Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Nefes alıp verme: Kediniz huzurlu bir şekilde nefes alıp veriyorsa sağlıklı olduğunu gösterir. Kedinizin solunumu bir problemden etkilenebilir. Kediniz nefes almakta zorlanıyorsa, bir solunum yolu hastalığı veya tümörü olabilir. Ayrıca uzun süreli bir boyun ve baş duruşu sergileyebilir.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir.
Yavru kediler neden ishal olur? Kedilerde ishalin ilk ve en çok görülen nedeni beslenmeye bağlı nedenlerdir. Kedi maması değişimi, çiğ et, bozuk gıda, süt ve süt ürünleri, sofra gıdaları kedilerde ishalin en büyük nedenleri arasındadır.
Yenidoğan dönemindeki yavru kedilerin ilk kakaları çok koyu renkte olur, hatta yeşil bir görünüme sahiptir. Yavru, mekonyum adı verilen maddeden oluşan ilk kakasını dünyaya geldikten sonraki 1-2 günlük süreçte yapar. İlk kakanın koyu renkte olması normaldir ancak bu kakanın bir istisna olduğu unutulmamalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Evcil hayvanınızın dışkı rengi her zamanki renginden koyu ve cıvık renkte ise ishal görülebilir. Kedi dışkısının koyu renkli olması mide ya da bağırsakta kanama olduğunun da belirtisi olabilir. Böyle durumlarda veteriner hekime gitmenizi öneririz.
Kedi kakası kıvamı ne çok sert ne de yumuşak olmalıdır. Kediniz tuvalet ihtiyacını giderdiğinde kakanın şekli genellikle silindirdir. Bazen parça parça olsa da burada önemli olan ne çok sulu ne de koyu olmasıdır. Koyu kıvam kum kabı temizliğinde anlaşılabilir.
Fark edilebilir şekli olmayan, yumuşak veya sıvı benzeri dışkılara da dikkat etmeniz gerekir. Kedilerde ishal, bakteriyel enfeksiyonlardan bağırsak parazitlerine ve gıda intoleransına kadar çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Yakından bakmazsanız sıvı dışkıyı idrarla karıştırabilirsiniz.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Mamadan yarım saat sonra kuma götürerek tuvaletini oraya yapmasını sağlayabilirsiniz.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Çok Misafir, Gürültülü Ortam
Yüksek sesle konuşmalar, gülmeler ve tanımadıkları insanların sevme çabaları kedilerin misafir geldiği zaman dilimlerinde ortamdan uzaklaşmalarının başlıca nedenleri arasındadır.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir. Bunun öncesinde de kedinin sizden hoşlandığını anlamalısınız.
Çıplak gözle çok zor görülebilecek kadar küçük olan parazitin larva formu sahip olduğu kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarlarını tahrip ederek yapışır ve bağırsak iltihabı, kilo kaybı, kanama ve sonuçta anemiye neden olur. Parazit, ince bağırsaklar dışında deri ve akciğerleri de etkileyebilme yeteneğindedir.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Kesin tanı, hasta hayvandan alınan kanın, özel boyama yöntemleri ile hazırlanan preparatların mikroskop altında incelenip, kırmızı kan hücreleri içerisinde parazitin bulunması ile konulur. Hayvanlar arasında bulaşıcı olduğu gibi, aynı zamanda zoonoz bir hastalıktır. Yani hayvandan insana geçer.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Toksoplazmanın insanlara bulaşmasının nedenlerinden biri de kedi dışkısıdır. Özellikle toksoplazma paraziti içeren kedi dışkısıyla temas edilmemesi oldukça önemlidir. Enfekte olmuş kedi dışkısıyla temas edildikten sonra yanlışlıkla ağzınıza dokunursanız parazitleri yutabilirsiniz.
Burun tıkanıklığı, burun ve gözlerde akıntı, hapşırma, iştah kaybı ve genel yorgunluk hissi bunlardan bazılarıdır. Yüksek miktarda enfekte olan kedilerde daha ciddi belirtiler görülebilir.
Uzun süren (bir günden fazla) ishal ve davranışlarda önemli değişiklik ile başka işaretlerin eşlik ettiği ishal durumları, acilen tedavi edilmelidir ve kediniz hemen veteriner hekimine veya veteriner polikliniğine götürülmelidir. Parlak kırmızı kanlı veya daha koyu renkli dışkılar da acil durum olarak görülmelidir.
Kedilerde ishalin anlaşılması genellikle dışkının sulanmasıyla anlaşılır. Fakat sevimli dostlarımız ishal olmadan önce bazı belirtiler gösterebilir. Başka yere dışkılama, halsizlik ve iştahsızlık hatta yüksek ateşlenme belirtilerinden kedinizin ishal olabileceğini fark edebilirsiniz.
Kedinizin tuvaletini sulu ve devamlı yapmaya başladıysa ishal olduğunun net bir belirtisidir. Kediler arasında görülen ishal durumu oldukça kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. Kedinizin kumu temizlerken kumu gözlemeniz ve tuvaletlerinde bir farklılık fark etmeniz uzun sürmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri