23- Suudi Arabistan- 64.836 dolar Ülkenin ekonomisinin temeli petrole dayanıyor. Petrol dağıtımının yanı sıra sanayi de ekonomide önemli bir yere sahip. Demir-çelik sanayisi, çimento ve besin sanayisi ülkenin gelişen ekonomik kolları.
Petrolün keşfedildiği 1938 yılından bu yana petrol gelirleriyle büyüyen ve petrol aranması-çıkarılması, işletilmesi-dağıtılması faaliyetleri etrafında gelişen Suudi Arabistan ekonomisinde, milli gelirin yaklaşık yarısı, ihracatın % 80'den fazlası ve devlet gelirlerinin % 90 kadarı petrol gelirlerinden elde edilmektedir ...
Suudi Arabistan ekonomisi, büyük ekonomik faaliyetler üzerinde güçlü bir devlet kontrolüne sahip petrole dayalı bir ekonomidir. Suudi Arabistan satınalma gücü paritesi bakımından 14. büyük ve nominal olarak dünyanın 20. büyük ekonomisidir.
Suudi Arabistan'ın "El-İktisadiye" gazetesinin haberine göre, ülkenin 2022 gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) toplam değeri ilk defa 4,16 trilyon riyale (1,11 trilyon dolar) ulaştı.
Bu dönemde, Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Aramco en fazla gelir sağlayan şirket oldu. Şirketin geliri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 50'den fazla artarak 604 milyar doları aştı.
İlgili 30 soru bulundu
Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'nun sahibi olduğu ve işlettiği dev açık deniz sahasından günde 1,3 milyon varil ham petrol çıkarılıyor. Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al Suud döneminde 1951'de keşfedilen Sefaniye petrol sahasında 1957'den beri üretim yapılıyor.
Suudi Arabistan petrolünün en büyük alıcısı ise 59 milyon tonla Japonya olarak belirlendi. Bu ülkeyi, 54 milyon 800 bin tonluk petrol ithalatıyla ABD izledi. Suudi Arabistan'dan en fazla petrol satın alan üçüncü ülke ise 51 milyon tonla Çin oldu.
Suudi Arabistan, özellikle ekonomik ve siyasi etkisine dikkat çekilerek 11. sırada yer aldığı geçen yıla kıyasla iki sıra yükseldi.
Suudi Arabistan'daki Türkler, Orta Doğu'da bulunan Suudi Arabistan'da yaklaşık 100.000 Türkiye vatandaşı bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli bölgelerine yerleşmişlerdir.
Son iki yıldır COVID-19 salgını nedeniyle hac kotası oldukça düşük tutulmuştu. Geçen yıl Suudi yetkililer sadece kendi vatandaşlarından 60 bin ayını tamamlamış kişinin hacca gitmesine izin vermişti. Suudi Arabistan normal yıllarda hacdan 12 milyar dolar kazanıyor.
Listemizin 23.sıırasında Suudi Arabistan var. Bu ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 64.836 dolar. Ülkenin ekonomisinin temeli petrole dayanıyor. Petrol dağıtımının yanı sıra sanayi de ekonomide önemli bir yere sahip.
Müslümanların Kabesi Mekke ile Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu Medine kentini barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslüman hac ve umre için Suudi Arabistan'a gidiyor.
Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin 235.000 aktif ve 25.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 24.büyük güçtür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 5.sırada bulunmaktadır.
Suudi Arabistan'ın resmî dili Arapçadır. Bütün nüfus Arapça ve lehçelerini konuşur.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor. ABD ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörde önemli bir dinamizme sahip.
Resmî dil olan Arapça ve çeşitli lehçeleri, bütün nüfus tarafından konuşulur. Nüfusun %97'si Müslümandır. Suudi vatandaşlarının çoğunluğu Selefi mezhebinden Sünnilerdir. Şiiler Müslüman nüfusun %10-15'ini oluşturur.
Paterson, New Jersey, ABD'deki New Jersey eyaletinin nüfus bakımından üçüncü büyük kenti ve ABD çapında ABD Türkleri'nin en yoğun olarak yaşadıkları kenttir.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
ABD ordusu
Listede ABD birinci sırada yer alırken, ABD'yi Rusya takip ederken, üçüncü sırada ise Çin yer aldı. Geçen yıl listede 13. sırada yer alan Türkiye bu yıl iki basamak birden yükselerek listede kendine 11.sırada yer buldu.
Washington merkezli Amerikan haber sitesi US News & World Report, bu yılki “Dünyanın en güçlü 25 ülkesi” listesinde, Türkiye'yi iki basamak yükseltti. 2022 listesinde 17'nci sırada görünen Türkiye, bu yılki listeye 15'inci sıradan girdi.
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
Dünyanın en büyük ham petrol üreticilerinden olan Suudi Arabistan, aynı zamanda doğal gaz keşfi için yıllar önce başlattığı girişimler neticesinde düşük miktarlarda da olsa doğal gaz üretiyor.
1. Venezuela 300.878 milyon varil: Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip. Ülkenin petrol kaynağı 2012 yılında keşfedildi. Ancak bazı kaynaklardan petrol çıkarılması, geleneksel yöntemlerle kolay değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri