VUK (Vergi Usul Kanunu) 213/4108 maddesine göre her gerçek ve tüzel kişinin bir vergi numarası vardır. Gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için bu vergi numarası aynı zamanda kişinin TC kimlik numarası iken tüzel kişiler kendilerine özel olan vergi numaralarını öğrenmekle ve kullanmakla yükümlüdür.
TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak. Geçiş sürecinde sorun yaşanmaması için 1 Kasım 2006 ve 1 Ocak 2007 tarihleri arasında TC kimlik numarasının yanı sıra vergi numarası ile de işlem yapılabilecek.
Vergi numarası nedir? Vergi numarası ya da tam adıyla vergi kimlik numarası, vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin kamu kurumlarında vergi öderken kullandıkları 10 haneli numaradır.
Vergi dairesinden alınması gereken vergi numarası, Türkiye'de “vergi kimlik numarası” olarak da adlandırılır. 10 haneden oluşan vergi numarası, özellikle şirketler, işletmeler, dernekler ve gerçek kişiler için zorunludur.
Muhatabınız eğer e-fatura kullanıcısı ise e-faturayı vergi numarası üzerinden gönderirsiniz. Eğer muhatabınız bir gerçek kişi ise ve e-fatura kullanıcısı değilse o zaman e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekir. e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
kimlik numarasının yazılması zorunluluğu da söz konusu değildir.
3. Vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere düzenlenecek faturalarda vergi dairesi ve vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bir Şirketin Vergi Kimlik Numarası Nasıl Öğrenilir? Vergi numarası öğrenilmek istenen şirkete ait bilgilerle vergi numarası öğrenilebilir. ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden 'Vergi Kimlik Numarası Sorgulama' işlemi seçilir ve vergi numarası öğrenilmek istenen şirkete ait bilgiler girilir.
Vergi Numaramı Nasıl Öğrenebilirim? Vergi numaranızı e-Devlet şifreniz ya da İVD hesabınız ile internet üzerinden öğrenebileceğiniz gibi bağlı olduğunuz vergi dairesinden de öğrenebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Vergi Oranları
24.000 TL'ye kadar olan gelirler %15 vergilendirilir. 53.000 TL'nin 24.000 TL'si 3600 TL şeklinde vergilendirilir. 24.000 TL'den daha fazlası ise %20 vergi alınır. 130.000 TL'nin 53.000 TL'si 9400 TL şeklinde vergilendirilir. 53.000 TL'den daha fazlası ise %27 şeklinde vergilendirilir.
Sermaye ve şahıs şirketleri arasında vergi levhası onay süresi farklıdır. Anonim ve limitet gibi sermaye şirketlerinde nispeten daha uzun süre beklemek gerekir. Fakat şahıs şirketlerinin kuruldukları gün levhayı alması mümkündür.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Gerçek kişi şayet tacir ise ticaret sicil kaydı ve ticaret sicil gazetesi olabilmektedir. Ancak gerçek kişinin esnaf olması durumunda esnaf siciline kayıt olunur.
- https://ivd.gib.gov.tr sitesine giriş yapılarak en üstte bulunan 'Doğrulama' seçeneği içinden vergi kimlik numarası sorgulama bölümüne girilmesi gerekir. Bu bölümde Ad, Soyad, Baba Adı, Doğum Yeri ve Doğum Yılı bilgileri eksiksiz girildiği taktirde vergi kimlik numaranızı öğrenmeniz mümkün olmaktadır.
Vergi Numarası iki yolla temin edilebilir: Online başvuru: İnteraktif Vergi Dairesi (gib.gov.tr) adresine girin. Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası linkine tıklayın ve karşınıza çıkan formu eksiksiz doldurun. “Tamam” butonuna bastığınızda sistem size bir vergi numarası verecektir.
Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde vergi kimlik numarası satırına onbir haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılacaktır.
Vergi dairelerinde kayıtlı her gerçek ve tüzel kişiye tek vergi numarası verilecek olup, mükelleflerin merkez ve şubeleri aynı vergi numarasını kullanacaklardır. Şubelerin başka vergi dairesi yetki alanı içerisinde olması durumu değiştirmeyecektir. Bankalar bu uygulamanın dışında tutulmuşlardır.
Katma değer vergisi kimlik numarası (KDV No) olarak da bilinen KDV numarası, AB'de kullanılan bir tanımlayıcıdır. Kaydolmanızın ardından üye ülkenin vergi dairesi tarafından size sağlanır. Bu numara, katma değer vergisi tahsil edilebilmesi için ülkeler tarafından satıcılar için düzenlenir.
Türkiye'de kayıtlı tüm şirketlerin vergi levhasını e-Devlet üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Buna istinaden vergi mükellefi olan işletmenin kümülatif vergi matrahını görebilirsiniz. Buraya tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz.
Tüzel kişiler ise vergi numarası almak için kuruluş sözleşmesi ya da tescil talepnamesine ihtiyaç duyar. Bütün kimlik bilgileri kuruma ibraz edildikten sonra vergi numarası alınabilir. Bununla beraber dijital dönüşümlerle beraber vergi numarası internet üzerinden de temin edilebilir.
MERSİS nedir? Ticari işletmelerin ve şirketlerin ticaret sicil kayıtlarının dijital ortamda tutulması amacıyla hayata geçirilen MERSİS, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nin kısaltmasıdır.
Kimlik Numaramı nasıl öğrenebilirim? T.C. Kimlik Numarası ilçe nüfus müdürlüklerinden vehttp://tckimlik.nvi.gov.trinternet adresinden öğrenilebilir.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
T.C. Kimlik Numarası bilinmeyen alıcılara düzenlenen faturalarda alıcı TCKN bilgisi olarak 11111111111 yazılmalıdır.
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri