H, İngilizce yüksek anlamına gelen High kelimesinin ilk harfi olup tahlil değerinin yüksek olduğunu gösterirken L ise İngilizce düşük anlamına gelen Low kelimesinin ilk harfidir.
Hematokrit, kırmızı kan hücrelerinden oluşan kanın hacim oranıdır. Hematokrit (hct) bir yüzde olarak ifade edilir. Örneğin,% 25'lik bir hematokrit, 100 mililitre kanda 25 mililitre kırmızı kan hücresi olduğu anlamına gelir.
Hemogram, kandaki hücrelerin sayısının ve oranlarının tespit edilmesi amacıyla yapılan kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi nedeniyle dolaylı yoldan kemik iliğinin değerlendirilmesini de sağlar.
Bunlar enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin yüzeyinde bulunur. Protein insan lökosit antijeni B27 (HLA-B27) olarak da adlandırılır. İnsan lökosit antijenleri (HLA'lar) vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücreleri ve yabancı, zararlı maddeler arasındaki farkı söylemesine yardımcı olan proteinlerdir.
En yaygın beyaz kan hücresi olarak bilinen nötrofil, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayarak, iyileşmesine yardımcı olur. Nötrofil sayısı, vücutta yeterli oranda nötrofil olup olmadığını belirtir.
İlgili 15 soru bulundu
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kadınlarda HGB değeri, 1 desilitrede 12 ile 15.5 gram değerlerinde olmalıdır. Erkeklerde HGB değeri, 1 desilitrede 13.5 ile 17.5 gram aralığında olmalıdır. Çocuklarda bu değerler, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir.
H, İngilizce yüksek anlamına gelen High kelimesinin ilk harfi olup tahlil değerinin yüksek olduğunu gösterirken L ise İngilizce düşük anlamına gelen Low kelimesinin ilk harfidir.
Hodgkin lenfoma, immun sistemin bir parçası olan ve lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinden kaynaklanan lenf dokusunun bir çeşit kanseridir. Lenfositler vücutta enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklara karşı savaşan hücrelerdir. HL adını bu hastalığı ilk kez tarif eden Thomas Hodgkin'den almıştır.
Hodgkin Lenfoma (HL) Nedir? Hodgkin lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemde oluşan kanser türüne verilen isimdir. Bu hastalıkta, lenfatik sistemdeki hücreler anormal bir şekilde büyüme gösterir ve lenfatik sistemin ötesine de yayılabilirler.
Laboratuvarların çalışma prensplerine göre değerler değişiklik gösterse de ortalama olarak sağlıklı kadınlarda 3,8-5.4 milyon değerde, sağlıklı erkeklerde 4.4-5.4 milyon mcL'dir. Çocuklarda normal değer 4.0-5.5 milyon mcL'dir.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Demir eksikliği anemisi: Vücudun dışarıdan yeterli demir desteğini alamaması, alınan demirin metabolik olarak vücuda kazandırılamaması veya kronik kan kayıpları nedeniyle demir kaybetmesi sonucu gelişebilen demir eksikliği anemisinde HGB düşüklüğü görülür.
HGB nin 17 gr/dL'nin üstünde olması ise hemoglobin yüksekliği olarak kabul edilir. Vücudumuzda oksijen ihtiyacını arttıran bir sağlık durumu söz konusu olduğunda yada çevresel koşullar ve yaşam tarzımıza bağlı olarak oksijen ihtiyacımız arttığında kanımızda bu ihtiyacı karşılamak amacıyla hemoglobin seviyesi artar.
Hemoglobin değerlerinin düşürülebilmesi için, tütün ürünlerinden uzak durmakta fayda vardır. Yapılan araştırmalarda tütün tüketimini sonlandıran kişilerde hemoglobin düzeyinin normale döndüğü gözlemlenmiştir. Bol su tüketimi de hemoglobin değerinin düşürülmesi için oldukça etkilidir.
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Büyüyen lenf bezlerinin sayısı ve dağılımı ve başka organ tutulumunun olup olmaması hastalığın evrelendirilmesinde çok önemlidir. Doku biyopsisi sonucunun lenfoma olarak gelmesi halinde hastalığın vücudun hangi bölgesinde aktif olduğunun tespiti için PET/CT taraması gerçekleştirilir.
Hemogram, esas olarak kanın üç bileşenini, yani kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri test eder. Yakınmalarınızı dinleyen ve muayenenizi yapan doktorunuz yaşadığınız sağlık sorununun vücudunuzda ne gibi değişiklikler yarattığını bu kan tahlili ve diğer bulguları birleştirerek anlamaya çalışır.
Pek çok kişi kan tahlilleri ölçümü sonucunda bu referans dışı terimi ile karşılaşmaktadır. Bu terim anormal bir durum olmamakla beraber yalnızca o kan değeri için değer dışı ya da ölçülemediğini ifade etmektedir.
Referans değer referans numune grubuna ait bir referans şahısda belli bir analitin ölçülmesi yoluyla elde edilen test sonucu veya değeridir. Elde edilen referans aralık genel populasyonun bir niteliği olarak kabul edilir ve bu genelleme hasta laboratuvar sonuçlarının beraberinde kıyas olarak kullanılır**.
Kanda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobin olmadığında ortaya çıkan kansızlık, vücuttaki dokulara yeterince oksijen gitmemesi nedeniyle kendini yorgunluk ve halsizlikle belli etmektedir. Kansızlık zamanında müdahale edilmediği takdirde birçok sağlık sorununun başlamasına neden olmaktadır.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
7-8 g/dl dolayındaki düşük hb değerleri genellikle tolere edilebilir. Ancak değerler daha da düşerse, genellikle eritrosit konsantresi nakledilmelidir. Ama: Transfüzyon yani nakil yapılması kararı birçok etkene bağlıdır. Her hastanın durumu değişiktir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri