Firma Tüzel ise sadece Mali Mühür kullanabilir. Şahıs firmaları e-imza veya Mali Mühür kullanabilir.
Şahıs şirketleri, mali mühür kullanmadan e-imza ile faaliyetlerini sürdürebilir. E-imza gerçek kişiye verilirken mali mühür firmaya verilir. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınır. Mali mühür, TÜBİTAK bünyesinde bulunan, Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilir.
Gerçek Kişiler Mali Mühür kullanabilecekleri gibi elektronik imza da kullanabilirler Mali Mühür sertifikası + kart okuyucu almak için https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go linkinde bulunan Mali Mühür Sertifika Başvuru formunu şirkete ait imza sirkülerinde adı geçen yetkili kişi tarafından nüfus cüzdanına ait ...
Kurumsal firmalar tüm e-Belge uygulamalarını kullanabilmek için mutlaka Mali Mühür edinmek durumundadır. Bunun tek istisnası şahıs şirketleridir. Kendinize ait bir şahıs şirketinizin olması halinde e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura kesmeniz gerektiğinde elektronik imzanızı kullanabilmeniz mümkün olur.
Mali Mührü, firmanın yetkili olarak bildirdiği kişiler kullanabilir. Şayet firmada yetkili olan şahıs veya şahıslar değişmiş ise yerine atanan kişinin en kısa zamanda ilgili birimlere bildirilmesi gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Gerçek Kişilerde Mali Mühür Zorunlu Mu? e-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarını kullanmak isteyen tüzel kişiler için mali mühür zorunludur. Gerçek kişiler, şahıs statüsünde yer alanlar elektronik belge uygulamalarında mali mühür yerine e-imza kullanabilir. Gerçek kişiler için mali mühür zorunlu değildir.
Başvuruların online yapılabilmesi sayesinde süreç oldukça kısalmaktadır. Seçtiğiniz elektronik imza sağlayıcısının web sitesinden kullanıcı hesabı açıp 1, 2 ve 3 yıllık e-imza üyeliklerinden birini seçip ücreti yatırdıktan sonra belgeleri panele yükleyerek başvuruyu tamamlayabilirsiniz.
Sadece GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Yalnız, e-Fatura ve e-arşiv uygulamasına geçiş yapılırken mali mühre ihtiyaç vardır ancak şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile bu geçişi gerçekleştirebilir.
Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur. Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
e-Fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur. Mali mühre Kamu SM internet sayfası üzerindeki formu doldurarak başvurabilirsiniz. Mali mühür elektronik fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır.
Güncel mali mühür sertifika fiyatlarını (2023) aşağıda görebilirsin: Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 590,00 TL (500 TL + KDV) Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 413,00 TL (350 TL + KDV)
Bireysel e-imza ise bireyler tarafından kullanılan bir imza türüdür. Mali mühür ise kurumsal şirketlerin elektronik fatura ve diğer elektronik dönüşüm uygulamalarına kayıt olabilmesi ve faydalanabilmesi için gereken bir mühürdür. Mali mühür, kurumsal kimlik temsiliyle elektronik imzadan ayrılır.
Vekaletnamede veya muvafakatnamede belirtilmeyen ay/yıl/hesap dönemlerine ait e-Defter ve beratların mükellefin kendisine ait NES veya Mali Mühür ile zaman damgalı olarak imzalanması gerekmektedir.
e-Fatura için e-imza yeterli mi? e-Fatura online başvuru yapmak isteyen gerçek kişilerin portala giriş için e-imza kullanması yeterlidir. Tüzel kişiler ise, e-fatura başvuru aşamalarını tamamlamak için mali mühür kullanmalıdır.
Gönüllü olarak e-Deftere geçmek isteyen mükellefler https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ linkinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru sırasında gerçek kişiler elektronik imza veya mali mühür, tüzel kişiler mali mühür kullanmalıdır.
Şahıslar tarafından kullanılan imza türüdür. Kurumsal e-imza ile yalnızca isimleri farklılık barındırmaktadır. Kullanış ve nitelik açısından bireysel e-imza ile kurumsal e-imza arasında hiçbir farklılık bulunmamaktadır.
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser. “Makbuz” kesenlerin “Serbest Meslek Erbabı” olması gerekir.
Diğer bir deyiş ile, şahıs şirket e-fatura zorunluluğu diye bir durum söz konusu değil.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Mali mühür, ticari işlemlerde kullanılan bir elektronik imzadır. Bu İmza, özellikle e-fatura ve e-defter gibi e-dönüşüm uygulamalarında kullanılmaktadır.
Henüz bir mali mühür başvurunuz yoksa, e-fatura ön başvurusu yapılamamaktadır. Mali mührünüzün üretimde olduğuna dair bilgi KamuSM'den GİB'e gelmişse, bu düğme aktif olur. KamuSM'den bu bilgi gelmedikçe Başkanlığımızca ayrıca bir işlem yapılamamaktadır.
Firmaların tek bir akıllı karta mali mühürlerini yüklemesi mümkün değildir. Ancak, kurum tarafından HSM cihazına kurumunuzun Mali Mühür sertifikası yüklenebilir. Birden fazla kişi bu tek HSM cihazına, erişim hakları ayarlanmış farklı bilgisayarlardan aynı anda Elektronik Mali Mühür Sertifikasını kullanabilirler.
Şirket türü belirlenirken satış yapılacak ürün, ürünün nasıl pazarlandığı, kaç kişiyle işe başlanması gerektiği, sermaye durumu gibi detaylar önemlidir. E-ticaret sitesi nasıl kurulur sorusuna şahıs şirketi ile e-ticaret alanına girilebilir yanıtını verebiliriz.
E-Ticaret İçin Hangi Tür Şirket Kurmak Gerekir? E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri