Sahurda En Çok Ne Tok Tutar? Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Ramazanda gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve aşırı tatlı isteğini engeller.
Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Mutlaka Sahura Kalkın
Sahurda hacmi küçük, iftara kadar tok tutabilecek, çok fazla susuzluk hissettirmeyecek besinler tercih edilmelidir. Örneğin; süt, yumurta, az tuzlu peynirler, tam buğday ekmeği ve yulaf, protein içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissine yardımcı olacak besinlerdir.
Bartın'da sadece ramazanda pekmeze batırılarak taş fırınlarda pişirilen ramazan simidi, tok tutma özelliğiyle sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı. Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi.
Su içmek halsizliği de önlüyor
Sahur sürecinde kişi, en az 1 lt suyu bitirmelidir. Orucu büyük bir bardak suyla açıp, kalan 1-1.5 lt suyu iftar sürecinde içmeye özen göstermelidir. Su içmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de oruç esnasındaki halsizliği ve yorgunluğu önler.
Tam tahıllı ekmek ve beyaz peynirli tost: Sahurda yiyeceğiniz tam tahıllı ekmekte beyaz peynirli tost, iftara kadar sizi tok tutmaya yetecektir. Tam tahıllı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha çok tok tutma özelliğine sahiptir.
Tuzlu yiyecekler, vücutta sodyum dengesizliğine sebep olur ve oruç tutarken sizi susatır. Turşu ve cips gibi gıdalardan da sahur saatlerinde uzak durmanız gerekir.
Patates kızartması gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler, turşu, salam, sosis gibi tuz oranı yüksek yiyecekleri ise sahurda ne yememeli sorusunun en temel yanıtı oluyor.
Doğru ve ölçülü miktarda tüketildiğinde diyet için faydalıdır ve kişiyi uzun süre tok tutar. Bu nedenle aşırıya kaçmadan, doğru bir şekilde pişirilerek, sağlıklı tüketildiğinde faydalıdır.
Sahurda yenen börek ve poğaça çabuk acıktırıp kilo aldırır
Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir.
Gün boyunca sıvı dengesini korumaya yardımcı olur. Ayrıca, susuzluk hissetmeden önce su içmek önemlidir. Bu nedenle, sahura kalktığınızda hemen su içmeye çalışın. İftar ve sahur arasındaki sürede ise en az 10-12 bardak su içilmesi önerilmektedir.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez.
SAHURDA ÇAY VE KAHVE
Çay, kahve ve sahur üçlüsü ateş ve barut gibilerdir. Kahvenin tüketilmemesini gerektiren madde ise kafeindir. Kafein tüketimi vücudun su ihtiyacı arttıracak ve uzun süreli aç kalmalarda insanlara susuzluk çektirecektir. Sahurda yemekler arası geçiş yapılırken belirli bir zaman ayrılmalıdır.
"Sahurda ne yenir?" diye düşünenlere verilen cevaplarda, sahur yemeklerinde en çok tercih edilen yiyeceklerden biri yumurta. Hem bolca protein içiyor olması hem de uzun süre tok tutması onu sofranın yıldız isimlerinden biri haline getiriyor.
Ramazan ritüellerinden bir tanesi de sahurda pilav yemektir. Bu alışkanlığı pirinç pilavından bulgur pilavına çevirmekte yarar vardır. Pirinç pilavı tıpkı beyaz ekmek gibi kan şekerini hızlı yükseltip, düşürerek kişiyi daha kolay acıktırabilir. Ayrıca vitamin değeri daha düşüktür.
Makarna, eğer kepek ya da tam buğdaydan yapılmışsa, evet tüketilebilir.
İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (el-Bakara, 2/183-184).
"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü." Anlamı; "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri