Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Salamura yaprakların haşlanması sayesinde yapraklar tuzdan iyice arınmış olur. Hem haşlanan yapraklar yumuşar ve çabuk pişer. Yaprak sarma yaparken tencerenin dibine yaprak döşemeyi unutmayın.
Kavanozdaki asma yapraklarınız iki üç gün içinde sararmaya başlayacaktır. Sunum fotoğraflarında gördüğünüz kavanozlardan biri 2 gün önce yapılmış ve bu şekilde muhafaza edilmiştir. Yapraklarınızı kullanacağınız zaman kaynar su içinde 1-2 dakika kadar haşlayıp, sarma işlemini yapabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Hazırladığınız salamur yaprağını serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Asma yapraklarını istediğiniz zaman ön haşlama yapmadan direk kullanabilirsiniz. Eğer yapraklar çok tuzlu gelirse bol su içinde bekletip, bu şekilde tuzunun azalmasını sağlayabilirsiniz.
Salamura Asma Yaprağı Tarifinin Püf Noktası
Asma yaprağı oldukça tuzlu bir yapıya sahip olduğundan kullanmadan 2-3 saat önce sıcak suyun içinde dinlendirerek tuzunu atmasını sağlayın.
Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Yapraklar kesinlikle yıkanmaz. Yaprakların uzun sapları bir parmak kadar kalacak şekilde kesilmelidir. Yapraklar maksimum 15 taneli desteler halinde dizilmelidir.
Genellikle üzüm bitkisinin yapraklarının toplanarak tuzlu su içerisine basılması ile üretilen salamura asma yaprağı ürünleri ile lezzetli yemekleri her mevsim tüketebilirsiniz.
Kimi yapraklar daha sert oluyor ve öylesi yapraklarla sarma sarmak isteyenler çiğ olarak sarıyor ve ona göre suyunu koyup ikisinin beraber pişmesini sağlıyor. Kimi yapraklar ise diğerlerine göre daha taze ve ince oluyor, böylesi yaprakları sarmadan önce de ilk 15 dk iç harcı için bir pişirme yapılıyor.
Özellikle de salamura yaprak kullanıyorsanız, mutlaka atlamamanız gereken bir adım. Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Salamura Yaprak Kaç Yıl Saklanır? Özellikle uzun süre saklayabilmek için asma yaprakları adına salamura yöntemi yaygın kullanılır. Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün. Bunun da oldukça uzun bir süre olduğunu ifade etmek gerekir.
Salamura yaprak basma tarifi Nasıl yapılır? Asma yapraklarını geniş bir tepsiye ya da temiz bir plastik kaba yerleştirin. İçme suyunu tencerede kaynatıp içine tuzu ve limon tuzunu ekleyin.
Asma yaprağı çayı olarak da bilinen kürü ve suyunu evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. 5 üzüm yaprağını, güzelce yıkayıp duruladıktan sonra 1 litre kaynar suyun içine atıp, 15 dakika süre ile demlenmesi için bekletilir ve ardından süzülerek tüketilir.
Son dönemlerde konuyla alakalı cevabı en çok araştırılan sorulardan biri salamura yaprak açıldıktan sonra nasıl saklanır sorusudur. Kullanılmayan ya da daha sonra kullanılmak için ayrılan salamura yapraklarını da temizleyip suyunu akıttıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Geniş bir tencerede su kaynatılır ve suyu süzülmüş olan yapraklar tencereye atılır, alt üst yapılarak karıştırılır. Çok fazla ocakta kalmamasına dikkat edelim. Çok taze olan yapraklar yırtılır. 1,5-2 dk ocakta kalması yeterli olacaktır.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Yaprakların üzerine yassı temiz bir taş konarak bidon dolana kadar su eklenir. Ağzı sıkıca kapatılır. Güneş görmeyen serin bir yerde 10 gün bekletilir. Bu sürede hazırda tuzlu su bekletilmesi gerekir çünkü su azalabilir, bu durumda su eklenir.
Kavanozların havası iyice çıkmazsa kapaklarında kabarmalar olabilir. Bu nedenle öncesinde birkaç gün kapakları gevşek bırakıp havasının çıkmasını sağlayabilirsiniz. Sıkıca kapattığınız kavanozları serin ve karanlık bir yerde aklamaya özen gösterin, aksi takdirde bozulurlar.
** Haşlama suyuna ekleyeceğiniz tuz miktarını kendinize göre ayarlayın. ** 1 litre suya 1.5 yemek kaşığı salamura tuz ekleyin. ** Eğer tuz miktarında az olduğu konusunda şüpheleriniz varsa 1 adet yaprağı kaynayan tuzlu suya atın. Yaprak hemen buruşacaktır.
Bir kere pişirilme işlemine tabi tutulduktan sonra bozulması pişmemiş sarmalara oranla daha kolaydır. Pişmiş yaprak sarması belirli bir süreden sonra bozulma gösterecektir. Bu belirli süre 4-5 gündür. Sarmanın hava almaması en önemli püf noktadır.
Artan salamura yaprak nasıl saklanır? ARtan salamura yaprakları sudan geçirin ve süzdürüp buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.
Salamura Yaprak Yapımı Püf Noktaları Nelerdir? Yapraklar, bidona kalın desteler halinde, aralarına tuz serpilerek boşluk bırakmadan dizilmelidir. Yapraklar, soğuk suyla hazırlanan salamuranın içinde kalmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri