Jeolojik ve kimyasal özellikleri, barındırmış olduğu endemik türler ile Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı kriterlerini sağlayan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yapan Uluslararası ve Ulusal düzeyde öneme sahip bir alandır.
Salda Gölü alt havzası sakarmeke, elmabaş patka, yeşilbaş, çamurcun gibi pek çok kuş türü için kışlama ve üreme alanıdır. Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında bulunan dikkuyruk ördeklerinin (Oxyura leucocephala) önemli kışlama alanıdır. Bitki ve kuş türlerinin yanı sıra iç su balıkları açısından da önemlidir.
NASA araştırmacıları Burdur'da bulunan Salda Gölü'nin Jezero Krateri ile benzer mineral ve kaya yapısına sahip olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü bu nedenle NASA mühendislerinin odağında.
Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor. Salda Gölü'nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA'ya ait değil.
Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında yer alır. Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m'dir. Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor.
İlgili 22 soru bulundu
Çekecek olduğunuz fotoğraflarınıza doğal fon oluşturan bu berraklığı günün her anınında yakalamanız biraz zor. Gölün dibinde bulunan magnezyum ve manyezit yapılı kum farklı etmenlerle suyun dibinden suya karışırsa Salda Gölü berraklığını göremeyebilirsiniz.
Salda Gölü'nün bu unvanlarla anılmasının başlıca nedeni gölün, Maldivler'deki beyaz kumsalları andıran kireçli kıyıları. Bu beyaz-gri karışım, gölün sığ olan bölümünde renginin açık mavi ve turkuaz rengi olmasını sağlıyor.
Salda Gölü'nün Gizemi: Mars'la Aynı Yapıda Salda'nın kıyılarındaki beyaz kayaları andıran yapılara dokunursanız bunların kaya değil yumuşak beyaz tortular olduğunu fark edersiniz. Bu beyaz tortular ve kumullar aslında bilimde stromatolik kayaçlar olarak bilinen yapılar ve Mars'ta da bulunuyor.
“Göl içine çekiyor! , Gölün ortasında girdap var!” gibi ifadeler hurafeden öte bir şey değildir. Yani kısacası; her gölde, her denizde boğulma riskiniz ne kadar ise Salda Gölü'nde daha fazla değildir. Gönül rahatlığı ile sizlere ayrılan plajlarda yüzebilirsiniz.
Burdur'daki Salda Gölü'nde iş makinesi ve kamyonlarla başka bir alana taşınan kumlar, yeniden eski yerine götürülmeye başlandı. Bu kez iş makinesi kullanılmadı.
Salda Gölü'nün suyu, içerdiği soda ve magnezyum gibi zengin mineraller sayesinde oldukça şifalıdır. Yapılan araştırmalarda kesin olmamakla birlikte göl suyunun egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilmiştir.
Salda, Millet Bahçesi projesinden çekilen sularına; Mars'taki Jezero Krateri'ne olan benzerliğinden, varlığını tehdit eder hâle gelen turizme kadar çok boyutlu bir tartışmanın öznesi. Bu benzersiz gölün hikayesini kamu görevlileri, bilim insanları ve yerel halktan +90 farkıyla dinle.
Dernekten yapılan açıklamada, “Salda Gölü kapalı bir havzadır. Göle giren kirlilik bir daha çıkamaz. Göle girenlerin teri, güneş kremi, duşu, şampuanı ve onlarca atığı çok kapsamlı kirliliğe yol açmaktadır. Bu yüzden insanlar gölde suya girmemelidir.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Salda Gölü ÖÇK ilanı ile Doğal sit statüsü ortadan kalkmamış birbirini tamamlayan ve destekleyen nitelikte koruma kriterlerine sahip olmuştur. Yüzeyi 44 km2 olan gölün korunması için, göl yüzeyinden yaklaşık 7 kat büyük bir alan yani 295 km2'lik bir alan koruma altına alınmıştır.
Salda Gölü Neden Önemli
İşte Salda Gölü'nü bu kadar önemli kılan o özellikler… Salda Gölü'nün çevresi 44 km'dir. Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Salda'nın derinliği 185 metreye kadar ulaşmaktadır. Bazı kaynaklarda Salda Gölü'nün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğu belirtiliyor.
Tuz Gölü, Türkiye dünyanın ilk beşinci en temiz gölüdür. Salda Gölü'nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.
Koruma Tedbirleri
Salda Gölü ve çevresi 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.
Salda Gölü Şifa Dağıtıyor Salda Gölü'nde yapılan araştırmalarda uzmanlar, göl suyunun sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getiriyorlar. Gölün toprak yapısının sahip olduğu mineraller sayesinde hastalıklardan da kurtulabilirsiniz.
Salda Gölü Neden Beyaz? Kumsalın beyaz rengi, içerisinde bulunan tatlı soda suyunda yer alan magnezyumun gölde bulunan bakteriler tarafından minerale çevrilmesiyle oluşmaktadır.
Ülkemiz doğal güzellikleri ile ön plana çıkan hem yerli hem de yabancı turistlerin gezmek istediği ve görmek istediği doğal güzelliklere sahiptir. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan göller arasında da Salda Gölü bulunmaktadır. Salda Gölü ülkemizde bulunan ve masmavi berraklığı ile muhteşem göllerden birisidir.
Burdur'da yer alan Salda Gölü'ne gitmek için en ideal dönem havaların soğuk olmadığı aylar. Mayıs ayında başlayan sezon eylül sona kadar devam ediyor.
Kış aylarında Salda Gölü'nü görmeye gidecekseniz göle 20 dakika uzaklıkta bulunan Salda Kayak Merkezi'ne de uğrayabilirsiniz. Burası pistleri ve kar kalınlığıyla alternatif bir kış sporu noktası!
Maldivlerin Kumu Neden Beyaz? Maldivler'in kumları, beyaz ve ince yapısını korallerin ve kabuklu deniz canlılarının kalıntılarından alır. Bu canlılar, özellikle parrotfish gibi balıklar tarafından yenildiğinde, kum gibi ince, beyaz kalsiyum karbonat parçacıklarına dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri