Temmuz ayı geldiğinde çiçeklerini göstermeye başlayan lavanta, bu ay içinde en iyi şekilde toplanabilir. Çiçekleri bir bez üzerine sererek gölge ortamda kurutabilirsiniz.
Lavanta susuzluğa dayanıklı bir bitkidir, ancak özellikle büyüme ve gelişme evresinde çiçeği düzenli bir şekilde sulamanızda fayda var. Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz.
Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır. Lavantayı sabah ve akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
Lavanta sıcağı ve güneşi seven bir bitkidir, bu nedenle tarlaların güney, güneydoğu veya güneybatı cepheli olması tercih edilmelidir. Ayrıca tarlanın kuvvetli rüzgârlardan korunan, eğimi 10-15 derecenin üzerinde olmayan, toprak yapısı itibariyle geçirgen bir yapıya sahip olması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavantanın kökleri uzun olduğu için saksının büyük boy alınması daha iyi olmaktadır. Saksı boyutunun 40 cm ile 70 cm arasında olması, verimli sonuçlar getirecektir. Eğer küçük saksı tercih ederseniz, lavanta yetişmez ve çürür. Saksının plastik ya da porselen olması önemli değildir; boyutuna önem verebilirsiniz.
Evde lavanta bakımı ve yetiştirilmesi için saksının geniş ve drenajının çok iyi olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bitkinin ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle düzenli olarak her gün, güneş alan bir yerde en az 10 saat bekletmek gerekir.
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
Lavanta bitkisinin doğru bakımı çok önemlidir. Doğru şekilde yetiştirilen lavanta, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkinin bakımı yanlış yapılırsa veya hava şartlarından dolayı çiçek açma dönemleri değişebilir.
Lavanta çiçeği Latincesi Lavandula angustifolialon'dır. Her çiçekte olduğu gibi lavanta çiçeğinin anlamı renklerine göre değişiklik gösterir. · Mor lavanta çiçeği gücün ve gösterişi temsil ederken çiftler birbirine hediye etmesi durumunda sadakat ve bağlılık anlamları taşır.
Sinüzite ve migrene iyi gelmektedir. Sakinleştirici ve dinlendirici etkisi olduğundan dolayı depresyon gibi ruhsal sıkıntılara iyi gelmektedir. Lavanta yağı cilt ve saç bakımlarında da oldukça kullanılan bir bitkidir. Çay olarak kullanıldığında idrar sökücü ve ödem atma gibi problemlere iyi gelmektedir.
Genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetişen lavanta çiçekleri, günümüzde oldukça popüler bir çiçektir. Oldukça hoş kokusuyla beraber daha çok sıcak havalarda ve yaz mevsimlerinde açar.
Lavanta çiçeklenmeye başladığı zaman toplanmalıdır. Lavanta yaz aylarının başında çiçeklenmeye başlar. Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenmeye ulaşır. Bu dönemde lavanta çiçekleri toplanabilir.
Lavanta tohumları 3 gün içerisinde toprağa tutunarak çimlenmeye başlar. Bu süre bazen toprağın ve tohumun kalitesine göre bir hafta gibi bir süreyi de bulabilir.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Lavanta Ne Kadar Sürede Yetişir? Lavanta bitkisi yetiştirilirken çok fazla uğraş gerektirmez. Lavanta dikildikten iki yıl sonra verim vermeye başlar.
Lavanta çiçeğinin yapraklarının güzel ve sağlıklı bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız yapraklara da püskürtme yoluyla su verebilirsiniz. Lavanta çiçeği kaç günde bir sulanır, sorusunun cevabına gelirsek, lavanta çiçeği ilk ekildiği süreçte haftada en az 3 – 4 kere sulanması gereken bir çiçektir.
Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın. Dalların ucunda yeşil yapraklar olduğundan emin olun. Bunlar, yeni çiçeklerin yetiştiği yerlerdir. Yaz sonunda, ölü başları ve sapları kesmeniz gereklidir.
Lavanta, her zaman yeşil, çok yıllık ve çalımsı bir Akdeniz kuşağı bitkisidir. Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir. Kültür bitkisi olarak; Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Kışın yaprağını döken, 2-3 m boyunda yuvarlak tepeli bitkilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri