Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
Sağlıklı bir idrar, şeffaf ve sarı renklidir. Ancak renksiz ve şeffaf ise bu durum çok fazla su tüketimi ya da idrar söktürücü ilaç kullanımı ile ilişkili olabilir.
Tamamen şeffafsa ve sarı renk tonu eksikse, muhtemelen önerilen miktardan daha fazla su içiyorsunuz. Ayrıca idrara çıkmak tam zamanlı işiniz haline geldiyse, bu biraz fazla hidrate olduğunuzun başka bir işaretidir.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Cevap: İdrarda protein kaçağı belirtileri arasında bulanık veya köpüklü idrar, sık idrara çıkma, idrarda renk değişikliği, ödem (şişlik), yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Soru 3: İdrarda protein kaçağı nasıl teşhis edilir? Cevap: İdrarda protein kaçağı teşhisi idrar testleriyle yapılır.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Fosfor içeren maddelerden fazla miktarda yemek veya bol su süt içmek, yüksek fosfat düzeyi nedeniyle idrarı bulanıklaştırabilir. İdrar Yolu Enfeksiyonu: Enfeksiyon varlığında idrarda bulanıklıkla birlikte genellikle ağrı hissi olur. Vajinal akıntılar: Kadınlardaki bulanık idrar sebeplerinden biri vajinal akıntılardır.
İdrara rengini veren ürokrom maddesinin azalması nedeni ile de idrar rengi beyaz ve beyaza yakın olur. Sorun edilecek bir durum değildir. Yalnız idrar yolu enfeksiyonu olması durumunda kandaki beyaz kan hücresi sayısının artması ve böbreklerden dışarı atılması da idrara beyaz bir renk verebilir.
Normal idrar şeffaftır (transparan, ışığı geçirir). İdrarın bulanıklığı herhangi bir partikülün özellikle de hücrelerin, kristallerin ve bakterilerin daha yoğun olmasına bağlı oluşabilir. En sık idrarı bulanık hale getiren durumlar ise idrar yolu enfeksiyonu, ağır hematüri ve genital sekresyonlardır.
Eğer çok su tüketilmesine rağmen idrar rengi hala koyuluğunu koruyorsa bu durum farklı birçok sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Eğer idrarın rengi koyu kahveye yakınsa karaciğer ve safra hastalıklarıyla, koyu sarı renkte ise yüksek tuz miktarı ve ürik asit miktarının fazla olmasıyla ilişkili olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Araştırmacılara göre normal bir idrar saman renginde olmalıdır. Ancak pancar gibi yiyecekler doğal boyalardır ve idrar renginizi aniden kırmızıya çevirebilirler. Pancar dışında bazı ilaçlar ve vitamin takviyeleri de idrar renginizi değiştirebilir.
Rutin yapılan check up tahlilleri arasında ve gebelik takibinde de belirleyici olmaktadır. Genel olarak bu tahlil idrar yolu enfeksiyonu (İYE), böbrek ve karaciğer sorunları ile diyabeti belirlemek için kullanılmaktadır.
Dolayısıyla eğer şüpheli 5 gün içinde test vermeye gitmezse bu durumda dosya kapatılıp savcılığa gönderilmektedir. Eğer idrar testi pozitif çıkarsa bu durumda tedavi tedbiri uygulanabilmekte ve bu süreçte yeniden idrar testi yaptırılmaktadır.
İdrar testi: İdrar testleri hızlı ve ucuzdur aynı zamanda evde yapılabileceği için gizlilik de korunmuş olur. Kişinin kullandığı maddeye göre değişmekle birlikte genellikle 3 günlük kullanım hakkında bilgi verir.
%95 gibi büyük bir oranda su içeren idrarda başlıca üre, sodyum, klor, potasyum, kreatinin ve amonyak solütleri bulunur. Bunun aksine glukoz, protein gibi vücudun majör ihtiyaçları olan maddeler hastalık durumları dışında idrarda yer almaz.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Günde en az 8 bardak su içmek, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve idrarın daha hafif bir kokuya sahip olmasını sağlar.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Yaşlılarda terden kaynaklanan kokuda sıklıkla öz bakımlarının azalması da rol oynamaktadır. Bunun dışında yaşlılarda terde “ω10 doymamış yağ asitleri” ve “ω7 doymamış yağ asitleri” yüksek bulunmuştur. Bunlar hava ile yada bakteriler ile okside olduklarında koku ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri