Şimdi sorumuza geçelim: Şah şahı yer mi? =>Hayır yiyemez çünkü 2 şah arasında en az 1 kare mesafe olmak zorundadır.
Tahtanın her karesine erişebilmektedir. Sadece kale ve şahla karşı tarafın şahını mat etmek mümkündür.
Sorunuzun Cevabı : Evet mat olmasın diye şah çeken taşı yiyebiliriz .
Yanda Şah Siyah Kale tarafından alınabileceği bir kareye gidemez. Burada Şah, Fil tarafından alınabileceği bir kareye gidemez. Burada Beyaz Şah, Siyah Şahın yanına gidemez. İKİ ŞAH ASLA YANYANA DURAMAZLAR!
Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Fil, şahı da yiyebilir. Bu sayede şah mat yapılarak oyun kazanılabilir.
=>Hayır yiyemez çünkü 2 şah arasında en az 1 kare mesafe olmak zorundadır.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Saldırı hamlesi yapan ve şahı tehdit eden oyuncu, eğer bu tehdidin ortadan kaldırılamayacağını biliyorsa "şah mat" diyerek rakibine oyunun sona erdiğini bildirir. Eğer şah tehdit altında değilse ve yapılabilecek hiçbir yasal hamle yoksa oyun pat olur ve berabere biter.
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir.
Oyuncu şahının tehlikede olduğunu kendisi fark etmeli ve yapacağı hamlelerle onu korumalıdır. Satranç oyunu bir oyuncunun şahı alınana kadar devam eder. Satranca yeni getirilen kurallardan bir diğeri ise 50 hamle kuralıdır. Eğer 50 hamle boyunca şah alınmaz ise oyun berabere biter.
Piyon Şah Mat Yapar Mı? Piyon, satrançta önemsiz bir taş gibi görünse de zaman zaman çok kritik bir taş olabilir. Söz konusu taş, şah mat da yapabilir. Piyon şah çektiği zaman piyonu koruyan başka bir taş yoksa şah piyonu alacaktır.
Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.
2) En uzun oyun (hamle olarak)
Nikolic – Arsovic 1989 oyunu 269 hamle sürmüştür. 20 saatlik oyun sonunda oyun berabere bitmiştir. 200 hamle üzeri olan 10 oyun kayıtlara geçmiştir.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Şah: Satrançta her oyuncunun bir şahı olur. Şah oyuncuya en yakın ilk sırada ve fil ile vezirin arasında bulunur. Şah sağa, sola, çapraz, ileriye ve geriye doğru istediği yönde ancak tek kare ilerleyebilir. Şah, rakip oyuncu tarafından ele geçirilemez fakat boyun eğer.
Şahın onu yiyebileceğini bilerek hareket eder. Yani buradan anlayabiliriz ki eğer şah ile veziri yiyebiliyorsak bu oyunda şahımız tehlikede olabilir. Yani kısaca şah veziri yiyebilir. Şah, hareket alanındaki her taşı yiyebilir.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
d5'teki piyon kaleyi ve atı yiyerek oyundan çıkarabilir ancak d6'daki fili alamaz. Fil bu durumda eğer kale ve atın olmadığı düşünülürse piyonun yolunu kesmektedir.
Fil karada yaşayan en büyük hayvandır. Afrika fillerinin boyları 3 ilâ 4 m arasında, ağırlıkları da 4.000 ilâ 7.000 kg arasında; Asya fillerinin boyu ise 2 ilâ 3,5 m ve ağırlıkları da 3.000 ilâ 5.000 kg arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri