Şahıs ile sorumluluk, alacaklının borcunu ödemeyen borçlunun şahsına el koymasıdır.
3. şahıs mali sorumluluk sigortası, sigortalının faaliyetleri sırasında ani ve beklenmedik olaylar sonucu meydana gelen, üçüncü kişilerin maddi ve bedeni zarar ve ziyanlarını güvence altına alan bir sigorta türüdür.
Bireysel Sorumluluk: Kişi her şey den önce birey olarak kendisine karşı sorumludur. İnsanın kendisine karşı bireysel sorumluluğu sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini doğru yerinde ve zamanında kullanmasını gerektirir. İç Sorumluluk: Kişinin vicdanına karşı sorumluluğudur.
Üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası, gerçek ya da tüzel kişilerin, kendilerinin veya çalışanlarının üçüncü şahıslara verebilecekleri her türlü bedeni ve maddi zararlar nedeniyle kendisine yöneltilebilecek tazminat talepleri ile ilgili sorumluluklarını teminat altına alan sigorta türüdür.
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Yani alacaklı, borçlunun yerine getirmemiş olduğu yükümlülüğü için onun tüm mal varlığı üzerinden yasal takibe geçebilir. Genelde, borç ilişkilerinde doğan sorumlulukta sınırsız sorumluluk esastır. Sınırsız sorumluluğa, şahsi sorumluluk da denilmektedir.
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Sorumluluk sigortası, sigortalının sorumluluğu olan bir yerlerde meydana gelen zarara ilişkin tazminat taleplerini karşılayan bir sigorta türüdür. Hem sigortalıyı hem aile bireylerini hem de çalışanlarını olası bir ihmal veya dikkatsizlik durumunda neden olunan maddi ve bedensel zararlara karşı güvence altına alır.
Kişinin en temel sorumluluğu kendini geliştirmesi ve insanlığa bireysel katkı sağlamasıdır. Nitelikli bireylerin oluşturacağı bir toplum, sorumluluk sahibi kimseler sayesinde oluşturulabilir. Gerçekleştirilen etkinliklerin ve eylemlerin aynı zamanda diğer insanların yararına olması göz önünde bulundurulmalıdır.
Özetle bireysel sosyal sorumluluk devletin ya da işletmelerin sosyal sorumluluk başlığı altında yaptıkları etkinliklerin dışındadır. Bireylerin top- lumun değer yargılarına ve normlarına uygun bir şekilde hareket ederek, herhangi bir şekilde yarar beklemeksizin gönüllü olarak faaliyette bulunma- sıdır.
Malvarlığı ile Sorumluluk: Borçlunun malvarlığı değerleri ile alacaklıya karşı sorumlu olmasıdır. Alacaklı, devlet organları aracılığıyla borçlunun malvarlığına el koydurarak alacağını temin etmeye çalışmaktadır. Sınırsız Sorumluluk: Borçlunun alacaklıya karşı haczedilebilen malvarlığının tamamı ile sorumlu olmasıdır.
Bu bağlamda geniş anlamda sorumluluk kavramı "bir kişinin bir başkasının uğradığı zararı gidermekle yükümlü tutulduğu hukuksal ilişki" olarak nitelendirilmektedir (Gross 1991: 28).
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
Kusur sorumluluğu yani haksız fiil, hukuka aykırı ve kusurlu bir davranışla başkasının mal veya şahıs varlığına yönelik zararın oluşumuna sebebiyet verilmesidir.
Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi. Örnek 1. Bir öğrencinin zaman zaman birçok sorumluluğu olduğu görülmektedir. Ödev yapmak, derse zamanında girmek ve daha birçok durum öğrencinin sorumlulukları arasında bulunmaktadır.
Bireyin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Aynı zamanda kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkisinin sorumluluklarını üzerine alması demektir. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alması ve başkalarının haklarına saygı göstermesi anlamını da gelir.
Etik sorumluluk kişinin eylemlerindeki tutarlılığa ve diğer insanların yaşamına karşı negatif sonuçlardan uzak durmayı gerektirir. Haynes (2020) kişinin eylemleri, kendi yapılandırdığı ilkeleriyle ne kadar tutarlı olursa, kişinin o kadar etik olduğunu söylemiştir.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Sorumluluklar hayatımızı devam ettirebilmemiz için yerine getirdiğimiz yaşamsal görevlerimizdir. Sınavlara hazırlanmak, çalışmak, para kazanmak, ihtiyaçlarımızı gidermek, anlayışlı ve saygılı bir ebeveyn, evlat, partner olmak, topluma uyumlu bir vatandaş olmak sorumluluklarımızdan sayılabilir.
Bireysel borç: Hukuk önünde bir kişinin kurumlardan veya bankalardan aldıkları borçlar bireysel borçlar kategorisine girer. Bununla birlikte yazılı olarak belgelenmiş olması kaydıyla, bir başka kişiden alınan ürün veya para da bireysel borç olarak tanımlanır.
Şahsi Edim: edimi bizzat borçlunun kendi fiili ile yerine getirmesi şeklindeki edimlerdir. İşçinin işi yerine getirmesi örnek verilebilir.
Bireysel Sorumluluk; Toplumun bireyden beklediği tutum ve davranışları bireyin farkında olması ve bu sorumlulukları kendisi ve toplum için yerine getirmesidir. Çünkü her birey önce kendisi sonra da toplumu için yükümlü olduğu sorumlulukları yerine getirmek durumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri