Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım. İkram yaparken süsleyelim. Deneyenlere afiyet olsun.
Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
ILIK YENİR! İki türlü de çok iyi oluyor. Ilık yeme yeter. Eğer anneniz yaptı ise tencerenin tutmuş dibinde kalan sıcak sıcak , kaplara yada çanağa dökülenler soğuk.
Sütlaç tatlısı yapmaya başlarken tencereye mutlaka önce suyu ilave etmek gerekiyor. Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın.
İlgili 17 soru bulundu
Yavaş yavaş tencereye ekleyip çırpalım. Koyulaşana kadar kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirilip kaselere pay edilip tezgaha konmalı. 6- 10 dakika kadar dinlendirilmeli, böylece sütlacın üzeri kabuk tutacak.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
İçerisindeki bulunan pirinç ve şekerden dolayı kalorisi de yüksek bir tatlı olmaktadır. Fırında Sütlaç az miktarda tüketildiği zaman kilo aldırmamaktadır. Haftada bir kase sütlaç bir kere yendiği zaman diyet listelerini bozmamaktadır.
Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra üzerlerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyerek, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım. İkram yaparken süsleyelim.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Bir diğer yöntem ise üzerine yumurta sarısı sürmek ve toz şeker serpmek. Üzerine yumurta sarısı ve toz şeker serptiğinizde üzeri çok hızlı bir şekilde yanacak ve kızaracaktır.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Sütlaç gibi tatlılar yaparken şekerini fazla kaçırdığınızı fark ettiğinizde sütlacı kısık ateşte bekletirken yaptığınız sütlacın yarısı kadar şekersiz sütlacı ayrı bir tencerede tekrar yapın. İkisi de pişmeye yakınken birleştirip bir taşım kaynatın.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Az kalorili ve besleyici olan bu harika tatlıyı sabah kahvaltı olarak tüketebilirsiniz. Çayınızın ve kahvenizin yanına çok yakışacak sütlacı kahvaltıda yemek kulağa biraz garip geliyor ama bu yüksek proteinli tatlı sizi bütün gün tok tutabilir. Bir diğer tavsiyemiz de spordan sonra tüketmeniz.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır.
Bu sebeple kilo alımını engeller. Gece süt içmenin kilo aldırıp aldırmadığını da pek çok kişi merak etmektedir. Gece süt içmek, vücut için yararlıdır. Sebebi ise gece içilen süt sabah tok uyanmanızı sağlamaktadır.
Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz. Süt, doğru şekilde saklanmadığında bakterilerin hızla üremesine sebep olacak bir gıda maddesi olduğundan, zehirleyici etkiler de yapabilir, aman dikkat.
Geleneksel bir lezzet olan sütlaç, diyet yaparken de tüketilebilir. Ancak her gün yenirse kilo artışına yol açacaktır. Haftada 1 porsiyon sütlaç yemek, diyet programınızı bozmaz. Fakat diyetteyken sütlaç yapacaksanız, yağsız süt ve kepekli pirinç kullanmanız tavsiye edilir.
Diyet sütlacınızı sabah kahvaltı olarak ya da spordan sonra tüketebilirsiniz. Bu yüksek proteinli tatlı sizi bütün gün tok tutabilir. Yüksek proteinli ve düşük kalorili olan diyet sütlaç, spor boyunca kaybettiğiniz vitamin ve mineralleri size geri verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri