Sakız Adası Katliamı (Yunanca: Η σφαγή της Χίου), 1822'de Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Sakız Adası'ndaki on binlerce Yunan'ın Osmanlı askerleri tarafından öldürülmesi olayıdır.
Sakız Adası Katliamı, 1822'deki Yunan Kurtuluş Savaşı sırasında Sakız Adası'ndaki on binlerce Yunanlı'nın Osmanlı (Türk) birlikleri tarafından katledilmesinden bahsediyor. Bu katliam, o zamanlarda çok ses getiren bir olaydı. Düzene karşı, bazı bilinmeyen sivillerden başka ana kahramanlık figürü yoktu.
Evliya Çelebi, Sakız adasının fethedilme sebebini şöyle anlatmıştır: “Ceneviz kâfirleri Osmanlı ile görünürde dost idi. Ama gizlice gelen geçen tüccar, hacı ve yolcu gemilerini alıp insanları zincire bağlı esir ettikleri Cem haşmetli padişahın kulağına gidince Sakız Adası'nın fethini Piyale Paşa'ya emreder.
Sakız Adası'nın Fethi, Kaptanıderya Piyale Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 1566 yılında Sakız Adası'nı ele geçirerek Osmanlı topraklarına ilhak etmesiyle sonuçlanan deniz harekâtı. Sakız adası Osmanlı topraklarına katıldı.
Sakız Adası'nın nüfusu yaklaşık 55.000'dir. Adada yoğun bir sekilde damla sakızı ağacı vardır ve Sakız Adası'nın ismi de buradan gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Sakız Adası'nda otel sahibi. 1997'de tanışıp 1999'da evlendiler. Güher, Sakız'ın ilk Türk gelini oldu.
II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri, Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.
Sakız Adası'na giriş için alacağınız kapı vizesi ile diğer Shengen ülkelerine gidemezsiniz. Eğer seyahatiniz Sakız Adası ve diğer Yunan Adaları veya Atina olacaksa bu seyahatin bütün belgeleri ödenmiş olarak pasaport polisine sunulmalıdır.
Sakız Adası'na kendi arabanız ile de feribot sayesinde geçiş yapabilirsiniz. Özel aracınıza tek yön bilet için 55 Euro, gidiş dönüş ücreti için ise 80 Euro ödemeniz gerekir. Sakız Adası'nda günlük araba kiralama fiyatları ise ortalama 50 Euro'dur. Günübirlik gidişinizde arabasız gitmeniz önerilir.
Sakız Adası uzun yıllar Venedikli ve Cenevizli tüccar ve korsanların elin- de kaldıktan sonra 1566 yılında kaptân-ı derya Piyale Paşa tarafından fethedil- miş, 1912 yılında elimizden çıkmıştır.
Sakız Adası Kapı vizesi ücreti toplam 55 € olup başvuru esnasında acentamıza ödenmektedir. 0 – 12 yaş çocuklar sadece işlem ücreti olarak 20 € ödeyeceklerdir.
Sakız Adası'na feribot ile ilk vardığınız yer Sakız Adası limanı yani adanın merkezi olacak. Burası adanın en hareketli bölgesidir. Birçok kafe, restoran, seyahat acentaları, araç kiralama ofisleri, Osmanlı hamamı, dükkanlar ve oteller mevcut. Merkezi yürüyerek gezmeniz mümkündür.
İstanbul'un Yunan kesiminde yaşayan Yunanların çoğu katledildi. 9 Nisan 1821'de (Paskalya Pazarı) Gregory V, Fener Rum Patrikhanesi merkezi dış girişine Osmanlılar tarafından asılmıştır. Vücudu ağır yaralanan Gregory V, denize atılmış ve Yunan denizciler tarafından kurtarılmıştır.
Denizi soğuk ve sığ ama çok güzel. Plaj etrafında cafeler de güzel vakit geçirilebilir. Çocukların da güzelce oynayabileceği bir plaj. Şezlonglar ve bambu şemsiyeler ile rahatça tüm gün vakit geçirilebilir.
Yunanistan makamları pasaportlarda KKTC giriş/çıkış damgası olması halinde ülkeye giriş izni vermemektedirler.
Sakız Adası diğer Yunan Adalarına göre çok pahalı değildir. Konaklama ücretleri takribi Türkiye ile aynıdır.
Schengen Anlaşması'na dayanan Yunan vize rejimi, havalimanlarında uçak değiştirecek, yani Yunanistan'dan transit geçecek olan umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımıza dahi vize zorunluluğu getirmektedir. Sınır kapılarında vize verilmesi uygulaması bulunmamaktadır.
1912 Trablusgarp Savaşı'nın ardından imzalanan Uşi Antlaşması ile On İki Ada İtalya'a verildi. 1923 Lozan Antlaşması ile adalar İtalya'ya bırakıldı.
Uşi Antlaşması (İtalyanca: Trattato di Losanna (1912)) (18 Ekim 1912), İtalya Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında Trablusgarp Savaşı sonunda imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma İtalyan tarihinde Trattato di Losanna yani Lozan Antlaşması olarak geçmektedir. "Ouchy" Lozan'ın bir semtidir.
Balkan Savaşları neticesinde Osmanlı Devleti tarihinin en ağır yenilgisine uğramış ve sadece Balkanların dışına çekilmek durumunda kalmamış aynı zamanda Ege Denizi'ndeki üstünlüğünü de kaybederek Ege Adaları üzerindeki tasarrufunu da kaybetmiştir.
Lefkada. Anakaraya bağlı olan Lefkada, Yunanistan'ın en düşük bütçeli destinasyonlarından biridir.
Sisam - Samos
O zaman Kuşadası'ndan kalkan feribotlara atlayın ve Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam'a uğrayın. Diğer adalara oranla daha sakin bir hayatın devam ettiği Sisam, şehrin boğucu koşturmacasından uzaklaşmak için birebir. Her Yunan adasında olduğu gibi Sisam'da da restoranlar harika deniz ürünleri sunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna(*4), Beyaz Rusya (Belarus) ve Rusya vatandaşlarının Yunan Adaları'na girişte seyahat tarihinden itibaren en az altı ay geçerli pasaportları olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri