Şair Dergisinin Çıkış Hikâyesi yayımlanır. Şair dergisini Yusuf Ziya Ortaą ve Sedat Salim Pek birlikte çıkarır.
Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talebi üzerine yazılıp bastırılan bu kitap, Ordu için yazdığı yirmi iki şiiri içermekteydi. 1918'de, Sedat Simavi'nin çıkardığı Diken dergisinde “Çimdik” takma adı ile mizahi yazılar yazarak hiciv ve mizah alanına, “Şair” isimli bir şiir dergisi çıkararak yayıncılık hayatına girdi.
Bir grup arkadaşıyla Edebiyat dergisini çıkardı (Şubat 1969) ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nı (1972) kurdu. Nuri Pakdil'in ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat Dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi.
Ü lkem izde bilinen ilk Türkçe dergi 1849-1851 yılları arasında 28 sayı ya- yım lanan ve bir tıp dergisi olan Vaka-i Tıb- biyedir.
Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin 12 Mart Muhtırası ile yenilgiye uğrayıp kadroları arasında çıkan ayrışmadan sonra Devrimci Yol, THKP-C/MLSPB ve THKP-C/HDÖ ile aynı yılda Maoizm ideolojisini benimseyen Militan Gençlik Dergisi grubunun Halkın Yolu dergisini çıkarmasıyla kurulmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Mir'at, tek mesleği gazetecilik olan Mustafa Refik (Ayda) tarafından çıkarılmıştır.
Tarihçe. Bilinen en eski dergi, 1663'te Hamburg'da yayımlanan edebiyat ve felsefe dergisi Erbauliche Monaths Unterredungen'dır. İlk bilimsel dergi ise Journal des Savants adlı yayındır. 1731'de Londra'da yayımlanan The Gentleman's Magazine ilk genel kültür dergisidir.
2.1. Terakki Muhadderat: Yayın tarihi açısından ilk kadın dergisi olarak nitelendirilmiştir. Terakki Gazetesinin eki olarak 1869'da İstanbul'da “Muhadderat için gazetedir” alt başlığıyla haftalık olarak 48 sayı çıkmıştır. Muhadderat kapalı, örtülü, namuslu müslüman kadını anlamına gelmektedir.
Kadınlara yönelik ilk süreli yayın olarak kabul edilen Terakki-i Muhadderat,1869 yılındaTerakki gazetesinin ilavesi olarak yayın hayatını başlamış ve haftada bir kez, pazar günleri neşrolunmuştur. Aileye, yani kadınlara, çocuklara ve ev işlerine müteallik mebahis-i mütenevviayı cami' mecmuadır.
Tanzimat dönemi çocuk dergilerinden en uzun ömürlüsü ilk çocuk dergisi unvanına da sahip olan Mümeyyiz (26)dergisidir. 1869 yılında Sıtkı Efendi adlı yayıncının, aynı adlı günlük gazetenin çocuklar için haftada bir neşrettiği Mümeyyiz'in her sayısı ayrı bir renkte çıkarılmıştır.
Kafka Okur
Türkiye'nin en çok okunan edebiyat dergileri arasında yer alan yayın, 'Yılın En İyi Edebiyat Dergisi', 'Yılın En Başarılı Edebiyat Kültür Sanat Dergisi' gibi önemli ödüllere sahip.
Bu vesileyle dergi, Recaizade Mahmut Ekrem'in etrafındaki Tevfik Fikret, Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Ali Ekrem, Süleyman Nazif, İsmail Safa, Ahmet Şuayp, Hüseyin Siret, Mehmet Rauf gibi genç ediplerin ürünlerinin yayımlanmaya başladığı bir mecra haline gelir.
Büyük Doğu, 1943-1978 yılları arasında, Necip Fazıl Kısakürek'in farklı dönemlerde yayımladığı İslamcı bir dergidir. 17 Eylül 1943 günü ilk sayısı yayımlandığında Türkiye'deki ilk İslamcı dergi olmuştur. Dergi yazarları kendilerine "Büyük Doğucular" olarak adlandırdı.
Candaş Tolga Işık'ın imtiyaz sahibi olduğu Kafa Grup, bünyesinde yeni markalar yaratmaya devam ediyor. Fitbol Dergi, Tarih Dergi, Kafa Radyo ve şimdi de ismiyle müsemma Sadece Şiir dergisi.
Birtakım şairlerin adlarına yer verilen ve bazı özelliklerine değinilen, genellikle bir halk şairi tarafından yazılan/söylenen şiirlere “şairname” adı verilir. Âşık tarzı şiir geleneği içinde gelişen bu türün tespit edilebilen ilk örneği, XVII. yüzyıl şairlerinden Âşık Ömer'e aittir.
Şair (Rafet Elçi) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Osmanlılarda çıkarılan ilk resimli dergi olarak bilinen Mir'ât'ın yayımcısı Namık Kemal'in çevresindeki gençlerden biri olan Refîk Bey'dir.
Mir'ât'ın iki önemli özelliğinden birincisi, Mecmûa-i Fünûn ve Mecmûa-i İber-i İntibâh'ın (dokuzuncu sayıdan itibaren Mecmûa-i İbretnümâ) ardından Osmanlının üçüncü popüler bilimsel ve felsefî dergisi olmasıdır. İkinci özelliği ise, ülkemizdeki ilk resimli dergi olmasıdır.
Basın tarihimizde bu bağlamda ilk mizah dergisi 1870 yılında yayımlanan Diyojen dergisidir. Dergi, yayımladığısiyasi karikatürler ve mizahi yazılarla o dönemin Osmanlıyönetimini eleştirmiş; eşitlik, özgürlük, adalet ve meşrutiyetten yana tavır koymuştur.
Kadın, 1908-1909 yılları arasında Selanik'te yayımlanan ilk kadın dergisidir. Kadınların eğitim durumu, toplumsal yaşamdaki görünürlük ve örgütlenmeleri derginin gündeme aldığı başlıca konulardı.
Kadınca Dergisi (1978)
1978 yılı Aralık ayında yayın hayatına başlayan Kadınca'nın Genel Yayın Yönetmeni Duygu Asena, Sorumlu Yayın Müdürü Muhittin Sirer'dir.
1883'te çıkan Hanımlar'da kadın imzaları artmış, 1886'da yayımlanan Şükûfezar, sahibi kadın olan ve yazı kadrosunu tümüyle kadınların oluşturduğu ilk kadın dergisi olmuştur. Yazıları konu başlıklarına göre ayıran ilk dergi 1887'te çıkan Mürüvvet'tir.
Türk edebiyatında en önde gelen şairler listesinde Şinasi yer almaktadır. Şinasi Türk edebiyatında ilklerin şairi olarak da bilinmektedir.
-Türk edebiyatında ilk edebi roman Namık Kemal'in İntibah adlı eseridir.
Ahmet Mithat Efendi, Türk edebiyatının ilk örneğini olan Letaif-i Rivayat adlı eserini topluma kazandırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri