Sakin ortamlarda insanlar huzur bulur cümlesi ise bu kelimenin cümle içinde sıfat olarak kullanıldığı kelimedir. Bu kelimenin zıt anlamlısını ise sinirli kelimesi oluşturur.
Buna göre sakin sözcüğünün zıttı sinirli, kızgın ve hiddetli şeklindedir.
Cevap: Sakin kelimesinin zıt anlamlısı hiddetli, hırçın, aksi, coşkun, dalgalı kelimeleridir. Sakinin eş anlamlısı asude, dingin, durgun, sakince, salim, sessiz, sinirsiz, sükûnetli, sütliman sözcükleridir.
Aynı zamanda bu kelimenin zıt anlamlı sözcüğü de bir o kadar öne çıkar. Bu açıdan sinirli kelimesine karşılık olarak sakin sözcüğü kullanılır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
İlgili 37 soru bulundu
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
1- Kızgın: Kızmak fiilinden türetilen kızgın sözcüğü, sinirli ve öfkeli kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir. Mutlu kelimesinin sık kullanıldığı gibi, mutsuz ve üzgün kelimelerinin de çok sık kullanıldığını belirtmek önemlidir.
Bir diğer eş anlamlı kelime ise mülayimdir. Bulunduğu ortama uyum sağlayan kişilere de sakin yerine uysal kelimesi kullanılabilir. Son olarak sakin kelimesi yerine kullanılabilecek kelimelerden biri dingindir.
Ağlamak kelimesinin zıt anlamlısı 'gülmek' kelimesidir.
Düz kelimesinin eş anlamlıları 'dengeli, düzenli' gibi kelimelerdir. Düz kelimesinin zıt anlamlıları ise 'eğri, çatak, ters' sözcükleridir.
Yani zarar kelimesi hem faydanın hem de yararın zıt anlamlısı olmaktadır. Zıt anlamlı kelime de mana olarak bir kelimenin tam tersi anlama gelen diğer kelime manasına gelir.
TDK üzerinden ele alındığı zaman tutsak kelimesi adına, 'özgür' sözcüğü zıt anlamlı olarak bizi karşılıyor.
Yumuşağın zıt anlamlısı olarak sert sözcüğü bulunmaktadır. Sert sözcüğü yumuşağa karşıt olarak söylenmektedir. Yani bu iki kelime birbirinin zıttı konumunda yer almaktadır.
Kuzey ile güney kelimeleri zıt anlam olarak belirtilmiştir.
İhtiyar kelimesinin zıt anlamı ise genç olarak ifade edilmektedir.
Türk Dil Kurumu verileri eşliğinde bakıldığı zaman mutlu kelimesi için birçok farklı eş anlamlı sözcük teyit edilmektedir. Bu doğrultuda Mesut, bahtiyar, berhudar ve sevinçli kelimesinin kullanmak mümkündür.
İnsanda üzüntü, sıkıntı, tedirginlik olmama durumu, huzur. Üzüntü, sıkıntı ve tedirginliği olmayan. Sıkıntı veya yorgunluk, tedirginlik vermeyen. Aldırmaz, gamsız.
Engel kelimesinin eş anlamlıları mani, güçlük ve handikaptır.
Anlam maçından birbirinin karşıtı olan kelimeleri zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu kelimeler birbirinden karşıt anlamlarını gösterir ve onları zıt anlamlı sözcükler ismi verilir.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri