Satrançta, oyun içerisinde; rakibin şahının, farklı bir taş tarafından tehdit edilebildiği durumlar olur. Bu durumda, şahın bu tehditten kaçamadığı durumlardaysa; şah mat olur. Böylelikle, oyun; ilgili kişinin aleyhine biter.
Saldırı hamlesi yapan ve şahı tehdit eden oyuncu, eğer bu tehdidin ortadan kaldırılamayacağını biliyorsa "şah mat" diyerek rakibine oyunun sona erdiğini bildirir. Eğer şah tehdit altında değilse ve yapılabilecek hiçbir yasal hamle yoksa oyun pat olur ve berabere biter.
Tahtanın her karesine erişebilmektedir. Sadece kale ve şahla karşı tarafın şahını mat etmek mümkündür.
Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
Satrançta iki kişi karşılıklı olarak piyon, kale, at, fil, vezir ve şah adını verdikleri taşları kullanarak oynar. Her taşın kendine has hareket şekli vardır ve oyunun amacı, rakibin şahını korunamayacak duruma düşürmektir. Bu duruma mat denir.
İlgili 20 soru bulundu
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir. Kendi taşlarından biri varsa, ya da kare rakip taşlardan birinin tehdidi altında ise (rakip şah dahil) gidemez. Şah herhangi bir taşın üstünden atlayarak ilerleyemez.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
Önce kaleyi oynarsanız kale oynattığınız kare de kalır ve şahı oynatamazsınız. Şah çekildiğinde “Şah” deme zorunluluğu yoktur. “Şah” demek istediğiniz de rakibinizin duyabileceği şekilde söylemelisiniz. Rakibiniz şah çektiğinizde fark etmese bile “Şah” demedi iddiasında bulunamaz.
Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter.
Satrançta Şah Yenir mi? Satrançta şah hiçbir taş tarafından yenemez. Buna rağmen hareket kapasitesi ise son derece kısıtlıdır. Sağa, sola, öne, arkaya sadece 1 kare ilerleyebilir.
ŞAH MAT değil çünkü ŞAH ÇEKİLMEMİŞ. Bu durum PATTIR. Şahın ŞAH ÇEKİLMEMİŞ olmasına rağmen, mümkün hamlesi olmadığı duruma PAT denir. Sonuç BERABEREDİR.
Bu derste iki değişik MATI inceleyeceğiz. Vezir ve Kale ile rakip Şahı kenara sıkıştırarak çok sık mat edebilirsiniz. Buna MERDİVEN MATI denir. Vezir şah çekmekte, Kale de Şahın kaçışını engellemektedir.
İki atla şah mat zorlanamaz
İki atın kullanıldığı şah mat pozisyonları vardır ancak bu pozisyonlar zorlanamaz. Yalnız şahı kalan oyuncunun yenilmesi için rakibine yardım etmesi gerekir.
(b) oyunun son 50 hamlesi içinde hiçbir piyon hareket ettirilmemiş ya da hiçbir taş alımı meydana gelmemişse. Doğal olarak, bu kuralın işletilebilmesi için hamle sırası kendisinde olan oyuncunun bir piyon hamlesi yapmaması ya da bir taş alımı gerçekleştirmemesi gerekir.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Satrançta şah mat yaparak oyunu kazanabilmek için öncelikle rakip şahı tehdit yani şah çekmek gerekir. Rakip şahı tehdit edebilmek için ise şahı yiyebileceğimiz bir kareye giderek şah deriz. Ve bu durumda şah çekmiş oluruz.
Şah; her yöne, bir kare gidebilir. Her iki şah, hiçbir zaman yan yana duramaz. Rok, satrançta; iki taşın, şah ve kalenin hareket edebilmesine izin verilen bir tek hamle çeşididir. Rok olabilmesi için, her iki taşın da; daha önce hareket etmemiş olmaları gerekir.
Şah, bir seferinde herhangi bir yöne (yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz) sadece bir kare gidebilen, satranç oyununda en değerli taştır. Yandaki şekilde beyaz şah rakibin tehdit ettiği kırmızılı karelere gidemez.
Vezir d harfinde,şah e harfinde durmaktır.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir.
Her taş türü için bir harf vardır. Şah için 'Ş', Vezir için 'V', Kale için 'K' Fil için 'F', At için 'A'. Ya Piyonlar? onlar ufak taşlardır ve herhangi bir harf almazlar.
Satrançta at haricinde hiçbir taş L harfi şeklinde gidemez. Aynı şekilde herhangi bir taşın üzerinden atlama kabiliyeti de yoktur. Fil, şahı da yiyebilir.
Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir. Satranç oyunun en önemli ve en güçlü taşıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri