"Palamut salamurası 2 yıl serin ve karanlık ortamda muhafaza edilebilir" Salamura palamudun suda tuzu iyice çıkarılarak tüketilebileceğini kaydeden Yazkan, bölgede bu palamudun genellikle sebzeli veya pilavı yapılarak sofralara geldiğini anlattı.
Balıklarınızı temizleyin tuz ve karabiber döktükten sonra tepsiye alalım . Derin bir kabin içinde 2 yumurtanın beyazını koyup 1 paket tuzu da ilave edip hamur gibi yoğuruyoruz . Kar kıvamına gelince balıkların üzerine kaplayın. 200 derecelik fırında 45 dk pişirin. Afiyet olsun.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
palamut bol olduğunda kışın tuzlayıp,yaz aylarında. patates haşlaması,minzi ve turşu ile tüketilir.Balık. ayıklandıktan sonra bir gün tuzlu suda bir günde tuzda. bekletilir.3.gün kalın tuzla kavonozlara dizilir.
İlgili 19 soru bulundu
"Palamut salamurası 2 yıl serin ve karanlık ortamda muhafaza edilebilir" Salamura palamudun suda tuzu iyice çıkarılarak tüketilebileceğini kaydeden Yazkan, bölgede bu palamudun genellikle sebzeli veya pilavı yapılarak sofralara geldiğini anlattı.
Servis için: Salamura hamsileri kavanozdan çıkarıp iyice süzdükten sonra, isteğe göre zeytinyağı, limon ve taze soğan ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
Selenyum içeriği sayesinde ise palamut balığı antioksidan özellikler gösterir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Palamut, vücudu iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı koruyan antienflamatuvar özelliklere de sahiptir. İçindeki B6 vitamini sayesinde ise metabolizmayı düzenler ve enerji üretimine katkı sağlar.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Balık türlerinin tamamı için geçerli olan kural, balığın temizlenerek muhafaza edilmesidir. Balığın iç organları temizlenmeden buzluğa atılması uygun değildir. Temizlenen palamut, iyice yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine atılarak derin dondurucuya atılabilir.
Palamut balığı güzelce yıkandıktan sonra kesme tahtasına sırt üstü olarak konulur ve boşaltım organı üzerinden yatay kesik atılır. Daha sonra isteğe bağlı olarak yüzgeçleri ayrılır ve baş bölgesi kesilir, iç organlar çıkartılır ve kan pıhtıları ile organ kalıntılarının temizlenmesi adına bol su ile içi dışı yıkanır.
Yapılışı: Balık kızartılmadan önce suda bir iki saat bekletilir. Sudan alınan balıklar süzgeçte iyice süzülür. Kâğıt havlu arasında tamamen suyu alınan balıklar kor ateşte ya da elektrikli ızgarada kızartılır. Yanında ayran aşı veya bulgur pilavıyla yenir.
Dilimlediğimiz palamutların içini güzelce temizler, yıkarız. Yıkadıktan sonra tuzlayacağımız kabın içine bir sıra palamut bir sıra tuz şeklinde yerleştiririz. En üst kısmına da bolca tuz koyarak ağzını kapatırız. Bir yıl boyunca bu şekilde muhafaza edilebilinir.
Tuzlama yaptığımız kabın kapağı iyice kapatılır ve buzdolabına kaldırılır. 7-10 gün sonra balıklarımız yenmeye hazır olur.
Balığın Yanında Ne Yenmez? Güzel bir balığın yanında roka tüketmek çok yaygın bir alışkanlıktır. Tercih ettiğiniz balığın, genellikle yanında roka olmadan hayal etmek çok zordur. Lakin roka, kılçığı ile tüketilen balıklardan elde edecek olduğunuz kalsiyum emilimini azaltmaktadır.
İrmik helvası, fıstıklı un helvası, fındık ezmesi, fırında sütlaç, haş haşlı şekerpare, revani, şambali ve tahinli kabak tatlısı da balık sonrası yenilebilecek tatlıların başında gelir.
Palamut, tavada, fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama veya pilaki şeklinde pişirilip sunulabilir. Diğer balık yemeklerine göre daha az yağ içerdiği için, kızartıldığında daha hafif bir tada sahiptir. Palamut balığının en sevilen hali, tavada pişirilerek hazırlanır.
En üste palamutları dizin, defne yaprağı ve limonları ekleyin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, üzerleri kızarıp renk alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
İhtiyacınız olan tek şey biraz mısır unu, beyaz un ve kızartmak için sıvı yağ!
Palamut dilimlerimizi yine arkalı önlü olacak şekilde her yerini mısır ununa bulayalım. Balıklarımızı kızgın yağda her iki yüzünü ara ara çevirerek kızartalım. Balıklarımız kızardıktan sonra yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alalım. Yağı süzüldükten sonra yanında salata ile birlikte servis yapabilirsiniz.
Rivayet edilir ki balığı tuzlayıp saklama fikri, bu balıkçı babadan doğmuştur. Bu anlatılan hikaye, lakerda adı verilen tuzlu salamura balığın bir hikayesi olarak restoranlarda dilden dile aktarılmıştır.
Balıklar ve yemeklerle yakından ilgilenen kişilerin kolaylıkla yanıtlayabileceği soruda yarışmacılara ipuçları verildi. Buna göre 14 Kasım'daki hadi yarışmasının ipucu cevabı “lakerda” oldu. LAKERDA NEDİR, NASIL YAPILIR?
Balığı yıkayın ve temizleyin, içerisine sarımsak, limon, defne yaprağı, biberiye ve kekik ekleyerek fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kalan tuzu ekleyerek balığı iyice kaplayın. 180 derece fırında yaklaşık 50-60 dakika pişirilir. Ardından bıçak ve çekiç yardımı ile tuzu kırarak servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri