Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter. Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
Kaç Hamlede Pat Olunur? 50 hamle kuralı ile oyun berabere bitirilebilir. Bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca bir piyonun oynamadığı ya da herhangi bir taşın alınmadığı durumlarda oyun berabere bitmektedir.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
İlgili 18 soru bulundu
Satranç oynuyorduk kardeşimle ve bana ard arda 3 kez şah çekti ama mat edemedi. 3 kez ard arda şah çekip mat edilmezse oyun berabere bitermiş.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Bu durumlarda hatalı hamle geri alınır. Bir oyuncunun 2 kez imkansız hamle yapma hakkı var. 3 kez imkansız hamle yapılırsa oyunu kaybedilir.
4 hamlelik mata birden fazla şekilde ulaşılabilir, ama temelde beyazlar 1. e2-e4 hamlesiyle açılış yapıp, fili f7 erine saldırabileceği c4 karesinde geliştirir, ardından da aynı kareye saldırabilmesi için veziri h5 (veya f3) karesinde konumlandırır. Siyah önlem almazsa, beyazlar 4.Vxf7# hamlesiyle şah mat eder.
-En uzun süren satranç oyunu 1989 da belgrad da Nikolic ve Arsovic arasında olmuş.269 hamle sonucunda maç beraberlikle sona ermiştir.
Şah her yöne yani yatak dikey ve çapraz yönlerde ancak tek kare kadar gidebilir.
5) Taraflardan biri sürekli şah çekiyor ve rakip kurtulamıyorsa oyun berabere biter. Aslında bu kural 3 kez konum tekrarının da uygulanmasıdır. Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Şah her yöne yalnız bir kare ilerler.
Şah, bir seferinde herhangi bir yöne (yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz) sadece bir kare gidebilen, satranç oyununda en değerli taştır. Yandaki şekilde beyaz şah rakibin tehdit ettiği kırmızılı karelere gidemez. Piyon, ilk karesinde ise isteğe bağlı olarak ileri doğru ya bir kare ya da iki kare gidebilir.
(Canlı Satrançta hamleler geri alınamaz.) Hamle geri almalı oyunlar hep puansızdır ve satrancı yeni öğrenenler ve onlara öğretenler için harika bir araçtır.
İmkansız hamle, satrancın kurallarından bir tanesidir. Oyunculardan bir tanesinin şahı tehdit altına sokacak bir hamle yapmasına, imkansız hamle adı verilir. Oyunculardan bir tanesi imkansız hamle kuralına uymaz ise hakem karşı tarafa 2 dakika süre verir. 3 tane imkansız hamle yapmak, diskalifiye olmanıza sebep olmaz.
Satrançta en hızlı yapılabilecek mat hangisidir?" diye hiç merak etmiş miydiniz? Mümkün olan en hızlı mat, ikinci hamlede şah mattır. İki hamlede(kaba tabirle aptal matı olarak da bilinen) şah mat oldukça saçmadır ve gerçekleşmesi için iki taraftan birinin çok kötü hamleler yapması gerekir.
Encyclopedia of Chess Openings (ECO)'ya göre satranç açılışlarının sınıflaması: İlk hamlede beyaz 20 hamle yapabilir. Bunlardan 1.e4, 1.d4, 1.c4 ve 1.Af3 diğerlerinden daha çok kullanılır.
Satrançta 3 hatalı hamle yapılırsa oyun biter.
Geçersiz hamle, yarışma kuralları içerisinde, incelemeye dayalı olarak giderilecek uygulamalardandır. Uygulama sırasında kuralların 4, 5 ve 9. maddelerinin uygulama sonuçları ve yaptırımları da yer alır. Başhakem, geçersiz hamleye ilişkin incelemeyi hangi hakemlerin yapabileceğini önceden belirler.
Satrançta hatalı hamle pozisyonun yanlış değerlendirmesi sebebiyle yapılan hamledir yani oyun bilginizin ya da hesaplamanızın yetersizliğinden kaynaklanır. Yaptığınız hamleden beş hamle sonra bir piyon kaybediyor olmanız hata iken, bir hamlede vezirinizi rakip piyonun alacağı yere koymanız körlüktür.
Şah çekildiğinde “Şah” deme zorunluluğu yoktur. “Şah” demek istediğiniz de rakibinizin duyabileceği şekilde söylemelisiniz. Rakibiniz şah çektiğinizde fark etmese bile “Şah” demedi iddiasında bulunamaz. Satranç oyununda şah alınmaz.
Oyuncu şahının tehlikede olduğunu kendisi fark etmeli ve yapacağı hamlelerle onu korumalıdır. Satranç oyunu bir oyuncunun şahı alınana kadar devam eder.
Oyunda temel amaç rakip oyuncunun şahını ele geçirmektir. Şah, tehdit altındaysa rakip oyuncu ''Şah'' demek zorundadır. Şah hangi yöne giderse gitsin mat ediliyorsa oyuncu ''şah mat'' der ve oyun biter.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri