Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
1. Salatalık % 96. Su şampiyonu salatalık, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığa fazlaca faydalı bir besin.
Su içeriği yaklaşık olarak %92 civarındadır. Kabakgiller familyasına ait besinlerin birçoğunda olduğu gibi karpuzun da su oranının oldukça yüksek olduğu söylenebilir.
Salatalık: Salatalık, içeriğinde yüzde 95 oranında su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir.
Sarı, kırmızı ve yeşil renklerdeki biber yüzde 93-94 sıvı oranıyla en fazla sıvı desteği sağlayan besinler arasında yer alır.
İlgili 37 soru bulundu
Kabızlığı önleyebilir. Yeşil eriğin yaklaşık yüzde 87'sini su oluşturur. Su ve lif içeriği zengin olan bu meyvenin tüketimi sağlıklı bir bağırsak sistemi oluşmasına yardımcı olabilir. Bağırsak hareketlerindeki artış sayesinde kabızlık problemi azalabilir.
Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, yüksek oranda su içermesi nedeniyle birim hacimde içerdiği enerji miktarı düşüktür. 100 gram karpuz, vücuda yaklaşık olarak 30 kilokalori enerji sağlar. Bir porsiyonu bir orta boy karpuzun yarısının 1/8'i kadar ve yaklaşık 200 gr olarak bir ince dilimdir.
Salatalık tohumunu ektikten sonra, her sabah sulamanız gerekecek. Vereceğiz su toprağın çürümesini engellemeli. Bu nedenle oldukça ölçülü davranmanız önerilir. Salatalık bitkisi, meyvesini vermeye başladığında düzenli sulama ister.
Salatalık bitkisinin sulamada en kritik dönem meyve bağlama dönemidir. Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Bu dönem esnasında fazla sulama yapılması dahilinde salatalıklarda sararma (boğulma) gözlenebilir.
Salatalık ya da diğer adıyla hıyar suyu çok sever sevmesine ama yaprak ya da meyvesine su gelmesinden de bir o kadar hoşlanmaz. Bu yüzden ister bahçede ister balkonda olsun sulama yaparken ilk kural nazikçe dipten ve direk köküne gelmeden su vermenizdir.
Beslenme Değerleri. Üzümün %81 su, %18'i karbonhidrat, %1'i protein ve ihmal edilebilir miktarı da yağdır.
Çilek. İlkbahar ve yaz aylarının gözdelerinden olan, tadıyla olduğu kadar kokusuyla büyüleyen çilek de %91'lik oranıyla en çok su içeren meyvelerden biri.
Yüzde 80 oranındaki su içeriğiyle yaz meyveleri arasında önemli bir yere sahip olan kiraz, sıcaklar nedeniyle artan sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Havucun %85'ten fazlası sudan oluşur.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir. 1 dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün almak mümkündür.
Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar. Hasat dönemine yaklaşıldığında ihtiyaç duyulan su miktarı metrekare başına 7-8 litreye çıkar. Bu bilgiden hareketle bitkinin çiçeklenmeden meyve vermeye kadar olan dönemde su ihtiyacının görece az olduğu söylenebilir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Hıyarın direkt güneş ışığı isteği azdır. Ancak ışık miktarı ve süresinin azalması hıyar bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. Işık miktarının 6000-8000 Lux, ışıklanma süresinin de 12 saatten fazla olması dişi çiçek oranını artırır. Dişi çiçek oranının artması verim artışına yol açar.
Salatalık fideleri için uygun yer direkt güneş ışığı almayan hafif gölge alanlardır.
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Karpuz ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzenin su içeriği neredeyse yüzde 100. Karpuzun su içeriği yüzde 92. Çok şanslıyız ki, karpuz tam da bu mevsimin meyvesi; hem lezzetli hem de serinletici.
Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri