Bilhassa isimlerin sonuna yazı olarak değil, lafzan sıla halinde bitişen sakin nûndur. Sâkin nûn ise harekesi olmayan nûn demektir.
Sakin nun; ن harfinin cezm harekesi alması durumudur ve نْ şekilde gösterilir. Tenvin harekesi; iki üstün, iki esre ve iki ötrenin ifade edilme yöntemidir ve ( ً ، ٍ ، ٌ ) şeklinde gösterilir.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
Sakin Nun; Üzerinde cezim işareti bulunan nun “ ??” harfidir. Başka bir ifadeyle harekesi olmayan nun harfi de denilir. Harekesi olmayan denilmesindeki amaç, sesli şekilde okunmadığı içindir. Sessiz şekilde okunan harflerin üzerine cezim işareti konulduğu için cezimli nun şeklinde de tarif edilmektedir.
* Tenvin veya sakin nun ğunneli okunur. Sesin genizden (burun boşluğundan) getirilmesine ğunne denir. Sözlükte açığa çıkarmak demektir. harflerinden biri gelirse nun sesi açığa çıkarılarak değişiklik olmaksızın okunur.
İlgili 36 soru bulundu
Tenvîn'in manası nûnlamak demektir. Bilhassa isimlerin sonuna yazı olarak değil, lafzan sıla halinde bitişen sakin nûndur. Sâkin nûn ise harekesi olmayan nûn demektir. Tenvîn telaffuz bakımında sâkin nûn demek olduğu için, sâkin nûna ait olan hükümler ona da şâmildir.
Genelde nekre isimlerin sonuna gelen iki üstün, iki esre ve iki ötre için kullanılan terim. Arap alfabesinin yirmi beşinci harfi.
Tenvin bir harfin sesine “n” sesi ilave etmektir. Kalın harfleri okurken harfin kendisi kalın, tenvini ince okunur. Sadece kelimelerin son harfinin üstünde görülen Tenvin'e aynı zamanda iki üstün, iki esre ve iki ötre de denilmektedir. İki Ötre ince harfin üzerindeyse ince un sesiyle okumalıyız.
Tenvin veya Cezimli Nun dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav gelirse İdğam-ı Meal Ğunne olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav harfleri ayrı kelimelerde yan yana gelirse, genizde idğamla birlikte ğunne uygulaması yapılır.
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Cezimli nun ya da Tenvinden sonra 4 harf (mim,nun,vav,ye) gelirse İdgamı Meal Gunne olur.
Tenvin ya da bilinen adıyla tenvin harekesi, iki ötre, üstün ve esrenin ifade ediliş tarzına verilen addır. Kendi içerisinde saklı bir harf içeren tenvin, cezmli nunla doğrudan alakalıdır. Tenvinin ana kuralı bir kelimede iklab, ihfa, izhar ve idgam olması halinde tecvid kurallarına göre okunması zorunluluğudur.
1. Cezimli mim kendisinden sonra yine م (mim) harfi gelmesi halinde idğam-ı misleyn olarak şeddeli halde okunur. 2. Cezimli mim kendisinden sonra ب (ba) harfi gelmesi halinde ihfa olarak okunur ki buna dudak ihfası, İhfa-i Şefevi denir.
Nun harfi Arapçada kelimeyi çoğul hale getirir. Nun, mütekellim-i maalgayrdır yani birinci çoğul şahıs olan “biz” anlamındadır. Fatiha'daki “na'büdü” ve “nestain” gibi... El hasıl Nun, “ben”i “biz” yapar.
Kelime Anlamı: Belirtmek, göstermek demektir. Cezimli Nûn veya Tenvin'den sonra, boğaz harflerinden [أ هـ ع ح غ خ] biri gelirse “İzhar” olur. Nasıl Okunur: Nûn sesi net bir şekilde çıkarılır. Nûn sesini gizleme veya tutma yapılmaz.
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
İhfa, tenvin veya sakin nun'dan sonra ihfaya sebep olacak harflerden biri geldiğinde sakin nun veya tenvindekinun sesinin genizde akıtarak okunmasına verilen addır. İzhar da ihfanın tam tersidir. Yani tenvin veya sakin nun'dan sonra izhara sebep olacak harflerden biri geldiğinde gerçekleşir.
Tenvin veya sâkin “nûn”dan sonra ت، ث، ج، د، ذ، ز، س، ش، ص، ض، ط، ظ، ف، ق، ك harflerinden birinin bulunması durumunda uygulanan bu ihfâ dil ihfâsı olup tenvin veya sâkin nûn okunurken dil “nûn”un zâtî mahrecinden ayrılarak gunne ile icrâ edilir: فَتْحٌ قَرِيبٌ، مَنْ شَكَرَ، أَنْزَلَ gibi.
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
Durulacak kelimenin son harfi üstün, esre veya ötre harekeliyse veya iki esre, iki ötre ise veya zamirse yada son harf şeddeliyse durmak istendiğinde normal şekilde son harf cezimlenerek okunur ve durulur.
Ayn'ın sesi, ses telleri sıkıştırılarak ve eşzamanlı bir şekilde dilin kökünü yutakta kısarak çıkarılır. IPA'de /ʕ/ sesine tekabül eder. Ayn sesi, Hemze'nin çıkardığı sesten farklıdır.
İsim tabanlarına gelerek zarf yapan -an ekine Arapça gramerde 'tenvin' denilmektedir.
1) Tenvinin yalnızca isme ait bir özellik olduğu şu şekilde açıklanmıştır: Arapçada kelime isim, fiil ve harf olmak üzere üçe ayrılır. Bunlardan isim asıldır, fiil ve harf isimden türetilmiştir. Zira içinde ismin bulunmadığı ve yalnızca fiil ve harften oluşan bir terkiple anlamlı söz oluşturulamaz.
Tenvin:Bir harfe, aynı hareke, iki kere konursa buna “Tenvin” denir ve geçerek okuyuşta harfin sonunu “Cezimli Nûn” (نْ) varmış gibi okutur. Üç çeşit Tenvin vardır: “Fethateyn (İki Üstün)”, “Kesrateyn (İki Esre)” ve “Dammeteyn (İki Ötre)”.
Tenvin : Harfin üstündeki iki üstün, iki esre, iki ötre, olduğunda tenvin olur.Tenvinden olan iki üstün, harfin kendi sesi ile eğer harf ince ise ''en'' kalın harf ise an sesi verir. Mesela be harfine iki üstün olan tenvin gelmişse'' ben'' olur. sesimiz ''r'' ise iki üstün gelince ''ran'' diye okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri