Bilindiği üzere, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 55 inci maddesinde; hâkim ve savcıların yıllık ara vermeden faydalanacakları, yıllık ara vermeden faydalananlara o yıl için ayrıca yıllık izin verilmeyeceği belirtilmiştir.
Hâkim ve savcı adayları için mazeret izni kaç gündür? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesi gereğince mazeret izni her yıl için 10 gündür.
Çalışma saatleri: Hakimler, genellikle haftanın 5 günü ve 8 saatlik bir iş günü çalışırlar.
İlgili kanunlarında yer alan düzenlemelerine göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmü uyarınca memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir.
Yargı çalışanlarının toplu izne çıktığı adil tatil, her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde: "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer.
İlgili 43 soru bulundu
Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır. ADLİYELER HAFTA SONU AÇIK MI? Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Madde 3- Bu Yönetmelikteki istisnai hükümler dışında, en az hizmet süresi beşinci bölgede iki, dördüncü bölgede üç, üçüncü bölgede üç, ikinci bölgede beş, birinci bölgede yedi yıldır.
Maaşları 2023 yılında yaklaşık 34 bin TL olarak belirtilmiştir.
1- Memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilmekte, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave edilmektedir.
Adli yargı Mezun Hakim Savcı sınavı ile İdari yargı Mezun Hakim Savcı sınavı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Hukuk alanında görev alan hakimler, savcılar ve görevliler adli tatil kapsamında görevlerine ara verecek. Adli tatilde, her adliyede nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bulunmaktadır. Nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bu tatil döneminde yargılama işlerinin aksamaması için çalışmalarını sürdürür.
Hakim olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hakim maaşı 2023 verilerine göre ortalama 40.040 TL civarındadır.
Adli tatil, Hakim, savcı ve adliye çalışanlarının toplu olarak izne çıktığı tatil dönemine denir. Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar.
Bilindiği üzere, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 55 inci maddesinde; hâkim ve savcıların yıllık ara vermeden faydalanacakları, yıllık ara vermeden faydalananlara o yıl için ayrıca yıllık izin verilmeyeceği belirtilmiştir.
Kanun teklifinin gerekçesinde, hakim ve savcıların haftalık yasal çalışma süresini aşarak, 65-70 saate varan mesai harcadıkları kaydedildi.
* Yıllık izinler sözleşme yılı içerisinde kullan - dırılır. . 1 yıldan 10 yıla kadar hizmeti olanlar için 20 gün, . 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için 30 gün izin verilir.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Bu tutar çalışan annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanıp ödeniyor. Günlük brüt ücret ve bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Buna göre Temmuz ayıyla birlikte 2022 yılında 5.500 asgari ücretli annenin alacağı en düşük doğum parası, 13 bin 689 lira oldu.
Birinci dönem stajı hukuk dairelerinin, ikinci dönem stajı ceza dairelerinin birinde yaptırılır. İdari yargı hakim adayları ise Danıştayda üç aşamalı bir staj yöntemi uygularlar. Hakimlik stajı süresi, adli yargı için 6 ay, idari yargı için 7 aydır.
10- Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, kendilerinin veya eşlerinin memleketlerine atanmaları, ancak o yerin büyükşehir belediyesi olması hâlinde mümkündür.
Haklarında Hâkimler ve Savcılar Kanunu gereğince yer değiştirme cezası verilenler, mazeretlerine ve bulundukları bölgede en az hizmet süresinin dolup dolmadığına bakılmaksızın daha alt bölgeler içinde durumlarına uygun görevlere hemen atanmaktadırlar.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri