Her yaşta görülen ve yetişkinlerde daha sık gelişen yağ bezeleri; metabolik rahatsızlıklar, cilde alınan darbeler ve diyabet gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Oluşumun arkasındaki diğer sebepler ise şu şekilde sıralanır: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları Aşırı yağlı besin tüketimi.
Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.
Derinin hemen altında olan bir yağ bezesi genellikle lokal anestezi uygulanarak küçük bir ameliyatla çıkarılır. Yağ bezesi aldırma işleminin ardından küçük bir yara iziniz kalabilir. Yağ bezesinin çıkarıldıktan sonra tekrar etmesi nadir olarak görülür. Yağ bezesini çıkartmanın bir diğer yolu ise liposuction yöntemidir.
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Yağ ve kan damarlarından oluşan bu yağ bezesi türü genellikle oldukça ağrılıdır. En sık yağ bezesi türü olan bu yapılar beyaz renkli enerji deposu yağ hücrelerini içerir. Yağ ve fibröz bağ dokudan oluşan yağ bezesi türleri fibrolipoma olarak isimlendirilir.
Yağ Bezelerine Hangi Bölüm Bakar? Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür.
Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırmanın herhangi bir riski yoktur. Yağ bezelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Lipomların oluşmasında genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Lipom ameliyatları tarafımızdan lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla alınmaktadır. Hastalar aynı gün işinin başına dönebilir. Estetik olarak onu rahatsız eden kitleden kurtulmuş olur.
Yüzdeki yağ bezelerine bakım yapmanın en etkili iki yolu cilt temizliği ve komedojenik olmayan ürünler kullanmak. Cildini yağlandırmayan cilt bakım ürünleri kullanarak ciltteki yağ bezelerini azaltabilirsin. Cildini düzenli temizlemek ve doğru cilt bakım ürünleri kullanmak siyah nokta ve akne oluşumunu da engeller.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler. Fakat bu bezelerde belirli bir süre sonra ağrı oluşması durumu bezenin tıbbi müdahale gerektiğinin işareti olabilir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Yağ bezelerinde farklı tedavi metodları vardır. Bu nedenle yağ bezesi sorunu için en uygun tedavi seçeneği doğrudan dermatoloji uzmanınız tarafından belirlenir. Yağ bezeleri her bir hastada farklı düzeyde oluştuğundan tedavi seçenekleri de farklı düzeyde sunulur.
Çoğu zaman bir ağrı oluşmadığından hastalar operasyon sonrasında ağrı kesici ilaç kullanmaya gerek duymaz. Yağ bezesinin alınmasının ardından dokudaki iyileşme süresi her hastada farklı olabilir. Bu süre genellikle birkaç gün olabiliyor. Bazı hastalarda ise derinin iyileşmesi bir haftayı da bulabilir.
Lipom tanısı fizik muayene ile konur. Fakat her kitle gibi lipomlarda da yumuşak doku ultrasonu yaptırmak gerekir. Kuşkulu durumlarda sarkom, liposarkom ve kist sebase gibi oluşumların ayırıcı tanısında ultrason tanımlayıcı bir tetkiktir.
Her yaşta görülen ve yetişkinlerde daha sık gelişen yağ bezeleri; metabolik rahatsızlıklar, cilde alınan darbeler ve diyabet gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Oluşumun arkasındaki diğer sebepler ise şu şekilde sıralanır: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları Aşırı yağlı besin tüketimi.
Yağ Bezeleri Kendiliğinden Geçer mi? Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir.
Çoklu yağ bezesi olan kişilerin üçte birinde ailesel yatkınlık görülürken, çoğu zaman yağ bezelerinin neden kaynaklandığı bilinmez. Kilolu hastalarda daha sık karşılaşılırken, hızlı kilo alımı döneminde yağ bezesinin boyutu da büyüyebilir. Ancak kişinin kilo vermesiyle yağ bezelerinin boyutunda küçülme olmaz.
Koltuk altında oluşan bezelerin en yaygın sebebi furonküloz yani iltihaplanan kıl köküdür. Batık kıl nedeniyle oluşan furonkülozda ter kökten çıkamadığı için bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanır ve koltuk altında irili ufaklı şişlikler oluşur.
Dermoid kistler bir tümör gibi görünse de, bu kistler çoğu zaman tehlikeli değildir. Ortaya çıktığı bölgeye göre başka organlara baskı yapması söz konusu olduğunda ise ameliyatla alınmaları gerekebilir. Dermoid kistler, epidermoid kistler ya da dermal/epidermal inklüzyon kistleri olarak da adlandırılır.
Yağ bezesi nasıl anlaşılır? Genellikle deri altı yerleşimli olan lipomlar muayene ile düzgün sınırlı ve hareketli kitlelerdir. Elle muayene ile tanısı kolayca konulur. Derin, kas içi yerleşimli ve bazı atipik lipomlar muayene ile daha sert ve hareketsiz ele gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri