İstenmeyen bir gebeliği veya istenen ama sağlıksız bir gebeliği sonlandırmak için uygulanan kürtaj ya da küretaj yani çocuk aldırma, yasal olarak 10 haftaya kadar olan gebeliklerde yapılabilir.
İstenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için bir kadın doğum uzmanına başvurulur ve ilk olarak ultrason dahil olmak üzere jinekolojik muayene yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi öncesi yapılacak olan bu muayenede gebeliğin yerleşimi ve kaç haftalık olduğu detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Genel anlamıyla kürtaj istenmeyen bir gebeliğin cerrahi yöntemle sonlandırılmasıdır. Kürtaj kelimesi ,latince kökenli curretage kelimesinden gelmektedir. Kelime anlamı 'kazıma'dır. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması yüzyıllardır süre gelen bir uygulamadır.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Tıbbi kürtaj, ameliyatsız kürtaj, medikal kürtaj, medikal düşük veya halk dilinde düşük hapı, kürtaj hapı ya da düşük iğnesi; uygulama istenmeyen hamilelikleri sonlandırmak için güvenilir ve etkili bir yöntemdir.
İlgili 16 soru bulundu
Gebeliğin erken döneminde ibuprofen kullanımı
Gebeliğin ikinci üç ayında uzun süreli ibuprofen kullanımının, bebeğin düşük kilo ile doğması riskine yol açtığı bilinmektedir.
Aspirin ve ağrı kesici olarak kullanılan diğer Non-steroid antienflamatuar ilaçlar hamileliğin 32-33. haftasından sonra kesilmelidir. Aksi takdirde bebeğin kalbinde bulunan “ductus arteriosus” damarının doğumdan sonra kapanması önleyerek bebekte “doğuştan (konjenital) kalp hastalığı” oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Kolay, pratik ve daha az risk barındıran bu yöntem sırasında kadının rahmindeki cenin, plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde kanül adı verilen aletler sayesinde çekilerek alınır. Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Adaçayı, akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), rezene, sinameki, yarpuz gibi bitkilerin düşükle veya erken doğumla sonuçlanabilecek rahim uyarıcı etkileri olabilmektedir.
Medikal kürtaj: İlaçlar yardımıyla gebelik sonlandırma yöntemidir. Bu yöntem, genellikle hamileliğin ilk 10 haftası içinde tercih edilir. İlaçlar rahim kasılmalarını ve rahim iç tabakasının dökülmesini tetikleyerek gebelik materyalinin dışarı atılmasını sağlar.
Bu tür hapların en etkili olduğu kullanım süresi ilk 72 saat olup, 5 güne kadar da önleme noktasında etkisini sürdürebilir. Aradan fazla zaman geçtiyse ve sperm yumurtaya ulaştıysa hap etkili olmayabilir. Dolayısı ile ertesi gün hapı sadece gebelik oluşumunu önler, gerçekleşen gebeliği sonlandırmaz.
Kürtaj operasyonu genellikle 5 ila 15 dakika aralığında yapılır. İşlem süresi gebeliğin haftasına, doktorun deneyimine ve kullanılan tekniklere bağlı olarak değişebilir. Operasyon lokal anestezi, sedasyon veya gerekli durumlarda genel anestezi altında yapılabilir.
Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir. Ancak bahsedilen bu belirtiler her kadında aynı şekilde olmayabilir ve erken hamilelik belirtilerinin hepsi veya birkaçı görülebilir.
Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
Cinsel ilişkiden sonra hamilelik belirtileri genellikle 1 ila 2 hafta içinde ortaya çıkmaya başlar.
Ülkemizde yasal olarak 10 hafta ile sınırlanan kürtaj daha sonrası için yalnızca kadın sağlığı ile ilgili durumlar (Düşük gibi) ortaya çıkarsa yapılabilmektedir. Dolayısıyla gebeliği sonlandırmak isteyen kişi bunu mutlaka yasal süre içerisinde yaptırmalıdır.
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır. Birçok kadın, gebeliği öğrendiği ilk ânı gebeliğin ilk haftası kabul eder.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Gebelik: Gebeliğin üçüncü trimesterinde diğer NSAİİ'ler gibi ARVELES de kullanılmamalıdır; çünkü duktus arteriozusun (anne karnında açık olup doğumu takiben kapanması gereken, kalpten çıkan iki büyük atardamar [aort ve pulmoner arter] arasındaki açıklık) erken kapanmasına neden olabilir.
DOLOREX hamile kalınmasını güçleştirebilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız ya da hamile kalma konusunda sorunlarınız varsa, gerekli olmadıkça DOLOREX'i kullanmamalısınız. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri