Herhangi bir nedenle 18 yaşını tamamlayıncaya kadar aile kütüklerine kayıt edilmemiş olan, kendisinin ve ailesinin yabancı devlet ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişiler saklı nüfus olarak tanımlanır.
Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir. Din değişikliği veya silinmesi talepleri herhangi bir sayısal sınırlamaya tâbi değildir.
1 – Yeni doğan çocuğun nüfus kaydını yaptırmak için, anne veya babanın evlenme cüzdanı, eşlerden birinin veya ikisinin de nüfus cüzdanı ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
3- Çocuk doğum tarihinden itibaren ne kadar sürede kütüklere kayıt ettirilmelidir? Her doğum olayının, doğumun olduğu tarihten başlayarak yurt içinde otuzgün içinde nüfus memuruna, yurt dışında atmış gün içinde başkonsolosluklara bildirilmesi zorunludur.
Aile nüfus kayıt örneği nasıl alınır? Vukuatlı aile nüfus kayıt örneğini il / ilçe nüfus müdürlüklerinden / kaymakamlıklardan alınabilir. Aile nüfus kayıt örneği e-devlet sisteminin nüfus kayıt örneği sorgulama hizmeti ile internet üzerinden de temin edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Nüfus işlemlerinde vukuattan kasıt doğum, ölüm, evlenme, boşanma, adres bilgisi vb. gibi olayların nüfus kayıt örneği tablosunda gösterilmesidir. Nüfus kayıt örneklerinde kardeş bilgisi gösterilmez. UYARI: Nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgeleri E-devlet üzerinden de alınabilmektedir.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
KAPALI NÜFUS KAYDI NEDİR? 5490 sayılı kanunun 14. maddesine göre; "Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlat edinilme, soy bağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir.
Ancak, 2007 tarihinden itibaren vergi dairelerince ölenin T.C. Kimlik Numarası ile sorgulama yapılarak nüfus kayıt sisteminden (MERNİS) alınan vefat eden kişinin son ikametgâhını gösterir belgenin alınması mümkün bulunduğundan bu belgenin muhtarlıktan alınması gerekmemektedir.
Şu an güncel nüfus kayıt örneklerinde aile bireyleri listelenirken kardeşler yer almamaktadır. Şayet kardeşlik bağınızı göstermeniz gereken bir durum varsa, bu belgeyi hem siz hem de anne veya babanızdan alıp dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.
Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.
Evlilik birliği dışında ise soy bağı; baba tarafından çocuğun tanınması ile ya da babalık davası açılarak kurulur. Baba çocuğu tanıyacağı zaman Nüfus Müdürlüğü'ne anne ile gidilir. Doğum belgesi, anne-baba nüfus cüzdanı ile bu işlemler yapılabilir. Bebek doğduktan sonra 30 gün içinde bu işlemlerin yapılması gerekir.
Eski doğum belgesini veren yetkili mercii belirlemek önemlidir. Genellikle bu, nüfus müdürlüğü veya belediye gibi yerel bir kurumdur. İnternet üzerinden veya telefonla araştırma yaparak size en yakın yetkili merciyi bulabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeleri toplamak önemlidir.
TMK'nın 295. maddesine göre tanıma, babanın nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla soybağının kurulmasıdır. Kurulan bu soybağının açılacak iptal davası ile kaldırılması mümkündür. TMK'nın 297. maddesinde tanıyanın iptal davası açma hakkı düzenlenmiştir.
Doğum yeri değişliği yapmak için esas olan yol dava açma yoludur. Doğum yeri nüfus kaydında hatalı, yanlış veya eksik olan kişi ancak dava açarak bunun düzeltilmesini talep edebilir. Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak bu yanlışlıkların giderilmesini talep etmek herhangi bir sonuç doğurmamaktadır.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür. Ana ve çocuk dava açarak babanın tespiti ve baba ile soy bağının hâkim hükmü ile kurulmasını isteyebilmektedir.
- İlk olarak, ölen şahsın nüfustan düşürülmesi için, yetkili makam tarafından düzenlenen ölüm tutanağına, ölen şahsın nüfus cüzdanını ekleyerek ilçe nüfus müdürlüğüne gerekli bildirimin 10 gün içinde yapılması gerekmektedir.
Vefat bildirimleri, vefatın gerçekleşmesinden sonra 10 günlük süre içerisinde halk sağlığı merkezi tarafından dijital olarak nüfus müdürlüğüne bildirilmektedir.
Bu durumda önemli olan kişinin nerede öldüğüdür. Örneğin kişi evde yaşamını yitirdiyse aile hekimi ya da doktorlardan ölüm belgesi alınabilir. Fakat hastanede ölen kişiler için genellikle nüfus müdürlüğüne gitmek gerekmektedir.
MADDE 20 – (1) Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlat edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi nüfus olayları nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir.
Tanımı Nüfus yazımında kayıt dışı kalanlar, daha önce nüfus kütüğünde kayıtlı olup da, yeniden aile kütüğü oluşturulmasına ilişkin yöntemlerden herhangi birisinin uygulanması sırasında bildirimde bulunmamak suretiyle kayıt dışı kalmış olan kişilerdir.
Yasada yer alan bu hüküm ilgilinin açık kaydında zaman içerisinde yapılmış olan değişikliklerin kapalı kaydın açılmasından sonra bu kayda işlenmesi ile ilgilidir. Yasanın bu hükmünü yanlış yorumlayarak kapalı kayıttaki bilgileri değiştirecek mahiyette değişiklik yapılması mümkün bulunmamaktadır.
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
Kişiler; kendileri ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının ise yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.
İnternetten Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği almak! Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği sadece sizin bilgilerinizi değil, aile bireylerine ait bilgileri, boşanma, ölüm, evlenme gibi durumları da gösteren bir belgedir. Aile bireylerine ait bilgiler de görüldüğü için belgeye, Aile Nüfus Kayıt Belgesi'de denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri