Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Dinimizde şeyh var mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dinimizde şeyh var mı?

Dinin kendisi olduğunu söylemeyen tarikatlar, aslında dinin içinde var olan alternatif dinlerdir. İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Kuranda şeyh var mı?

Şeyh kelimesi Kur'an'da (Hûd 11/72; Yûsuf 12/78; el-Kasas 28/23; el-Mü'min 40/67) ve hadislerde (Wensinck, el-Muʿcem, “şeyḫ” md.) sözlük anlamıyla geçmektedir. Mürşid Kehf sûresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” mânasındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Islamda şeyh ne demek?

Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Bir şeyhe bağlanmak doğru mu?

İnsanın illa da bir tarikata bir cemaate girmesi, bir şeyhe intisap etmesi şart değildir. "Bir tarikat şeyhine veya cemaate bağlı değilse, İslamiyeti yaşayamaz." diye iddiada bulunmak doğru değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kimler şeyh olabilir?

Bunların başlıcaları şöyle özetlenebilir: Şeyh ilim, irfan ve eserleriyle temayüz etmiş olmalıdır. Veli olması yeterli değildir, aynı zamanda mürşid olmalıdır. Günlük hayatı müstakim olmalıdır. Belli bir tarikatın kuralları doğrultusunda tasavvufi eğitimini (seyr ü süluk) tamamlamış olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bir müslümanın bir Mürşid'e bağlanması doğru mudur? - atv

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şeyhler hangi soydan gelir?

Hem baba hem anne tarafından Hz. Ali'nin soyundan gelenlere aynı zamanda “seyyidü's-sâdât” (tabâtabâ) denilir (Tâcü'l-ʿarûs, “ṭbṭb” md.; EI2 [İng.], III, 950). Câhiliye döneminde kabilenin yaşlıları tarafından seçilen ve başkan olarak tayin edilen kimselere seyyid, reis veya şeyh adı veriliyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Şeyhi vefat eden ne yapmalı?

Cevap: Bu şahıs, eğer şeyhi vefat etmişse, herhangi bir tarikat-ı âliye'de kâmil bir zâta ulaşırsa tereddütsüz ona intisab etmeli ve tarikattaki noksanlarını ikmal eylemelidir. Şayet şeyhi vefat etmemiş ise yine teberrüken intisab edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakikat.com

Kurani kerimde tarikat geçiyor mu?

Kuran'da tarikat kavramı yoktur! Tam tersine, Kuran, Müslümanların parçalanıp bölünmemesini öğütler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinlik.com.tr

Hz Muhammed zamanında tarikat var mı?

Hz. Peygamber'in tarikatı yoktu. Onun yolu İslam'dı. Yani iman, amel ve ahlak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ocakmedya.com

Tarikat dersini bırakmak günah mı?

"İnsan illa bir tarikata bir cemaate girmelidir, bir şeyhe intisap etmelidir; eğer bir tarikat şeyhine veya cemaate bağlı değilse, İslamiyeti yaşayamaz." şeklinde anlamak, insanı izahında güçlük çekeceği bir duruma sokar. Tarikat derslerini bırakmak günah değildir; ancak devam etmenin sevabı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Şeyh her şeyi bilir mi?

Bazı sûfîlerin hata ettiği konulardan biri de şeyhinin her zaman her şeyi bileceğini zannetmeleridir. Ehl-i Sünnet inancına göre evliyânın kerâmeti haktır, gerçektir. Allah bir dostuna bildirirse, o kişi bazı şeyleri Allah'ın bildirdiği kadarıyla bilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Şeyh nereden gelir?

Arapça şyχ kökünden gelen şayχ شيخ “yaşlı kişi, pir, dede, koca” sözcüğünden alıntıdır. Farsça pīr, Türkçe dede ve koca sözcüklerinin Arapça eşdeğeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nisanyansozluk.com

Ilk şeyh kimdir?

Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Şeyhlik yasak mı?

677 Sayılı Kanun'a göre “cami ve mescit dışındaki” tekke, zaviye, türbeler kapatıldı. Tarikatlar ile şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, muskacılık gibi san ve sıfatların kullanılması yasaklandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

İslam dininde kaç tarikat vardır?

"Tarikat" dinin zorunlu kurallarının yanısıra daha fazla sevap kazanmak maksadıyla zorunlu olmayan birtakım zikirleri ve güzel amelleri yerine getirmek isteyenlerin tuttuğu bir yoldur. Bu yolu tutanlara dileyen ve isteyen anlamında Mürid ya da Derviş denir. 12 ana tarikat süreç içinde 400'lere dayanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arsiv.sabah.com.tr

Kuranda tarikat ne demek?

Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Hak yolunda sâlike rehberlik yapan kimse ve tarikat kurucusu anlamında tasavvuf terimi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Dinimizde tarikat var midir?

Allah, tevhit mesajını merkeze alan İslam'ı, insanlığa fıtrat dini olarak göndermiştir. Fıtrat dini olan İslam'da dini bir kurum, kilise, ruhban sınıfı, tarikat, mezhep, şeyh, mürit, kutup, gavs, müceddit gibi kurguların hiçbiri bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Dünyada en büyük tarikat hangisi?

Japonya'daki Aum olan eski adıyla bilinen Alef (Yüce gerçek), dünyanın en fanatik ve en tehlikeli tarikatı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Peygamber Efendimiz hangi tarikata?

İslam dininin Caferîlik mezhebine ve Alevî-Bektaşî tasavvuf tarikatına mensup olanları, itikat olarak Peygamber Muhammed ve On iki İmamlar ittikâdine mensupturlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Şeyhten tövbe almak caiz mi?

Cevap: Evet, şeyhlerden tevbe alan kişi, Allah'a şirk koşmuş olur! Çünkü bir insan günah işlediği zaman, kendisini yaradan Rabbine tevbe eder. Kendisi ile Rabbi arasına hiç kimseyi aracı yapmaz!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahihhadisler.com

Nakşibendiler hangi mezhepten?

Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı. "Nakış yapan" anlamına gelen Nakşibend, Nakşibendi mürşidlerinin, kalbi dünyadan ahirete bağladığı düşünüldüğü için bu adı almıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Hangi tarikat haktır?

Ehl-i Tevhid, ehl-i Kıble bütün Sünnî tasavvuf tarikatları haktır. Şeriatı temel ve esas kabul etmeyen, Şeriata uymayan tarikatlar hak değildir. Tasavvufu, tarikatı, şeyhi alet ederek şahsî menfaatleri için para toplayanlar tarikatlı değildir, tarikatçıdır. Onlar makbul değil, menfurdur, said değil, şaqidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Mürşid bulamayan ne yapmalı?

Eğer Hakk'a tâlib olan kişi, kâmil bir mürşid bulamazsa, her gün yüz defa istiğfâr yani "estağfirullâh el-'azîm", yedi yüz defa Kelime-i Tevhîd ve beş vakit namazın sonlarında kırk defa "Allâhümme salli 'ala seyyidina Muhammedin ve 'ala âlihi ve sahbihi ve sellim" diyerek tam bir ihlas, kalb huzûru ve teveccüh ile ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: defter-i-ussak.blogspot.com

Râbıta kimlere yapılır?

Râbıta dinî veya ruhanî bir uygulama olarak çeşitli kurallara sahiptir. Bu kurallardan belki de en önemlisi Allah'ta fânî olmuş (bakınız: Allah'ta fânî olmak) yani en üst seviyeye ulaşmış bir şeyhe râbıta yapılmasıdır. Ölü şeyhlere de râbıta yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Mürşid nasıl olmalı?

Şeyh ilim, irfan ve eserleriyle temayüz etmiş olmalıdır.

Günlük hayatı müstakim olmalıdır. Belli bir tarikatın kuralları doğrultusunda tasavvufi eğitimini (seyrü sülûk) tamamlamış olmalıdır. Müridlerini yetiştirmekteki yeteneği kabul edilmiş olmalıdır. Dini görevleri yerine getirmede ciddiyet sahibi olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT