Şahıs firmaları aynı zamanda kolektif şirket, komandit şirket veya anonim şirket ya da kooperatife de dönüşebilir. Bu dönüşüm kanunda tür değiştirme şeklinde adlandırılır. Şahıs işletmeleri, limited şirkete dönüşürken tek kişilik olabileceği gibi ortaklık yapısına da kavuşabilir.
Şahıs Şirketi Anonim veya Limited Şirkete Çevrilebilir mi? Türk Ticaret Kanunu'nda belirtildiği üzere tüzel kişi olmayan şahıs şirketlerinin, tüzel kişiliği olan limited şirketlere dönüşmesi mümkündür. Aynı zamanda şahıs firmaları, anonim şirkete de dönüştürülebilir. Kanunda bu dönüşüme tür değiştirme adı verilir.
TALEP EDİLEN TESCİL İŞLEMİ İLE MERSİS SİSTEMDEKİ BAŞVURU İÇERİĞİ AYNI OLMASI GEREKMEKTEDİR. Limited şirketler en az 10.000.TL sermaye ile kurulabilir. Anonim şirketler en az 50.000.TL sermaye ile kurulabilir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile şirket tür (nevi) değişikliği yapmaları oldukça kolaydır. Şahıs şirketini herhangi bir ek vergi ödemeksizin limited şirkete çevirme imkânınız bulunmaktadır. Bu şirket sahipleri için büyük kolaylık sağlar.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Şahıs işletmesinin sahibi gerçek kişi tacir, tür değiştirmeyi ve limited şirketin sözleşmesini tescil ettirmek üzere şirket merkezinin bağlı olduğu ticaret sicil müdürlüğüne başvurur. Böylelikle tür değiştirme işlemi tescil edilerek hukuki geçerlilik kazanır.
Aslında şahıs şirketi ve limited şirketi için ödemeniz gereken vergi oranları birbirine benzer. Her iki şirket türünde de %1 ile %18 arası KDV vergilendirmesi mevcut.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Şirketinizi kapatıyor olmanız bir daha vergi ödemeyeceğiniz anlamına gelmez. Kapanış tarihinden sonraki dönemler için vergilendirilmiyor da olsanız şirketinizin aktif kaldığı vergi dönemleri için beyannameler hazırlanacak ve ödemeleriniz olacaktır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Limited şirket kurma maliyeti 2023 en az sermayesi 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Limited şirketlerin yüzde yirmi ikilik vergi diliminden vergilendirilmesi söz konusu olabilmektedir. Limited şirketleri en fazla 50 hissedara sahip olabilir. Limited şirket kurma maliyeti 2023 en az 6.800 TL olarak bildirilmiştir.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
- Tacir ve esnaf sayılmasını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. - Ticari mümessil, ticari vekil olamazlar. - Kolektif şirket ortağı olamazlar. - Komandit şirketin komandite ortağı olamazlar.
Limited şirket ile şahıs şirketi farklı işletme türleridir. Limited şirket, ortaklar arasında sınırlı sorumluluk sağlarken ayrı bir hukuki varlık olarak kabul edilir. Şahıs şirketi ise tek bir kişi tarafından yönetilen ve kişisel sorumluluğun olduğu bir işletme türüdür.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir.
E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, diğer şirket türlerine nazaran daha kolaydır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kuruluş başvurusu gerçekleştirilir. Vergi dairesi tarafından yapılan inceleme ile şirket kurulumu sağlanır.
Muhtasar Beyanname
Muhtasar beyannamede kira stopajı, mali müşavir makbuzu stopajı, çalışanların gelir vergileri gibi sayılar beyan edilir. Kira stopajı ise kiralık ofis ya da işyeri kullanan şahıs şirketleri için geçerlidir. Kiracı şahıs şirketi sahipleri işyeri kirasının %10'u kadar stopaj öder.
Genç Girişimci Destek Koşulları
Vergi destek koşulu bağlamında genç girişimciler işe başladıkları tarihten itibaren 3 yıl boyunca vergi ödemelerinden muaf tutulur. Ayrıca mesleki, ticari ve zirai kazançlardan elde edilen yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisi ödenmez.
Türk Ticaret Kanununda ticaret şirketleri arasında sayılmakla birlikte sermaye şirketi mahiyetinde olmayan kollektif ve adi komandit şirketler kurumlar vergisi mükellefi değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri