Sella turcica (tekil) sellae turcicae (çoğul) (Latince harfiyen «Türk eyeri»), insanların yanı sıra şempanze, orangutan ve gorillerin dahil olduğu insangiller familyasının (Hominidae) kafataslarındaki sfenoit kemikte bulunan eyer şeklindeki çukur. Sella turcica, resmin sağ üst köşesinde gösterilmektedir.
Kafatasını oluşturan kemiklerinin birleşim yerlerinin (sütürlerin) erken kapanmasına verilen isimdir. Bu erken kapanma sonucunda kafatası kemiğinde ciddi şekil bozukluğu oluşabilmektedir. Oluş mekanizması bugün için net olarak açıklanamamıştır. Ancak genetik bozuklukı ve çevresel faktörler sorumlu tutulmaktadır.
Kraniosinostoz, bir bebeğin kafatası kemikleri çok erken kaynaştığında ortaya çıkar. Sonuç olarak bebeklerin kafatasları şekilsiz olabilir ve bu da beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Kraniosinostoz tedavi edilmezse, çocuklarda gelişimsel gecikmeler olabilir.
Sella çukuru bu kemiklerden sfenoid kemik denilen kemiğin üstünde yer alan yaklaşık 1.5 cm ilk bir oyuktan oluşmuştur ve anatomik adı sella Turcica (Türk eyeri) dir. Bu kemik yapı altında sfenoid sinüs denilen bir kemik boşluk vardır ve burun boşluğuna komşudur. Sella boşluğu içinde hipofiz bezi bulunur.
Occipital torus nedir? Latince adı "occipital torus" olan, oksipital topuz ya da neandertal topuzu olarak isimlendirilen bu kemik; kafatası alt sırt bölgesinde bulunan kıvrımlı bir kemiktir. Kafatasını oluşturan yani beyin, sinir ve kas dokusunu korumakla görevli ana kemiklerden bir tanesidir.
İlgili 44 soru bulundu
Boynun arkasında kemik çıkıntısı oluşması olarak ifade edilen sorun genellikle duruş bozukluğuna bağlı gelişir. Cep telefonu, tablet, diz üstü bilgisayar kullanırken başın uzun süreler boyunca öne eğik durması sırt ile boyun omurgası arasında küçük bir kambura benzeyen çıkıntı oluşmasına yol açabilir.
Kemik çıkıntıları (kemik spurları) veya osteofitler, genellikle eklemlerin yakınında bulunan pürüzsüz, kemiksi büyümelerdir. Osteofitler, artrit veya eklem hasarı olan hastalarda zamanla gelişirler. Ayaklarda, ellerde, dizlerde ve omurgada sıklıkla kemik çıkıntıları gelişir.
Sella turcica (tekil) sellae turcicae (çoğul) (Latince harfiyen «Türk eyeri»), insanların yanı sıra şempanze, orangutan ve gorillerin dahil olduğu insangiller familyasının (Hominidae) kafataslarındaki sfenoit kemikte bulunan eyer şeklindeki çukur. Sella turcica, resmin sağ üst köşesinde gösterilmektedir.
Bu hormonlar birçok farklı vücut işlevini düzenler. Empty sella durumunda ise hipofiz bezi küçülmüştür. Boş Sella Sendromu Tehlikeli mi? Aslında empty sella yani boş sella durumunu genellikle tehlikeli kabul etmiyoruz.
Empty sella, suprasellar subaraknoid yapıların intrasellar herniasyonu sonucu meydana gelen komplet ya da inkomplet hipofiz yetmezliğidir. Empty sella sendromunun nedenlerinden biri aşırı postpartum kanama sonucu gelişen hipofiz nekrozudur (Sheehan Sendromu).
Kafatasındaki bir veya daha fazla sütür erken kapandığında ortaya çıkan kraniosinostoz doğum öncesinde veya sonrasında fark edilebilir ve tedavi edilmediğinde beyin gelişimi ve kafatası şeklini olumsuz etkiler. Kraniosinostoz, erken teşhis ve uygun müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Kronik enfeksiyon, travma ve alın bölgesine uygulanan sinüs cerrahisi gibi nedenlerle kemik dokusundan gelişen 'osteom' adlı iyi huylu tümör; büyüyerek alın, kulak arkası ve şakaklarda, şişlik ve şekil bozukluğu ile kendini gösteriyor. Yüzde oluşan bu tümör, özel teknikler kullanılarak ameliyatla tedavi edilebiliyor.
Skafosefali; önden arkaya doğru uzayan bir kafa, çıkık alın ve yan kafa kemiklerinde (sagital) çıkıntılarla karakterizedir. Ön ve arka kafatası kemikleri ise sivri bir görünüm oluşturmaktadır. Kafatasının orta bölümünde ise köprü şeklinde bir çukur bulunmaktadır.
Kas kullanımına bağlı olarak kafatasının arka kısmında genişlemiş dış oksipital çıkıntı isimli bir kemik oluştuğu doğrudur. Bunun aslen özellikle ileri yaşlarda oluştuğu, ancak yeni çalışmayla gençlerde de sanılandan daha fazla uzadığı ve hatta yaşlılardan bile uzun kemikler görülmeye başlandığı doğrudur.
Osteokondrom, kemiğin dış yüzeyinde çıkıntı şeklinde görüntü veren kemiğin iyi huylu tümörüdür.
Kafatası şeklinin normalin dışında bir şekilde oluşu veya yamuk ya da asimetrik oluşu mutlaka bir uzmanın görmesi gereken bir durumdur. Bu konuda danışılması gereken hekim, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı olmalıdır.
Hipofiz bezi, beynin altında “Türk eğeri” diye de bilinen (Sella Tursika) yaklaşık bir santimetreküplük bir kemik çukurunun içinde bulunan fındık büyüklüğünde bir salgı bezidir. Hipofiz bezi büyüklüğüyle mukayese edilmeyecek kadar önemli işler yapan bir bezdir. Vücuttaki salgı bezlerinin hemen hepsinde etkilidir.
Hipofiz yetmezliği olunca hipofizden salgılanan hormonlar az salgılanacağı için diğer salgı bezlerinde de yetmezlik gelişir. Örneğin TSH az salgılandığı için tiroid bezi iyi çalışamaz ve tiroid hormon azlığı (hipotiroidi) oluşur. ACTH az salgılandığı için adrenal bez yetmezliği yani kortizol hormon yetmezliği oluşur.
Hipofiz yetmezliği, hipofiz bezi tarafından yeterli miktarda hormon üretilememesi durumunu ifade eder.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Kafatası endeksi, kafanın azami genişliğinin azami uzunluğuna bölümünün 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır (yatay düzlemde veya önden arkaya doğru). Hesaplanan gösterge 75'den küçük ise kafatası, üstten bakıldığında uzun ve düz demektir.
Halluks valgus, ayak baş parmağındaki büyük bir kemik çıkıntısı ve ayağın iç kısmında oluşan bir deformasyondur. Bu durum, ayağın yanlış bir şekilde sıkıştırılması veya ayakkabıların sıkı olması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Köprücük kemiği veya klavikula , yaklaşık 6 inç (15 cm) uzunluğunda ince, S şeklinde uzun bir kemiktir. omuz kemiği ve sternum (göğüs kemiği) arasında bir payanda görevi görür.
İnsan yaşlandıkça sırt ve boyun omurgamızı oluşturan kemik ve kıkırdaklar ilerleyici bir dejenerasyona maruz kalır ve bazen bunun sonucunda osteofit adı verilen düzensiz kemik çıkıntılar oluşur. Birçok insanın radyolojik görüntüleme tetkiklerinde bu bulgu saptansa da bazen hiçbir şikayete neden olmayabilir.
Bunyon, ayak başparmağında dış kısma doğru uzanan yumru görünümünde kemik çıkıntısıdır. Bu deformite genellikle eklem üzerinde uzun süreli basınçtan kaynaklanır. Düz durması gereken ayak başparmağı zamanla normal eklem hizasından çıkar ve kemikli bir yumru oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri