- Lezzetli salça yapmanın püf noktası kesinlikle kullandığınız kaşıklarda saklı. Metal kaşık ile salçayı karıştırmak kısa sürede küflenmesine sebep oluyor. Bu yüzden mutlaka kaynar suya batırılmış, tahta kaşık kullanmalısınız. - Domates salçası yaparken kullandığınız domateslerin sulu olmasına dikkat edin.
Dibinin tutmaması için tahta bir kaşık yardımıyla aralarda karıştırın. Suyunu çeken ve kıvam alan salçayı sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin.
16. Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur.
Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın. Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Salça İçin Malzemeler :
1 çay bardağı su. 2 çay bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı tuz. 2 yemek kaşığı toz şeker.
İlgili 27 soru bulundu
Salça yaparken kaya tuzu kullanın. Salçalarınızı uzun süre pişireceğiniz ya da kurutacağınız düşünüldüğünde, kaya tuzu daha dayanıklı ve lezzetli bir seçim olacak. İyotlu tuz salçanızın sulanmasına yol açar.
Domatesleri cam kavanozlara koyun ve üstlerine az miktarda tuz ilave edip karıştırın. Daha sonra kavanozların kapağını biraz gevşek şekilde kapatın. Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Ev salçaları bünyesinde ilave koruyucu ve katkı malzemesi içermediği için sadece tuzla ömrünün uzaması sağlanır. Evet tuz her ne kadar çok güçlü bir koruyucu olsa da onca emekle yapılan ev yapımı domates salçası ve ev yapımı biber salçasının saklama koşulları da oldukça hassastır.
Bunu yapmak için, kurumasını önlemek için salçayı hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir. Domates salçasını doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklamak da önemlidir. Domates salçasını hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, buzdolabında saklamak en doğru yöntem olabilir.
Tuz, salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. On kilogram etli domates ortalama 100-150 gram kaya tuzunu kaldırır.Salça kavanozunun üzerini zeytinyağı ya da eritilmiş tereyağıyla kaplayın.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Eğer bidonlara az tuz döktüyseniz birer yemek kaşığı her bir tepsiye kaya tuzu ve zeytinyağı ekleyin. Salça yapımı için toplamda 100-150 gram kaya tuzu kullanıyoruz. Salçanızı mutlaka yoğun güneş alan ortamda kurutun.
Domatesin posası ve kabukları kevgirde kalmalı. İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Öncelikle uygun büyük bir tavaya yağın yarısını dökelim ve salçaları da yarı yarı ekleyelim üzerine tuz ve baharatları ekleyip orta ateşte kavuralım ( burada dikkat gerekiyor çabuk yanabilir karıştırmamız gerekiyor o yüzden) on on beş dk kavurup saklayacağımız kavanozlara doldurup sıcakken ağzını sıkıca kapatalım.
Salçada boya olduğu nasıl anlaşılır? Eğer salça rengi kusursuzsa orada kesinlikle boya vardır. Doğal salçalarda bir renk bulunmaz hiç bir zaman tam kırmızı olmaz.
(not:7 kg 150 gr domatesten 1. 250 gr salça elde ettim. ) Domatesleri yıkayın saplarını temizleyin. Kabukları istemiyorsanız domatesin alt kısmına bıçakla + işareti yapıp sıcak suya atıp çıkarın kabukları soyun.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Mevsimin en taze biberleri ve salçalarının tek tek seçilerek yemeklere renk ve lezzet verebilmesi için salça haline getirilmesini sağlayan güneşte kurutma yöntemi ile siz de sıcacık yaz güneşinde kavrulmakta olan doğal biber salçasını en iyi şekilde hazırlayarak yemeklerinizi renklendirebilir ve tatlandırabilirsiniz.
Kaynama sırasında salçayı karıştırırken metal kaşık yerine mutlaka tahta kaşık kullanmaya özen gösterin. Metal kaşık, salçanın sulanmasına neden olacak, tahta kaşık ise kıvamın korunmasını sağlayacaktır.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Ayrıca kaynatma salçalar çok az fire olduğu için çok uygun bir şekilde mal ediliyor. Güneş kurutması ise tamamen doğal olduğu için, fire çok fazladır. Yani kaynatmada 2 kg domatesten 1 kg elde ediliyorsa, Güneşte kurutlan bir salçada 12 kg domatesten 1 kg salça elde ediliyor.
Bu durum göz önüne alındığı takdirde salçayı muhakkak ağzı sıkıca kapalı olacak ve hava almayacak biçimde saklamanız gerekiyor. Salça muhakkak kuru ve serin bir alanda saklanmalıdır. Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Elma sirkesinin mucizevi faydaları: Sivilceleri kurutuyor, lekelere iyi geliyor! SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri