Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir.
Şah her yöne yani yatak dikey ve çapraz yönlerde ancak tek kare kadar gidebilir.
Şah, her yönde bir kare gidebilir. Her iki şahlar, birbirlerini tehdit edecekleri ve şahın da tehdit edilmiş bir kareye gitmesinin yasak olmasından dolayı hiçbir zaman yan yana duramazlar. Rok, satrançta bir yarı hamlede iki taşın, yani şah ve kalenin hareket etmesine izin verilen tek hamle çeşididir.
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir. Kendi taşlarından biri varsa, ya da kare rakip taşlardan birinin tehdidi altında ise (rakip şah dahil) gidemez. Şah herhangi bir taşın üstünden atlayarak ilerleyemez.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur.
İlgili 23 soru bulundu
Şah, bir seferinde herhangi bir yöne (yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz) sadece bir kare gidebilen, satranç oyununda en değerli taştır. Yandaki şekilde beyaz şah rakibin tehdit ettiği kırmızılı karelere gidemez.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir.
Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir. Filin hareket istikametinde rakibin bir taşı varsa fil bu taşı alır ve aynı kareye kendisi geçer.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
Şah; her yöne, bir kare gidebilir. Her iki şah, hiçbir zaman yan yana duramaz. Rok, satrançta; iki taşın, şah ve kalenin hareket edebilmesine izin verilen bir tek hamle çeşididir. Rok olabilmesi için, her iki taşın da; daha önce hareket etmemiş olmaları gerekir.
satranç oyununda yer alan taşların değerlerinin puanlara aktarılması sonucu oluşturulmuş bir puanlama sistemidir. vezir 9 puan, kale 5 puan, at ve fil 3'er puan, piyon 1 puan ve en önemli taş olarak kabul edilen şah puansızdır. bir puan atanmamıştır şah için.
Mat, satrançta taraflardan birinin şahı tehdit altında iken yapacak hiçbir hamlesi olmaması durumudur. Oyun bu durumda iken şahı tehdit altında olan oyuncu mat olmuştur. Eğer oyunu mat durumuna geçiren hamle kurallı bir hamle ise, mat olan oyuncu oyunu kaybeder. Şahı tehdit eden oyuncu "şah" diyerek rakibini uyarır.
Şah çekildiğinde “Şah” deme zorunluluğu yoktur. “Şah” demek istediğiniz de rakibinizin duyabileceği şekilde söylemelisiniz. Rakibiniz şah çektiğinizde fark etmese bile “Şah” demedi iddiasında bulunamaz. Satranç oyununda şah alınmaz.
Eğer, yapılmış olan son hamle, oyunu sona erdirmiyorsa, saate basmadıkça hamlesini tamamlamış sayılmaz (bkz. Madde 5.1.a, 5.2.a, 5.2.b, 5.2.c ve 9.6). Oyuncunun tahta üzerinde hamle yapmasıyla, saate basması arasında geçen süre oyuncuya verilen sürenin bir parçası sayılır.
Satrançta Şah Yenir mi? Satrançta şah hiçbir taş tarafından yenemez. Buna rağmen hareket kapasitesi ise son derece kısıtlıdır. Sağa, sola, öne, arkaya sadece 1 kare ilerleyebilir.
Cevap. Cevap: C) şıkkı ayakları çarpık olduğu için.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir.
İki direk arasındaki mesafe 7,32 m (8 yd), üst direkle zemin arasındaki mesafe ise 2,44 m'dir (8 ft). Tüm direklerin boyutları eşit olmalı ve 12 cm'yi (5 in) geçmemelidir. Genellikle kalelerin arkasına birer file konulsa da, bu durum kurallar tarafından zorunlu kılınmamıştır.
Filin hareketi
Satranç oyununda fil her zaman çapraz gider ve kesinlikle önüne çıkan başka bir taşın üzerinden atlayamaz. Filin önüne çıkan rakip taşı oyuncu fil ile yiyerek oyundan çıkarabilir.
KCR556 serisinin uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda ise 280 mm uzunluğunda namlu bulunuyor. Tüfeğin yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm kısa namlu kullanılıyor. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığında.
Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.
-En uzun süren satranç oyunu 1989 da belgrad da Nikolic ve Arsovic arasında olmuş.269 hamle sonucunda maç beraberlikle sona ermiştir.
Şahın ŞAH ÇEKİLMEMİŞ olmasına rağmen, mümkün hamlesi olmadığı duruma PAT denir. Sonuç BERABEREDİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri