Veriler, farklı yaş ve kiloya uyarlandıklarında bile, şınav çekebilme kapasitesiyle uzun dönemli sağlık arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu. Buna göre 11-20 kez arası şınav çekebilenlerin daha az çekebilenlere oranla kalp hastalığı riskinin yüzde 64 daha az olduğu görüldü.
Günde 100 şınav çekmek aşağıdaki yan etkilere neden olabilir: Kanada Egzersiz Fizyolojisi Derneği tarafından sağlanan normlara göre, zindelikleri açısından ortalama olarak erkekler art arda yaklaşık 15-20 şınav çekebilir. Bu, toplamda 100'e ulaşmak için muhtemelen birkaç set şınav çekmeniz gerekeceği anlamına gelir.
Şınav çekmek için günde şu kadar yapmanız gerekir diye bir kural yoktur, şınav çekme sayısı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Yeni başlayanlar için günde 2-3 kez on tekrar yeterli olacaktır.
Araştırmacılar, tek seferde 40 şınav çekebilen 40 yaş ve üzeri erkeklerin kalbinin daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Üstelik bu erkeklerin kalp krizi geçirme riskinin yüzde 96 daha az olduğunu dile getiriyor. Günde 10 tane şınav çekmenin de kalp krizi ve inme riskini azalttığını belirtiyor.
Sonuçları bilim dergisi JAMA Network Open'da yayımlanan araştırmada "Alt sınır olarak 11 ya da daha fazla şınav çekebilenlerin kalp-damar rahatsızlığı yaşama riski ciddi oranda daha az" denildi. Uzmanlar, şınavın olası kalp rahatsızlıkları için, koşudan daha iyi bir gösterge olduğunu belirtiyor.
İlgili 37 soru bulundu
Şınav kaç kalori yaktırır diye merak ediyorsanız da 100 şınavın ortalama 800 kalori yaktırdığını söyleyebiliriz.
Avustralyalı Lucas Helmke bir saatte 3 bin 206 şınav çekerek dünya rekoru kırdı.
Hayır. Vücudunu dirence uğratman lazım sürekli olarak, bu da ağırlık antrenmanı gerektirir.
Şınav çekmek kolları, bacakları ve orta gövdeniz dahil tüm vücudunuzu çalıştırır. Şınav egzersizi omuz, göğüs, sırt, kanat, ön kol (biceps) ve arka kol (triceps) kaslarını aktif olarak çalıştırırken, dolaylı olarak bacak, kalça ve karın kaslarını çalıştırır.
Veriler, farklı yaş ve kiloya uyarlandıklarında bile, şınav çekebilme kapasitesiyle uzun dönemli sağlık arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu. Buna göre 11-20 kez arası şınav çekebilenlerin daha az çekebilenlere oranla kalp hastalığı riskinin yüzde 64 daha az olduğu görüldü.
Şınav çekme hareketi birincil olarak göğüs kaslarını çalıştırır. İkincil olarak ise triceps yani arka kol kaslarını ve omuz kaslarını çalıştırır. Ayrıca hareket sırasında bacak kasları, sırt kasları ve karın kasları da çalışır.
Şınav hareketi esnasında sırt, omuz, göğüs, kanat, arka ve ön kol kasları doğrudan çalışır. Dolaylı olarak çalışan kaslar ise kalça, bacak ve karın kaslarıdır. Şınav, omuzların genişlemesi ve karın yağlarının eritilmesinde de dolaylı olarak etkilidir.
- Omuz ve sırt ile beraber kol bölgesindeki kasların etkin şekilde çalışmasına olanak verir. - Metabolizmanın çalışması için olumlu yönde katkı sağlar. - Aynı zamanda göğüs ve karın ile beraber ayak bölgesindeki kasların çalışmasını sağlar. - Enerji ve gücü arttırma konusunda oldukça etkilidir.
Şınav, fazla kilolu veya obez olduğunuzda forma girmek için kullanabileceğiniz en iyi egzersizlerden biridir. Fazla kiloluysanız şınav çekmek zor olsa da, egzersizi daha kolay hale getirmek için değiştirebilirsiniz.
Şınav çekerken en doğru nefes alma şekli; vücut ağırlığınızı aşağı indirirken nefes alarak, yukarı çekerken nefes vermenizdir. Böylece daha az yorulacak ve daha az efor sarf etmiş olacaksınız.
Sertifikalı bir kişisel antrenör olan Michele Dolan şunu tavsiye ediyor: "Şınav, açık ve ters tutuşlu barfiksler bilekleri güçlendiren hareketlerdir. Yanlarında ağır halterler taşımak ya da onları kaldırmak da bilek gücünü geliştirir."
Geniş tutularak şınav çekildiğinde sırt çalışır. Daha dar şınav çekildiğinde ise arka kollar çalışır. Sırt ve kol kaslarını önemli ölçüde geliştiren elmas şeklinde şınav hareketi, parmak uçları birbirine bakacak şekilde yapılır. Bu uygulamada normal el çırparak yapılan şınav hareketinin tam tersi yapılır.
Günde 100 şınav hareketine kadar yükseltilebilir. Daha önceden aktif biçimde spor yapmamış olan bireylerde durum farklıdır. Bu kimselerde günde 5 şınav hareketiyle egzersizlere başlamak doğru olacaktır. Hatta kasların güçlendirilmesi adına şınavdan önce mekik hareketiyle işe başlanılması önerilebilir.
Sürekli olarak devam edebilmek üzere tutarlı bir egzersiz rutini arayışındaysanız, her gün şınav çekmek etkili olabilir. Düzenli olarak şınav çekiyorsanız, üst vücut kuvvetinde artış olduğunu bir süre sonra göreceksiniz. En iyi sonuçları elde etmek için farklı şınav çeşitleri denemeyi ihmal etmeyin.
Guinness Dünya Rekorları
1 saatte en çok: 1124, Jan Kares tarafından 2018. 6 saatte en çok: 3.893, Jan Kares tarafından 2018. 12 saatte en çok: 5.742, Andrew Shapiro tarafından 2016.
Avusturyalı Daniel Scali; 9 saat, 30 dakika ve 1 saniye boyunca dirsekleri üzerinde durarak yaptığı front plank ile Guinness Dünya Rekorları listesine girmiştir. Elbow plank'da en uzun süreler: Bir kadın Dana Glowacka (Kanada) tarafından Mayıs 2019'da 4 saat, 19 dakika ve 55 saniye.
Plank egzersizi vücut ağırlığını kullanarak yapılan bir egzersiz olduğu için kalori yakımı kişinin vücut ağırlığına, cinsiyetine, yaşına, kas kütlesine ve metabolik hızına bağlı olarak değişir. Genel olarak 1 dakika plank yaparak yakılan kalori miktarı ortalama olarak ortalama 5 ila 7 kalori arasında olabilir.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri