Hepatit -B aşısı tüm Türkiye genelinde sıfır yaş grubu bebeklere ve risk grubu olarak tanımlanmış kişilere yönelik olarak, bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak tüm sağlık ocaklarımızda uygulanmaktadır.
Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor. Eğer ileri analiz gereken bir durum varsa hastaneye yönlendiriliyorsun. Aile Sağlığı Merkezinin içinde jinekolojik muayene masası varsa ve 30-65 yaş aralığındaysan HPV taraması ve smear testi de yaptırabilirsin.
Ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur(zatürre).
Engerix-B Aşı ( Hepatit B Aşısı, 50 TL)
Hepatit B aşısını aile hekimliklerinde ve bazı hastanelerde yaptırabilirsiniz. Eczanelerden alınarak da yapılabilir. Hepatit B den koruyarak, hepatit B kaynaklı karaciğer kanserlerini önler. Bu sebeple dünyada kansere karşı üretilen ilk aşıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Bir hepatolog (karaciğer hastalıkları uzmanı), gastroenterolog veya hepatit B'ye aşina bir aile hekiminden randevu almanız gerekir.
ALO 182 üzerinden randevu alınabilir
Kovid-19 aşısı olacak vatandaşlar, mobil uygulama veya internetin yanı sıra MHRS Alo 182 hattını arayarak da aşı randevularını alabiliyor.
Hepatit -B aşısı tüm Türkiye genelinde sıfır yaş grubu bebeklere ve risk grubu olarak tanımlanmış kişilere yönelik olarak, bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak tüm sağlık ocaklarımızda uygulanmaktadır.
Evet. Hepatit B aşısının çocuklarda ve erişkinde güvenli olduğu gösterilmiştir.
Hepatit B Risk Grubu Aşılamaları:
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Hepatit B Kontrol Programı kapsamında, sağlık kurumlarına başvuruları durumunda belirlenen tüm risk gruplarına (Bakınız Hepatit B Aşısı Risk Grupları) ücretsiz olarak aşı uygulaması yapılmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, ilköğretim okullarında 3-6 sınıflarda okuyan öğrencilerin Hepatit-B'ye karşı aşılanacağını, geçen öğretim yılında iki dozu yapılan 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin 3. doz aşılarının da yapılacağını bildirdi.Tavsiye kararı alındıSağlık Bakanlığı Temel ...
Bebeklik dönemi dışında da aşı uygulama takvimi 0-1-6 şeması şeklinde olmakla birlikte zorunlu hallerde hepatit B'nin 1. ve 2. dozu arasında en az 4 hafta, 2. ve 3. dozu arasında en az 8 hafta olmalı, ayrıca 3. doz 1. dozdan en az 16 hafta sonra uygulanmalıdır.
Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır? Hepatit B aşısı ciddi reaksiyon alerjisi bulunmayan her bireye uygulanır. Özellikle karaciğerde meydana gelebilecek ciddi hastalıkların önüne geçebilmek için, doğumdan itibaren farklı dozlar eşliğinde bebeğe yapılır.
Hepatit A aşısı sağlık ocağında yani aile sağlığı merkezlerinde yapılabilmektedir.
Hepatit B virüsü günümüzde sıklıkla rastlanan ciddi hastalıklardandır. Karaciğer iltihabı olarak bilinen hepatit hastalığına birden fazla kan testi uygulanır. En sık uygulanan ve sonucu gösteren test hbsag testi oluyor. Test sonuçları bazı laboratuvarlarda 2-3 günde sonuçlanabiliyor.
HBV DNA testi laboratuvarlarımızda 5 gün içerisinde çıkmaktadır. Öncelikle bu testi yaptırmış olduğunuz kuruma göre sonuçlanma süresi de değişecektir. Bazı özel sağlık kurumlarında 15 gün gibi bir sürede sonuçlanırken, laboratuvarlarımızda PCR altyapısına sahip olduğu için bu süre yarı yarıya iner.
Euvax B inj, Rekombinant Hepatit B Aşısı
Pozoloji: Pediatrik bir doz (yenidoğanlar, bebekler ve 15 yaş dahil olarak 15 yaşına kadar çocuklar için) 10 mikrogram HBsAg içeren 0,5 ml dir.Yetişkinler için bir doz (16 yaştan itibaren) 20 mikrogram HBsAg içeren 1,0 ml dir. IM(kas içi) uygulanır.
Hepatit B Aşısı Koruyuculuğu
Hepatit B aşıları yaklaşık olarak 20 yıl koruma sağlar.
Hepatit B virüsü enfeksiyonu riski taşıyan aşılanmamış erişkinlere Hepatit B aşısı öneriliyor. Bu gruplar; Yüksek riskli iş kollarında çalışanlar. Cinsel partnerlerinde Hepatit B olan kişiler.
Genel olarak kullanılan aşı şeması: ilk doz 0.ay (sıfırıncı ay) kabul edilmek kaydıyla ,bir ay sonra 2.doz ve 5 ay sonra 3.doz olmak üzere 0-1 ve 6.ayda yapılan 3 doz aşı uygulamasıdır.
Epaxal Berna Aşı ( Hepatit A Aşısı, 42 TL)
Günümüzde 110'dan fazla ülkede sürdürülmekte olan universal hepatit B aşılamasına ülkemizde de 1998 yılının Ağustos ayında başlanmış olup, 0-1 yaş arası bebekler sağlık ocaklarında ücretsiz olarak aşılanmaktadır. durumunda ve annede HBeAg negatifse yüksek oranda hepatit B'den korunma sağlandığını göstermektedir.
Bebeklere yapılan zorunlu aşılar arasında; tetanoz aşısı, verem aşısı, difteri aşısı, boğmaca aşısı, kızamıkçık aşısı, kızamık aşısı, suçiçeği aşısı, Hepatit B aşısı, Hepatit A aşısı, polio aşısı ve kabakulak aşısı yer almaktadır. Söz konusu aşılar özel sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Aşıları Aile Hekiminize başvurarak veya Sağlık Bakanlığından ücretsiz aşı alan diğer sağlık kurumlarında ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Ülkemizde bebekler doğar doğmaz Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Hepatit B virüsüne karşı yapılan bu aşının ikinci dozu 1. ayda, üçüncü dozu ise 6. ayda tekrar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri