Dr. Bahar Kayahan Sirkeci bu soruma “Sağlıklı bir dil ince beyaz bir tabakaya sahip pembe bir dildir. Pembenin tonu açık veya koyu olabilir” cevabını verdi ve dil hastalıklarından korunmak için şu uyarılarda bulundu: "Öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmeli.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Normal bir dilin hafif pütürlü veya hafif tüylü bir görünümü olabilir. Dilin soluk renkte olması, kansızlık (anemi) veya bazı diğer sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Dilin aşırı kırmızı veya parlak kırmızı olması, dilin iltihaplı veya tahriş olabileceğini gösterebilir.
Dildeki beyaz lekeler için en önemli tedavi yöntemi Hindistan cevizi yağı ile düzenli olarak ağızın çalkalanmasıdır. Bu sayede ağız içindeki zararlı bakterilerden kurtulmuş olursunuz. Araştırmalara göre Hindistan cevizi yağı ağızdaki bakterilerin yok edilmesi açısından oldukça etkilidir.
İlgili 18 soru bulundu
Özellikle de dilin renginin beyaz olması vücutta gelişen enfeksiyonlar nedeni ile oluşabilir. Ateşli hastalıklar ve mayan enfeksiyonu da dilin beyazlamasına neden olmaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıkları, alkol tüketimi ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi de dilin beyaz renk olmasına neden olur.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Tehlike faktörleri
Dili konuşanların toplam nüfusa oranı Dilin kullanım alanlarında değişiklikler. Yeni alanlara ve ortamlara dilin tepkisi. Dilin öğrenilmesi, o dilde okuma yazma öğrenilmesi için gerekli materyallerin varlığı
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Dil sararması genellikle kötü ağız hijyeninden veya ağız kuruluğundan kaynaklanır. Yiyecek ve bakteriler dilinizin papilla (dilinizin yüzeyini oluşturan küçük tomurcuklar) bölgesi üzerinde toplanabilir. Papillalarınız çoğalırsa, ağzınızdaki bakteriler papillalarınızın renginin değişmesine neden olabilir.
Dil sararması, birçok farklı nedenden kaynaklanabilen bir semptomdur ve bazı durumlarda ilaç tedavisi gerektirebilir. Örneğin, dil sararması karaciğer veya böbrek hastalığı, anemi, vitamin eksikliği, tiroid sorunları veya diğer sağlık sorunları gibi altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Üyesi Bahar Kayahan Sirkeci, “B12, D ve folik asit gibi vitaminlerin eksikliği, bağışıklık sistemini bozan ek hastalıkların varlığı ve ağız hijyeni bozukluğu pamukçuk enfeksiyonu görülme sıklığını artırıyor. Pamukçuk dilde beyazlığa neden oluyor” dedi.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Dil kanseri genellikle dil yüzeyini kaplayan ince, düz hücreler olan skuamöz hücrelerde gelişir. Dil kanseri, dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eder. İlk bakıldığında basit bir yara gibi görünse de uzun süre geçmeyen durumlarda kansere çevirebilir.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Eğer risk faktörü çok ciddi ve yüksek oranda değilse, uzman doktor kontrolü altında düşük florüre sahip diş macunları kullanılması önerilir. Düzenli olarak florür oranı düşük diş macunları ile temizlik gerçekleştirmek, zaman içerisinde dil mantarını önemli oranda azaltır ve yok eder.
Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri