Kavad döneminde proto-sosyalist Zerdüşt reformcu bir din adamı. Bazı kaynaklar asıl adının İnderazor olduğunu söyler. Peygamber olduğunu savunan Mazdek, kamu mülkiyeti ve sosyal refahı arttırma programlarını uyguladı. Sasani İmparatorluğu döneminde yaşamış olan Medyalı devrimci bir düşünürdür.
Mezdek (Mazdak) tarafından V. yüzyıl sonlarında Îran'da kurulan, mülkte ve kadınlarda ortaklığı kabul etmek sûretiyle bütün kıskançlıkları, anlaşmazlıkları ortadan kaldıracağını iddia eden bâtıl mezhep.
Mazdekçilik ya da mazdekizm, İranlı Zerdüşt din adamı Mazdek'in düşünce felsefesine verilen isimdir. Mazdekizm, İsa'dan sonra 5. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan; insan eşitliği ve mal ortaklığını savunan bir akım olarak bilinmektedir.
Kubâd ya da I. Kavâd (473-531), I. Fîrûz'un oğlu, 488-531 yılları arasında Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarı. Kör edilmiş amcası Belâş'ın (484-488) yerine asiller tarafından taç giydirildi.
Mazdek İsyanı'nda Ak Hunlar
480 yıllarında İran'da patlak veren Mazdek İsyanı'nın bastırılmasında Ak Hunlar etkin rol oynamışlardır. Bazı Sasani imparatorları Ak Hunlar'a sığınmıştır. 30 bin kişilik Hun ordusuyla Mazdek İsyanı bastırılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı (Partlar) kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah (Krallar kralı) III. Yezdigirt'in (632-651), erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir.
480 yılında iran şahı 1. kavat döneminde gerçekleşen isyan. tarihteki ilk komünist-sosyalist ayaklanma olduğu söylenir. sasaniler bu ayaklanmayı bastıramayınca akhunlardan yardım istemiş, akhunlar bu ayaklanmayı bastırmıştır.
Kavat kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Kavat kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḳavvād şeklindedir.
Etimolojik olarak 'kavat' kelimesi Arapçadaki 'kwd' kökünden gelen ' ḳawwād قوّاد' yani 'muhabbet tellalı, fuhuşa aracılık eden' anlamına geliyor.
Zerdüşt, her şeyin yaratıcısı olan, insanlara iyilik yapan tek bir Tanrı'nın, Ahura Mazda'nın (Hürmüz'ün) peygamberidir. Ahura Mazda tarafından kendisine vahyedilmiş ve o da halka vaazlarda bulunmuştur.
İran'da Din
Tahmin edebileceğiniz gibi ülkenin %90'ını Şii Müslümanlar, %8'ini Sünni Müslümanlar, kalan %2'yi ise diğer dinlere mensup insanlar oluşturur. Ülkenin resmi mezhebi Şiilik'tir. Şeriatla yönetiliyor. Zerdüştlük inancı hala İran'ın has dini olarak kabul ve saygı görüyor.
Parsiler, Güney Asya'da yaşayan Zerdüştiliğe inanan halk.
(ﻣﻨﻔﻖ) sıf. ve i. (Ar. infāḳ “fakirler için harcamak”tan munfiḳ) Bir kimse veya âilenin geçimini, beslenmesini sağlayan, nafakalandıran, infak eden (kimse): “Münfik-ı fukarâ: Fakirlere yardım eden, onların geçimini sağlayan kimse.”
Muhkem kelimesi hüküm veren, sağlamlaştırılmış, sağlam olan anlamlarına gelir.
Bu ismin ilk anlamı ağırlanan, kendisine hürmet edilen ve saygı duyulan kişidir.
İmparatorluk devrildikten sonra ise Bizans içinde kalmış bir grup Sasani tebası da Zaza/Sasa olarak adlandırıldı. Bu bağlamda nasıl ki Sasani ismi bir ırkı değil, bir ardiyeti ifade ediyorsa Zaza adı da bir bağlılığın yansımasıydı. Zaman içinde Irk adı olarak şekillendi.
Kökeni kürttür lakin farsların arasında soyları yaşadığını için fars olarak bilinmektedir. Kürt olduğu halde kürde düşmanlık yapmıştır.
Buna göre köylüler, sömürülen bir sınıf olarak, devlet ve merkezi hükümete karşı yapılan ayaklanmalarda en ön saflarda yer almıştır. Sasani döneminin egemen dini Zerdüştilikti.
(italyancada) furbo zeki, kurnaz, fırlama, bitirim, marifetli anlamlarına gelir. bugiarone ise daha olumsuz ve kulampara, kavat, boynuzlu anlamlarında kullanılır.
Çalışma konusu Mazdek hareketi de Sasaniler döneminde (M.S. 224-651), M.S. V. yüzyılın sonlarında Mazdek b. Bamdad tarafından başlatılmış sosyo-dinî bir harekettir.
Sasani hanedanı, bir Persli olan 224 yılında İstahr'dan bir Persli olan I. Erdeşîr ile başladı ve 651'de III. Yezdicerd ile sona erdi.
Darius döneminde, gerçekleşen isyanlar bastırılmıştır. Yine bu dönemde, Makedon Kralı Büyük İskender'in Persler üzerine başlatmış olduğu Asya Seferi sırasında gerçekleşen bir savaşı Persler kaybetmiş ve M. Ö. 330 yılında Pers İmparatorluğu, Büyük İskender tarafından yıkılmıştır.
Farslar İranlı bir ulustur. Anzan-Güney Elam civarında yerleşiktiler ve başkentleri Sus şehriydi. Arapçada "p" sesi olmadığından Araplarca "Pars/Pers" olarak değil, "Fars/Fers" olarak adlandırılmışlar ve sonrasında da genel olarak bu adla anılmışlardır.
Mecusiler, ateş yandığı müddetçe hayır ilahının şer ilahına galip geleceğine inandıkları için, ateşin hiç sönmeden yakılmasının lazım olduğuna inanırlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri