Lifli gıdalar hem tok tutmanızı sağlayacak hem de kilo almanızı sağlayacaktır. Sahurda pilav, makarna, et, süt, komposto gibi gıdaları bolca tüketerek kilo alabilmeniz mümkün. Ayrıca iftar açarken de porsiyonlarınıza ilave olarak da meyve suyu içebilirsiniz. Meyve suyu aynı zamanda kilo almanızı sağlayacaktır.
Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır.
Sahur öğününde hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvaltılıklar masada yerini almalıdır. Protein kaynaklarından süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır.
Sahurda aşırı yemek, mideyi ve karaciğeri yorarak çabuk kilo alımına neden olur."
Günde Haşlanmış ya da tavada 2 adet yumurta tüketmek kilo aldırabilir. Aldığınız kalori miktarını azaltmak istiyorsanız yumurtayı tavada pişirerek değil haşlayarak tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Sahurda yenen börek ve poğaça çabuk acıktırıp kilo aldırır
Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir.
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
Sahura kalkmadan oruç tutmak veya iftarda aşırı gıda alımı sindirim sorunlarına yol açmakla kalmayıp kilo alımına ciddi katkıda bulunabilir. Ağır yemeklerden ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınmalıdır. Orucu açtıktan sonra şekerli gıdalardan, yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır.
Oruç tutarak kilo verilebilir mi? Ramazanda oruç tutarak kilo verileceğine inanmak yanlış bir düşüncedir. Genellikle bu dönem, dikkat edilmezse kilo almayla bile sonuçlanabilir. Ancak daha önce zayıflama programına başlamış kişiler az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler.
Mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesi, şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında iyi geliyor. Bu bitkilerin sindirim sistemi rahatsızlıklarına faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine ise peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor. TAM TAHILLI EKMEK ALIN Sahur sofrasının baş köşesine uzmanlar ekmeği koyuyor.
İftardan hemen önce veya 2 saat sonra egzersiz yapın
Sahur, iftar ve iftardan 2 saat sonra yapılan ara öğün ile oluşturulmuş bir diyet programı ve iftardan hemen önce veya 2 saat sonra yapılan egzersizler uyguladığında Ramazan döneminde de kilo kaybedilebilir.
Ramazan ayında olan uzun süreli açlık durumu hepimizin kan şekerinin düşmesine ve beslenme düzeninin değişmesine neden olur. Bu problemleri yaşamadan kalori açığı oluşturarak 1 ayda 10 kilo verebilirsiniz!
Yağ yakıcı özelliği var Ramazan ayınca uzun süre aç kalıp bir anda yenen yemekler yüzünden birçok insan kilo problemi yaşıyor; yoğurt vücudunuzdaki yağ yakımında da en etkili besinlerden. Ramazan ayında kilo almanın aksine, vermek istiyorsanız mutlaka yoğurt tüketin.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz.
İçerdiği yüksek ve kaliteli protein sayesinde yumurta, tok tutan yiyecekler deyince akla ilk gelenlerdendir. Sahurda tüketeceğiniz kayısı kıvamında haşlanmış yumurta, gün boyu tok kalmanıza yardımcı olur.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Sahurda yulaf yemek kilo aldırır mı? Sahurda yulaf yemek, kilo aldırmak yerine kilo vermenize yardımcı olabilir. Yulaf, sağlıklı bir besin kaynağıdır ve lif, protein, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
İmsak vakti ezan ile değil, tan yerinin ağarması ile başlar. Bu sebeple ezan okunsun okunmasın imsak vaktinin başlaması ile yeme içmeye son vermek gerekir.
Kilo almak yada kilosunu korumak isteyenler iftar, sahur ve 1-2 ara öğün olacak şekilde alınacak kaloriyi uygun miktarlarda dağıtarak yeterli kalori alımına ulaşabilir. Kilo vermek isteyen bireyler ise doğru oluşturulan kalori açığı ile ramazan ayı boyunca kilo vermeye devam edebilir.
Su tüketimini iftarda değil de sahurda arttırmak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Sahurda çok su içmek şişkinliğe, mide bulantısına ve sık idrara çıkmaya neden olmaktadır. Bunun dışında fazla su tüketiminin kişilere bir zararı dokunmamaktadır.
Sahurda yemek yerine dengeli kahvaltılar yapmayı tercih edin. Gün boyu tok kalabilmek adına et yemekleri, pilav, makarna tüketirseniz daha çok acıkır ve susarsınız.
Su içmek halsizliği de önlüyor
Sahur sürecinde kişi, en az 1 lt suyu bitirmelidir. Orucu büyük bir bardak suyla açıp, kalan 1-1.5 lt suyu iftar sürecinde içmeye özen göstermelidir. Su içmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de oruç esnasındaki halsizliği ve yorgunluğu önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri