlük yıllık izin hakkının kullanılması mümkün olabilir.
Yarım çalışma hakkı ile ilgili genel bilgilerle başlayalım. İş Yasası'nın 74. maddesine göre kadın işçi 16 haftalık normal analık iznini kullandıktan sonra, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün boyunca “yarım çalışma” hakkını kullanabilir.
Görüldüğü üzere analık izinlerinin bitiminden sonra kadın işçi çocuğu zorunlu ilköğretim çağına gelene (yani son kanun değişikliği gereği çocuk 6 yaşını doldurana) kadar istediği zaman kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kullanabilir.
Örneğin bayram arifelerinde yarım günlük çalışma süresi çalışılmayarak bir bütün halinde işyeri tatil edilirse, bu yarım günlük tatil işveren tarafından verilmiş bir idari izin kabul edilir ve yıllık ücretli izinden mahsup edilemez.
Yarım Çalışma Ödeneği Tanımı
Analık hali izninin bitiminden itibaren haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmiş olan kişilerin aranan şartları sağlamaları halinde çalışmadıkları süre için verilen ödenektir.
olacaktır. Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz.
Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.” ifadesinde altı çizili cümlede yer alan “üçte ikisinden az” ve “üçte iki oranına kadar” ifadelerine farklı anlamlar atfedildiği ...
Haftada en az 30, en fazla 36 saat çalışan personellere yarı zamanlı eleman denir. Sektöre, çalışılan kuruma ve personel ihtiyacına göre çalışma saatleri farklılık gösterebilir. Part time eleman ne demek sorusuna mesai saatleri, tam zamanlı işlere göre daha az olan personel şeklinde cevap vermek mümkündür.
Kısmi süreli çalışma, aynı iş yerinde tam süreli olarak çalışan bir kişinin 2/3'ü kadar çalışmayı ifade eder. Türkiye'de haftalık çalışma süresi azami 45 saat olduğundan 30 saate kadar olan çalışmalar kısmi süreli çalışma olacaktır.
4857 sayılı İş Kanununa istinaden kısmi çalışan kişinin bir ay içindeki toplam çalışma süresi hesaplanarak, günlük yasal çalışma saati olan 7,5'e bölünerek hesaplanmaktadır.
Part time çalışanların haftada 1 gün iş izinleri vardır. Part time işçi için genel olarak 30 saat çalışma süresi belirlenir ancak kısıtlı zamanda 30 saati doldurma zorunluluğu yoktur. Haftanın belirlenen günlerine 30 saat yayılır ve çalışma sistemi bu şekilde planlanmış olur.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
İş Kanunu'nun 56. maddesinde, “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.” denilmektedir. Bu nedenle işçilere yıl içerisinde verilen saatlik izinlerin, işçinin yıllık izninden düşülmesi Kanunen mümkün değildir.
Kısa Çalışma Döneminin Yıllık İzin Süreleri Açısından Değerlendirilmesi: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 55'inci maddesinin (j) bendinde; İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65'inci maddedeki kısa çalışma süreleri yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış süreler arasında sayılmıştır.
Part time (kısmi süreli) çalışan işçi de prim süresini doldurmuş ise işsizlik ödeneği alabilir. Eğer prim şartı sağlanamamışsa prim borcu ödenerek işsizlik maaşından yararlanılabilir.
İşveren kısmi süreli çalışmayı kabul etmezse, işçi işyerine gittiği halde çalışmasına izin vermezse işçi açısından iş akdini derhal fesih hakkı ortaya çıkar. Derhal fesih hakkının, 6 iş gününde kullanılması gerekir.
Part time çalışma için yarı zamanlı ve kısmi süreli iş denilebilir. 4857 İş Kanunu Madde 13'e göre, çalışanın normal haftalık çalışma süresinin, tam zamanlı (full time) iş sözleşmesiyle çalışan emsal çalışana göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir.
Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması, Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması, gerekmektedir.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. (2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri