Gerçek bir müteşebbisin ya da birden çok müteşebbisin bir araya gelerek kendi nam ve hesaplarına çalıştıkları sınırsız sorumlu oldukları işletme türüdür şahıs işletmesi. Şahıs işletmeleri, TTK'da ve Ticaret Sicili Yönetmeliği'nde öngörülen hususları yerine getirerek limited şirkete devredilebilir.
Örneğin artık bir şahıs şirketinin sermaye şirketine dönüşmesi söz konusu olabildiği gibi, sermaye şirketinin şahıs şirketine dönüşmesi de söz konusu olabilmekte; her iki gruptaki şirketler, diğer gruptaki şirketi devir alabilmektedir. Hatta şahıs işletmeleri açısından bile söz konusu işlemler gerçekleştirebilmektedir.
MERSİS'ten başvuru yapılarak, talep numarası alınmalı ve gerekli evraklar ile birlikte, randevu alınmadan bölge temsilciliğine başvuru yapılmalıdır. Dilekçede; değişikliğe ait metin yer almalı, işletme kaşesi ile tacir tarafından imzalanmalıdır.
işyeri devri,yazılı veya sözlü bir anlaşma şeklinde hukuki işleme dayalı olarak yapılabilir. İşgücünün önem taşıdığı sektörlerde ekonomik birliğin önemli unsuru olan işçilerin devri, işyeri devri olarak kabul edilmektedir. İşyerinin devri çalışma koşullarında değişiklik anlamına gelmez.
İlgili 23 soru bulundu
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 11/3 uyarınca ticari işletmenin devrinin yazılı olarak yapılacağı hükmolunmaktadır dolayısı ile ticari işletmenin devri için yazılı bir sözleşmenin yapılması şarttır. Adi yazılı şekilde yapılmayan bir sözleşmeye dayanarak ticari işletme devredilemez.
Türk Borçlar Kanununun “kira ilişkisinin devri” kenar başlığı altın- daki 323 üncü maddesi hükmüne göre: Kiracı, kirayaverenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kirayaveren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Bu hükümler arasında ticaret unvanının devrini düzenleyen 49. madde yer almamaktadır. Dolayısıyla işletme adları, ticaret unvanından farklı olarak, işletmeden bağımsız bir şekilde devredilebilir. Bir başka deyimle, işletme adının, ticari işletmeden ayrı olarak devri mümkündür.
TİCARET UNVANI
Taciri tacirden ayıran isimdir. Tek başına devredilemez, işletmeyle devredilir. Unvan, işletmenin devri kapsamında tutulabilir. Ticaret unvanı, tüm Türkiye çapında korunur.
Sermaye Farkı: Şahıs şirketlerinin kuruluşu esnasında herhangi bir sermaye bildiriminde bulunmak zorunlu değildir. Limited şirketlerde ise en az 10 000 TL sermaye şartı konulmuştur. Tasfiye Sürecindeki Fark: Şahıs şirketleri istenildiği an kapatılır. Bunun için bir tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Limited şirket paylarının devri halinde devir dolayısıyla devredenin elde ettiği kazanç gelir tabi olabilir. Ayrıca devir işlemi katma değer vergisine, devir sözleşmesi damga vergisine-d4vir işlemleri harca tabi olabilir. Vergi istisna ve muafiyetleri vergilemeyi önler.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Şirketinizi kapatıyor olmanız bir daha vergi ödemeyeceğiniz anlamına gelmez. Kapanış tarihinden sonraki dönemler için vergilendirilmiyor da olsanız şirketinizin aktif kaldığı vergi dönemleri için beyannameler hazırlanacak ve ödemeleriniz olacaktır.
Devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte devralana geçer. Devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Teşebbüslere ait tesislerin belirli süre ve şartlarla gerçek ve/veya tüzel kişiler tarafından işletilmesi ve varsa mamullerinin pazarlama ve dağıtımının yapılması hakkının devrini ifade etmektedir.
Ticaret unvanının devri
Yani ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak bir başkasına devredilemez. İşletmeyi devralan kişi, unvanı aynen kullanma hakkını elinde bulundurur. Tacir, işletmesini devrettikten sonra yeni bir işletme açarsa, eski ticaret unvanını aynı şekilde kullanamaz.
I. TEK KİŞİ İŞLETMELERİ: Bir kişi tarafından sermayesi temin edilerek kurulan ve yönetilen işletmelerdir. İşletme sahibi, işletmenin tüm borçlarından sınırsız sorumludur. Bir işletmenin şirket olarak kabul edilebilmesi için, iki veya daha fazla kişi tarafından kurulmuş olması gerekir.
İşletme adı, işletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işlet- melerden ayırt etmek için kullanılan addır. İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir.
Ticari işletmenin devri 1 Temmuz 2012 itibariyle hem TTK'da hem de 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda17 (“TBK”) düzenlenir.
Kira Devri Davası (Dükkan Sahibinin İzin Vermemesi) Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dükkan sahibi işyeri devrine izin vermek zorundadır. Haklı bir gerekçe yokken, işyeri kira sözleşmesinin devrine izin vermezse, bu izin dava yolu ile alınabilir.
DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
İşyerinin devri iş ilişkisinin taraflarından biri olan işverenin değişmesi anlamına gelmektedir. İşverenin değişmesi ise iş ilişkisinin devam edip etmeyeceği, iş ilişkisi devam edecekse işçilerin haklarının akıbetinin ne olacağı sorusunu akla getirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri