SAĞLIĞIN EŞ ANLAMLISI Bu kelimenin eş anlamlıları genelde eskiden daha sık kullanılsa da günümüzde de kullanılmaktadır. Bu kelimelere birkaç örnek verecek olursak afiyet ve sıhhat bunlara en büyük örnek olacaktır.
Sağlık kelimesinin eş anlamlısı SIHHAT, ESENLİK ve AFİYET kelimeleridir.
Türkçemizde çoğu sözcüğün eş anlamlı karşılığı bulunur. Salık vermek eş anlamlısı olarak sıklıkla "haber vermek" kelimesi kullanılmaktadır.
Tamir ve onarım anlam bakımından aynıdır. Aynı anlamı ifade etmeleri, eş anlamlı sözcükler olduğunu gösteriyor.
Sıhhat, sağlık anlamındadır ve sağlık kelimesi sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır. Sağlık kelimesinin yanı sıra afiyet ve esenlik kelimeleri de sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlığın en çok kullanılan zıt anlamlısı hastalık sözcüğüdür. Zafer ŞahinMülakat mı önemli liyakat mı?
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Kalite kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler nitelik, özellik, mizaç, yetenek, vasıf, yapı, bünye, kabiliyet olarak bilinmektedir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Kafa kelimesinin 4 adet eş anlamlısı bulunmaktadır. Kafa kelimesinin eş anlamlı kelimeleri baş, esas, temel ve zihniyet kelimeleridir.
Bağ sözcüğünün eş anlamlısı rabıt, demet, bağlaç ya da ilişki sözcükleridir. Bu sözcükleri birbirleri yerine kullanmanız doğru kabul edilir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Fikir kelimesinin eş anlamlı kelimelerinden ilki " Düşünce" kelimesidir. Düşünce kelimesi aynı zamanda fikir de demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi fikir eş anlamlısı olarak da kullanmamızda bir sorun olmayacaktır. Bir diğer fikir kelimesinin anlamı ise " İde" kelimesi olmaktadır.
Konut kelimesinin de eş anlamlı kelimeleri vardır ve bunlar alternatif olarak kullanırlar. Konut yerine kullanılabilecek olan anlamdaş sözcükler mesken, hane, aile, ev ve ikametgah olarak karşımıza çıkar.
Babaanne kelimesiyle eş anlamlı olan tek bir sözcük vardır: NİNE. Bu kelime bazı yörelerde ''NENE'' şeklinde yazılır ve telaffuz edilir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Peki, gökyüzü kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte bu kelime hakkında detaylar. Göğün görünen yüzeyi olarak bilinen gökyüzü, 'sema' eş anlamlısı ile ifade edilmektedir.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Yazılışları farklı, fakat anlamları aynı olan sözcükler arasındaki anlamsal ilişkiye “eş anlam (=anlamdaş=sinonim)” denir. (beyaz-ak, siyah-kara, al-kırmızı vb…) Eş anlamı oluşturan sözcüklerden bir tanesi genellikle yabancı dillerden Türkçemize girmiş olan sözcüklerdir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Cümleler/Yargılar
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri