Ülkemizde yasal sonlandırma sınırı 2827 sayılı nüfus planlaması kanununa göre isteğe bağlı olarak 10 haftadır. Bu kanunun 5. maddesi, gebeliğin 10 haftanın üzerinde olduğu durumlarda ancak şu nedenlerle gebeliğin sonlandırılabileceği belirtilmektedir: Annenin hayatını tehdit eden veya edecek durumlarda.
Bu yasa, istenmeyen gebeliğin 20 haftaya kadar sonlandırılmasına izin verir; ancak, eğer gebelik 12 haftadan fazla ise ikinci bir doktorun onayı gerekmektedir.
Türkiye'de de yasal olmasına rağmen bir sınır konulmuştur. Buna göre 10 haftayı geçen gebelikler eğer sağlık sorunu yoksa sonlandırılmamaktadır. Ancak bu sürenin altındaysa ve yaklaşık olarak 4 haftalık hamilelik süresi geçmişse gebelik uzman doktor tarafından sonlandırılabilir.
Ülkemizde 18 yaş üstü reşit bekar kadın kendi isteği ile evli olan kadınlar eşleriyle birlikte kürtaja karar verebilirler. Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır.
Dilatasyon ve evaküasyon (D&E): Bu yöntem, genellikle gebeliğin ikinci trimesterinde (ilk13-24 hafta) uygulanır. Rahim ağzı genişletilir ve daha büyük bir vakum cihazı veya cerrahi aletler kullanılarak gebelik materyali çıkarılır.
İlgili 38 soru bulundu
Kürtaj En Son Ne Zaman Yapılır? Kürtaj işlemi genellikle gebeliğin 10. haftasına kadar yasal olarak yapılabilir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj operasyonu, sedasyon adı verilen hafif anestezi altında gerçekleştirilir ve hasta uyku halindedir. 10-15 dakika süren kürtaj yapılırken hasta herhangi bir acı, ağrı hissetmez. Yani kürtaj ağrılı bir işlem midir sorunuza hayır şeklinde yanıt verebiliriz.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Gebelik kesesinde embriyo bulunmamasının kesin tespiti sonrasında ise kürtaj yapılmaktadır. Boş gebelikler kısa ve kaliteli iyileşme süresi sunan, hastanede yatışa gerek duyulmayan vakumlu kürtaj yöntemliyle yapılabilmekte, hasta aynı gün normal yaşantısına dönebilmektedir.
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır. Birçok kadın, gebeliği öğrendiği ilk ânı gebeliğin ilk haftası kabul eder.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Normal şartlarda ülkemizde 10 haftaya kadar gebelik sonlandırılması, kürtaj ailenin talebiyle isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir. Ailenin talebiyle Down Sendromu gibi istisnai durumlarda 20. haftaya kadar sonlandırma yapılabilir.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
Kürtaja giderken dar pantolon tercih etmeniz hem o an hassaslaşan vajina bölgenizi rahatsız edebilir hem de bir sorun çıktığında müdahaleyi zorlaştırabilir. Kürtaj işleminden önce yalnızca altınızdaki kıyafetlerinizin çıkartılması istenir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Devlet hastanesinde kürtaj yaptırmak isteyen çok sayıda birey bulunduğundan, randevu alarak devlet hastanesinde kürtaj yaptırılabilir. Aşırı bir yığılma dolayısı ile randevusuz devlet hastanelerinde kürtaj operasyonu yaptırabilmek mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri