Aynı veya ayrı kelimede olduğu fark etmeksizin sakin nun veya tenvinden sonra be harfi gelirse be harfi sanki mim harfiymiş gibi ve gunneli bir şekilde okunur. Gunne harfi genizden getirerek okumaktır.
🔹Tenvin veya Sakin NUN dan sonra, BE Harfi gelirse. İKLAB olur.
Tenvin veya Cezimli Nun dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav gelirse İdğam-ı Meal Ğunne olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav harfleri ayrı kelimelerde yan yana gelirse, genizde idğamla birlikte ğunne uygulaması yapılır.
Sözlükte döndürmek çevirmek demektir. Tenvin veya sakin nundan sonra ب harfi gelmesi halinde tenvinlerin ve sakin nun'un -n sesi -m sesine çevrilir ve ğunneli olarak okunur. Buna “iklâb” denir.
Sakin Nun; Üzerinde cezim işareti bulunan nun “ ??” harfidir. Başka bir ifadeyle harekesi olmayan nun harfi de denilir. Harekesi olmayan denilmesindeki amaç, sesli şekilde okunmadığı içindir. Sessiz şekilde okunan harflerin üzerine cezim işareti konulduğu için cezimli nun şeklinde de tarif edilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Cezimli Mîm'den sonra gelebilecek 28 Kur'ân harfini, ilgili kuralları ile birlikte şu şekilde gruplandırabiliriz: Dudak İhfâsı (Cezimli Mîm'den sonra ب gelirse) İdgam Misleyn Me'algunne (Cezimli Mîm'den sonra, harelkeli م gelirse) Dudak İzharı (Cezimli Mîm'den sonra, geriye kalan 26 harften biri gelirse)
Tenvîn'in manası nûnlamak demektir. Bilhassa isimlerin sonuna yazı olarak değil, lafzan sıla halinde bitişen sakin nûndur. Sâkin nûn ise harekesi olmayan nûn demektir. Tenvîn telaffuz bakımında sâkin nûn demek olduğu için, sâkin nûna ait olan hükümler ona da şâmildir.
🔹Tenvin veya Sakin NUN dan sonra, BE Harfi gelirse. İKLAB olur.
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
Tecvid ilmini teorik olarak öğrenmek farz-ı kifaye; Kur'ân harflerini lazımî sıfatlarına uygun kendi mahreçlerinden düzgün ve doğru okumak farz-ı ayn; harfleri birbirleri arasındaki kurallara uyarak yani “idğam, izhar, iklab, ihfa vb…” arızî sıfatlara riayet ederek okumak ise vaciptir.
1. Cezimli mim kendisinden sonra yine م (mim) harfi gelmesi halinde idğam-ı misleyn olarak şeddeli halde okunur. 2. Cezimli mim kendisinden sonra ب (ba) harfi gelmesi halinde ihfa olarak okunur ki buna dudak ihfası, İhfa-i Şefevi denir.
Tenvin veya sakin nun'dan sonra "lam" ve "ra" harflerinden biri gelirse İdğam-ı Bilağunne (gunnesizidgam) yapılır. Yani nun sesi, lam harfine katılarak okunur.
İhfa, tenvin veya sakin nun'dan sonra ihfaya sebep olacak harflerden biri geldiğinde sakin nun veya tenvindekinun sesinin genizde akıtarak okunmasına verilen addır. İzhar da ihfanın tam tersidir. Yani tenvin veya sakin nun'dan sonra izhara sebep olacak harflerden biri geldiğinde gerçekleşir.
Tenvinin ana kuralı bir kelimede iklab, ihfa, izhar ve idgam olması halinde tecvid kurallarına göre okunması zorunluluğudur. Kelime anlamı bir sözcüğü nunlama olan tenvin dilimize Arapça'dan geçmiştir.
Sakin bir nundan sonra ise elif ( ا ) harfi gelmektedir. Bu şekilde okumalarda izhar oluşmaktadır. İzharda nun harfi açık olarak okunmakta gunne ise yapılmamaktadır. Tenvin ya da nun-i sakin sonrası elif, ha, hı, ayın, gayın, he harflerinden birinin olması halinde izhar ortaya çıkmaktadır.
Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
İklap kalb sözcüğünün kökünden gelir ve çevirmek, döndürmek ya da altını üstüne getirmek anlamlarına gelir. İklab ba harfinden mnce gelir ve sessiz bir rahibenin mim'e dönüşmesidir. Bundan dolayı sessiz nun saf mim şeklinde telaffuz edilir. İklab, diğer adıyla Tenwin Harekesi olarak da bilinir.
3- İdgam Bilâgunne[َاْلإِدْغَامُ بِلاَ ْغُنَّةٍ]:
Cezimli Nûn veya Tenvin'den sonra, [لَرْ] sözcüğünü oluşturan [ ل ر ] harflerinden biri gelirse“İdgam Bilâgunne” olur. Nasıl Okunur: Nûn sesi, [ل ر] harflerine tamamen katılarak kaybolur ve onları şeddeli okutur.
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Ders 23: İdğam-ı Misleyn Bila Ğunne Burun ve genizin devrede olmadığı idğam olarak da ifade edebileceğimiz İdğam-ı MisleynBilağunne, aynı cins iki harf yan yana geldiğinde bu iki harfi ayrı ayrı okumak yerine ikincisini harekelemeyi ifade eder.
Tenvîn harflerin sonunda bulunan harekelerin çift okunmasıdır. Sözcüğün sonunda gelen fetha, kesra, damme harekeleri çift okunur.
Sâkin mîm (مْ )'den sonra bâ (ب ) harfinin gelmesiyle yapılan ihfâdır. Bu ihfâ çeşidine de mîm harfinin mahrecinin dudak bölgesi olması hasebiyle dudak ihfâsı denilmiştir.
1) Tenvinin yalnızca isme ait bir özellik olduğu şu şekilde açıklanmıştır: Arapçada kelime isim, fiil ve harf olmak üzere üçe ayrılır. Bunlardan isim asıldır, fiil ve harf isimden türetilmiştir. Zira içinde ismin bulunmadığı ve yalnızca fiil ve harften oluşan bir terkiple anlamlı söz oluşturulamaz.
İki üstünlü bir hemze ise tenvin düşer ve hemze bir elif miktarı uzatılarak durulur. İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
İhfanın kelime anlamı bir şeyi gizlemek saklamaktır. Tecviddeki ihfa ise tenvini ve sakin nunu ağızdan çıkış yeri olan üst ön diş etlerine dil ucunu değdirmeden ağızdan ve genizden birlikte ses çıkararak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri