Şahıs şirketi tacir ya da esnaf sıfatı ile kurulduğu takdirde ticaret siciline ve ilgili esnaf odasına kaydolması gerekmektedir. Gerçek kişiler tarafından kurulan şahıs şirketlerinin ticaret odası kaydı zorunluluğu bulunmaktadır.
3-) Gerçek kişi işletmelerin (şahıs işletmeleri) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür - pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı; kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları, pazarcılık, bakkal vs. gibi konular esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Esnaf ve sanatkârlar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını otuz gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve Sicil Gazetesinde ilan ettirmekle yükümlüdürler. Sicil marifetiyle de ilgili odaya kayıtları gerçekleştirilir. Sicil ve oda kaydı zorunlu olup; isteğe bağlı değildir.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
Esnaf ve sanatkarların, aynı çalışma bölgesi içinde aynı meslek kolunda, farklı iki odaya birden kayıt yaptırmaları söz konusu değildir. Bu nedenle çalışma bölgesindeki oda kaydı yeterlidir. Esnaf ve sanatkar aynı zamanda farklı iki mesleği icra ediyorsa; ayrı ayrı iki odaya kayıt yaptırabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Kanuna göre tüm esnaf ve sanatkârların bu odaya kayıt yaptırması zorunludur. Bunun için öncelikle çalışmaya başlanan tarihten itibaren 30 gün içerisinde Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesine ilan vermek gerekir.
Aynı meslekten dolayı esnaf ve sanatkar odaları ile ticaret ve sanayi odalarına kayıt yapılamaz. Birden fazla meslekten dolayı sicile kayıtları yapılan üyelerin ilgili ihtisas odalarına ayrı ayrı kayıtları yapılır ve kayıt ücreti her bir meslek için ayrı ayrı tahsil edilir.
E-ticaret pazaryerleri oda kayıt zorunluluğu yok.
eticaret | İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB.
Home ofis şahıs şirketinizde istediğiniz zaman danışmanlık verebilir, istediğiniz zaman Nace kodunu eklettiyseniz eğer e-ticaret yapabilirsiniz. Genel olarak home ofis şirket kuran kişiler şirketlerini e-ticaret yapmak için kurmaktadır.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Böyle durumlarda ev adresinizi kolayca gösterebilir ve şahıs şirketinizi açabilirsiniz. Home ofis şeklinde kurulan bir şirket, normal bir şahıs şirketi ile aynı işleve sahiptir. Yapılan işler, fatura kesmek ve beyannameleri yerine getirmek gibi çeşitli uygulamalar normal şirket ve home ofis şirketlerinde aynıdır.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
Hukukumuzda tacir olabilmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Birçok kişi benim şahıs şirketim var derken aslında gerçek kişi tacir olduğunu ifade etmektedir. Gerçek kişi tacirler de bir şirket değil işletme söz konusudur ve bu bir şirket türü değildir. Örneğin bir kafeyi işletmek için şirket kurmanıza gerek yoktur.
Hayır olunamaz, esnaf ise esnaf odasına tacir ise ticaret odasına kayıt olunur.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar, http://eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt işlemelerini tamamlayabilir. Kayıt işlemleri için şu adımlar takip edilir; http://eticaret.gov.tr adresi üzerinden “ETBİS GİRİŞ” alanına tıklanır. Sistem “E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi”ne yönlendirecektir.
ESNAF SİCİL AÇILIŞ İŞLEMLERİ
KAYIT ÜCRETİ; 2.760,63 TL 'dir.
E-Ticaret Yapılan Şirket Türleri
Şirket türü belirlenirken satış yapılacak ürün, ürünün nasıl pazarlandığı, kaç kişiyle işe başlanması gerektiği, sermaye durumu gibi detaylar önemlidir. E-ticaret sitesi nasıl kurulur sorusuna şahıs şirketi ile e-ticaret alanına girilebilir yanıtını verebiliriz.
Ticari işletme ve tacirin, işletme sahibinin tüm bilgilerini ve kayıtlarını içeren resmi belgelere ticaret odası kaydı denmektedir. Eğer e-ticaret yapacaksanız şahıs şirketi bile olsa bir tane kurmanız gerekir. Bunun için de ticari sicil kaydını tamamlamanız şarttır. Zira şirket kurulduğu zaman tacir sıfatını alır.
Şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün olmadığı için internetten ürün satmak isteyen kişilerin bir şirket kuruluşu gerçekleştirmesi gerekir.
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, herhangi bir Oda'ya bağlı olmadan çalışan 25 bin esnafa, kayıt olmamaları halinde 503 lira ceza kesileceğini açıkladı.
Ticaret odasına kayıtlıyım kredi kullanabilir miyim? Ticaret odasına kayıtlı kişiler "Tacir" sıfatı taşıdıkları için bu krediden faydalanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri