Hazımsızlık çeken kedinin ağzından beyaz köpük gelmesi de kedinin sarı köpüklü kusması da mümkündür. Kedinin köpük kusması altındaki neden hazımsızlık olduğu takdirde veteriner hekimler mide asidi birikiminin kontrol altına alınabilmesi adına öğün miktarının azaltılıp öğünlerin sıklaştırılmasını tavsiye edebilirler.
Tok iken Kedilerin midelerinde sıvı ve mukus yer alır. Bu sıvı ve mukus beyaz köpüklü kusmaya neden olur ve bir miktar yemek artığı da görebilirsiniz. Köpüklü kusmuk olağandışı bir durum değildir.
Kedim Sarı Kusuyor Ve Halsiz
Bu yüzden sık sık kediniz safra çıkarıyorsa veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinize mide bulantısı önleyici ilaçlar ile hidrasyonu sağlamak için deri altı veya damar içi sıvılar uygulayacak, kedinize uygun bir beslenme programı önerecektir.
Kedilerin çoğu çimden hoşlanırlar. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, kedi için ekstra vitamin de sağlar. Kedi çimi, yenilmesiyle kedinin kusmasını ve bu sayede midesinde biriken tüy topaklarından kurtulmasını, sindirim sistemini temizlenmesini sağlar.
Ağızda yabancı cisimler köpürmeye neden olurlar. Kedi sahiplerinin ilaç ve vitamin içirmelerine kediler köpürmeyle tepki verirler. Dişlere ve ağıza sıkışmış kemik parçaları da kedinin köpürmesine sebep olur. Bazı sinir sistemi hastalıkları, kuduz, menenjit, epilepsi kedilerde köpürmeye neden olan hastalıklardandır.
İlgili 44 soru bulundu
Koyu renkli idrar, Kedinin kanlı dışkı yapması, Kedinin ağız veya burnundan kan gelmesi, Sürekli olarak öğürmeye devam etmesi, kedi zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır.
Zehirlenme durumunda ilk yardım olarak yapılması gereken en etkili müdahale kedinin kusmasını sağlamaktır. Aktif kömür bunun için etkili bir yöntemdir. Aktif kömür, toksinleri emerek kedinin kan dolaşımına girmesini engeller. Ancak bu işlem sadece veteriner hekim tarafından tavsiye edilmesi durumunda yapılmalıdır.
*Kedinizin kusmasından sonra ki 4 ile 24 saat arasında mama vermeyi kesin. *Az miktarda olacak şekilde sık sık su vermeniz midesini rahatlamasına yardımcı olacaktır. *Yemek vermeye başlanacağı zaman ise küçük porsiyonlar şeklinde sevdiği ve yağı az olan yiyeceklerden verebilirsiniz.
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kedilerin sık kusması normal bir durum değildir. Kedilerde her gün kusma mutlaka takip edilmesi gereken ve iki gün üst üste gerçekleştiği zaman da mutlaka veteriner hekime bildirilmesi gereken bir durumdur.
Kediler berrak sıvı kustuğunda, hazımsızlık yaşadığı anlamına gelebilir. Bir kedi bir öğünü atlarsa, acı bir bitki tüketirse veya rutin bir yemek programını takip etmezse hazımsızlık oluşabilir. Mide asidi, kedinin bağırsağını tahriş edebilir ve su gibi veya sarı bir sıvı atmasına neden olabilir.
Kediler çok farklı nedenlere bağlı olarak kusabilirler. Alerjik reaksiyonlar, pankreatit, sıcak çarpması, hipotermi, parazit enfeksiyonları, karaciğer hastalığı, zehirlenme, stres, depresyon ve hatta anksiyete gibi çok farklı rahatsızlıklar kedilerde kusmanın nedenleri arasında sayılabilir.
Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyebilir ve sindirim sistemini destekleyebilir. Kedinizin düzenli egzersiz yapması sindirim sistemini hareketli tutar. Aktif kalmaları, kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Kediler, stres altında sindirim sorunları yaşayabilirler.
Eğer Veteriner Kliniği uzakta ya da götürme şansınız yok ise vakit kaybetmeden kusturmanız gerekmektedir. Eğer yutma refleksi var ise tuzlu su içirebilirsiniz. Bu sayede ağız yolu ile aldığı zehrin tamamı etki etmeden mideden çıkarılmış olur. DİKKAT: Kusturmak her zaman doğru değildir.
Mide yangısı veya mide iltihaplanması olarak da bilinir. Akut formunda aniden gelişen kusma olayları görülür. Bu kusmuk içerisinde safra içeriği, köpük, mama kırıntıları ve kan görülebilir. Kronik formunda ise halsizlik, iştahsızlık gibi hastalığın diğer belirtileri ortaya çıkar.
Yemek sonrası mideyi dinlendirmek, fazla hareket ve aktiviteden kaçınmak, Aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar yerine oda sıcaklığını tercih etmek, Uzun süre kapalı, dumanlı ve havasız alanlarda kalmamak, Yoğun tatlı, acı veya tuzlu yiyecekler yerine daha hafif ve sağlıklı öğünlere yönelmek.
Kediler, özellikle de sokakta yaşayan kediler, sık sık kusarlar. Kedi kustuğunda, öncelikle onun ağzını temizleyin. Ayrıca, ona bol su içirmek de faydalı olacaktır.
Kustuktan sonra mideyi yatıştırmak için hafif ve kolay sindirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz pirinç, haşlanmış tavuk, yoğurt, muz, elma püresi veya ekmek gibi yiyecekler sindirimi kolaylaştırabilir. Ayrıca, yavaşça yemek yemek ve baharatlı, yağlı veya ağır yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.
Kediler Neden Şeffaf Sıvı Kusar? Kedilerin şeffaf sıvı kusması, genel olarak mide içeriğinin çıktığı bir faktördür. Mide içeriğinin tamamı ya da büyük bir kısmı kusulduğu zaman, şeffaf ve berrak bir sıvı olarak ortaya çıkar.
Günlük hayatta kedilerin beslenmesinin süt ile bağdaştırılması, çizgifilmlerde ve karikatürlerde kedilere süt verilmesi bu düşüncenin pekişmesine neden olur. Ne yazık ki süt ve süt ürünleri kedilerin sindirim sistemleri için faydalı değildir ve hatta zararlı olabilir.
O da kedilere verilen yoğurdun miktarıdır. Önerilen ve tavsiye edilen ölçülerden daha fazla yoğurt verilmesi, kedilerde kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Kedinizde zehirlenmeye dair bir belirti gördüğünüzde, sakin olmaya çalışmalısınız. Panik yapmadan, kedinize sakin bir yaklaşım sergilemeli ve onu rahatlatmak için çaba göstermelisiniz. Hemen veterinerinizi arayarak yola çıkmalı ve mümkünse zehirlenmeye yol açan maddeyi de yanınıza alarak kliniğe gitmelisiniz.
Öncelikle Kedinizin herhangi bir cisim yuttuğuna şahit olursanız kusturmak için bol tuzlu su içirmemiz gerekiyor. Tuzlu su kısa sürede kusmasını sağlıyor ve midesine inen cismin kolaylıkla dışarı çıkartabiliyor. Şırınga yardımı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz..
Kesin olarak toksin olduğu kanısına varılmasa bile, tedavi edilmezlerse akut böbrek yetmezliği meydana gelir ve 3-6 gün içerisinde yaşamını yitirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri