Yıl içerisinde şahıs şirketinizi kapatmış olsanız da 1 kere Gelir Vergisi ve buna bağlı Damga Vergisi ödemeniz olacaktır. 2024 yılı için Gelir Vergisi Beyannamesi'nin Damga Vergisi 467,20 TL'dir.
Şirket kapatma işlemi için son adım, işletme kaydının iptal edilmesidir. Bu işlem için, şirket sahibi ya da vekili, ticaret sicil müdürlüğüne başvurarak işletme kaydının iptal edilmesini talep etmelidir. Başvuruda, şirketin kapatılma nedenleri ve kapatma tarihi belirtilmelidir.
Haklı neden olması ve ortakların kabahatinin olmaması halinde ticaret mahkemeleri başvuru üzerine şirketin infisahına karar verir. Tasfiyesiz şirket kapatma süreci de en az 1 yıl sürmektedir. Şirketlerin borçlarını ödeyememesi gibi durumlarda şirket kapatılma süresi uzayabilmektedir.
Kapatma işlemleri tasfiyesiz şekilde en az 1 yıl sürerken bu süreçte borç durumuna göre süre daha da uzayabiliyor. Tasfiyesiz şirket kapatma sürecinde de hem vergi dairesine hem de ticaret sicil müdürlüklerine gerekli belgeleri teslim etmek gerekiyor.
Aylık ödeme gününüz henüz gelmemiş olsa bile şirket kapanışı yaptığınız ay için de ödemenizi yapmanız gerekmektedir. Şirket kapanışı yaptığınızda Mükellef'in size sunduğu ön muhasebe programına erişiminizi kaybedeceksiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Şahıs şirketinizi kapatmaya karar vermiş olmanız bir daha vergi ödemeyeceğiniz anlamına gelmez. Kapanış tarihinden sonraki dönemler için vergilendirilmiyor olsanız da şirketinizin aktif kaldığı vergi dönemleri için beyannameler hazırlanacak ve ödemeleriniz olacaktır.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
Şirketini kapatacak olan kişilerin, ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunması gerekmektedir. Şirket kapatma işlemlerinde ticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi şeklinde verilir.
Tasfiye edilmiş şirkete karşı bir alacak ileri sürülmesi durumunda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) düzenlen hükümler doğrultusunda şirket ihya edilebilir. İhya, tasfiyesi tamamlanmış ve ilgili ticaret sicilinden terkin edilmiş olan bir şirketin yeninden canlanması olarak tarif edilebilir.
Bu içerikte neler var? Şirket kapatma işlemlerine tasfiye denir ve sonlanana kadar şirketin unvanının önüne bu kelime eklenir. Tasfiye sonunda, şirketin bütün resmi kayıtları ortadan kalkar ve faaliyetleri tamamen sonlandırılır.
Limited şirketin sona ermesi, infisah ve feshi kapsar. İnfisah, yasada veya şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile herhangi bir karar alınmasına veya ihbarda bulunulmasına gerek olmaksızın limited şirketin kendiliğinden sona ermesidir.
Evet, 30 gün boyunca şirketinizin herhangi bir gider kaydı yoksa ya da fatura kesmediyseniz 30 gün geriye dönük olarak da kapanışı yapabilirsiniz.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şirketin kapatılabilmesi için hem ticaret sicil müdürlüklerine hem de vergi dairelerine şirket kapatma bildiriminde bulunulur. Bildirim sürecinde ticareti ya da işi bırakma, tasfiye edilme ve feshedilme belgeleri sicil müdürlüğüne teslim edilir.
Ne Türk Ticaret Kanunu ne de vergi kanları açısından, şirketlerin faaliyeti geçici olarak durdurulamaz. Şirketin aktif faaliyeti sona erip gayri faal duruma gelse de tasfiye edilmediği sürece yasal yükümlülüklerini yerine getirmek zorundasınız.
Borçlu olan esnaf dükkanını kapatmış olsa bile vergi dairesine olan borcu aynen durmaya devam edecektir. Yani borç silinmesi gibi bir durum olmayacaktır. Bu nedenle borçlu kişinin daha sonra bu borçlarını kapatması gerekecektir. Borcun ödenmemesi sonrası vergi dairesi kişiyi icraya verecektir.
Şirketinizi kapatmak istiyorsanız bağlı olduğunuz ticaret sicil müdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Bu süreçte ticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme ve feshedilme belgeleri teslim edilmelidir.
Tasfiye işlemi sonunda Kurumlar Vergisi beyannamesi, Sicil Gazetesi'nde bulunan tarihin sonrasında 30 gün içinde teslimi yapılmalıdır. Şirket kapatma sonrasında mükellefler defterleri olası bir incelemeye karşı 5 yıl boyunca, ilgili SGK işlemlerinde 10 yıllık bir süreç için saklamalıdır.
Tasfiyeli Şirket Kapatma
Şirket kurucusu, şirket kapatmak için ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunmalıdır. Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne, ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi sunulmalıdır.
NOT:TASFİYE SÜRECİ 06.11.2021 TARİHİ İTİBARİYLE 6 AYDAN 3 AYA İNDİRİLMİŞTİR.(3 AYLIK SÜRE ,TÜRKİYE TİCARET SİCİLİ GAZETESİ'NDE 1'ER HAFTA ARAYLA 3 KEZ İLAN EDİLEN ALACAKLILARA ÇAĞRI İLAN DUYURUSUNUN 3.İLAN TARİHİNDEN BAŞLAYACAKTIR.)
Tebliğ ile belirlenen kâğıt fatura kesme limitine KDV dahildir. Yani günlük satış tutarının KDV dahil 6.900 TL'yi geçmesi halinde fatura kesme sınırı aşılmış olur. 2024 yılının günlük fatura kesme limitinin KDV hariç tutarı, %20'lik KDV dilimine göre 5.750 TL'dir.
Faturasız olarak sattığınız her mal için o ürünün fiyatının %10'u kadar ceza ödemek zorundasınız. Ancak ceza bununla sınırlı değildir; belli bir üst sınır bulunur. 2022 yılında faturasız ürün satışı ile ilgili belirlenen üst sınır 250.000 TL iken; 2023 yılında bu sınır, 1.100.000 TL olarak değiştirilmiştir.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri